Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
30 Август 2016, Вторник


Изненадващи открития, обрати и приключения



„Идеалната арийка“ Магда Гьобелс се оказа еврейка

Немският историк и писател Оливър Хилмес съобщава в книгата си „Берлин 1936“ за намерен от него в Берлинския държавен архив документ, от който излиза, че бащата на съпругата на министъра на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс е бил евреин. По някои данни, обявената за „идеална арийка“ Магда Гьобелс е узнала за това в зрялата си възраст.
Както пише немският таблоид „Билд“, в анкетен картон на жителя на Берлин – търговеца от еврейски произход Рихард Фридлендер, открит в архива, е посочена родната му дъщеря Магдалена, родена на 11 ноември 1901 г.
Досега се смяташе, че неин баща е инженерът Оскар Ричер, за когото майка й Августа Беренд се омъжила през 1901 г., вече след раждането на дъщеря й. От биографията на Магда излизало, че след три години родителката й сключила брак с евреина бизнесмен Фриндлендер. Но документът, пазен в Берлинския архив, е категоричен, че тъкмо той е биологичният й баща.
През 1936 г. Гьобелс отбелязва в дневника си, че жена му е разкрила нещо удивително, свързано с миналото си. Вероятно става дума именно за това кой е истинският й татко. Което несъмнено е било истински шок за нея, тъй като тя била превъзнасяна от нацистката пропаганда като „идеалната арийска жена и майка“. Шестте им деца също били смятани за „чисти арийци“.
Самият Гьобелс признава в дневника си, че е научил от Магда „нещо ужасно“, което „довело до вътрешно отчуждение“.
След като нацистите идват на власт, Ричард Фридлендер е арестуван и изпратен в Бухенвалд. Дъщеря му никога не е предприемала опити да го спаси.

Накарали китайски ученици да спят в тоалетни

Учениците от един училищен интернат в Югозападен Китай били заставени да живеят в помещения, в които по-рано били разположени... тоалетните, съобщава The South China morning post. Вестникът уточнява, че това се е случило в средното училище № 15 в град Тунжен, провинция Гуейджоу.
В интернет мрежата са публикувани снимки на циментираните дупки в отходни места, върху които са поставени креватите за възпитаниците на учреждението. Самите те се оплакват, че след ремонта в стаите се е запазил силният неприятен аромат от клозетите. От администрацията оправдават решението си с наплива на нови ученици, за които не достигали нормалните помещения.
„Казаха ни, че сме тук, за да се учим, а не да се забавляваме, и затова трябва да търпим всякакви трудности и лишения“ – разказва пред изданието един от учениците, пожелал да остане анонимен.


Река отнесе над хиляда американци в Канада

Около 1500 човека, взели участие в ежегодното преплуване на река Сент Клер в САЩ, са били отнесени от силния вятър в Канада, съобщи в понеделник телевизионният канал СВС.
Поривите на вятъра, достигнали до 50 метра в секунда, се развихрили в неделя вечерта и подхванали саловете на участниците, стартирали край град Порт Хурон в щата Мичигън, и ги отнесли към бреговете в района на град Сарния в канадската провинция Онтарио.
По сведения на представителя на канадската брегова охрана Питър Гарапик, крушенците не са носили със себе си никакви документи, при това много от тях били в нетрезво състояние. Но няма съмнение, че са доплували до Канада не по своя воля, а са били отнесени от вятъра.
Благодарение на съвместните усилия на градската полиция, бреговата охрана и служители на местната химическа компания всички били спасени. Едни се добрали сами до сушата, други били извадени от водата. Жители на Сарния им дали сухи дрехи, след което американците били натоварени на автобуси и съпровождани от полицаи, били откарани към домовете им.


Германски съд забрани на ученичка да ходи с никаб

Съдът в немския град Оснабрюк отхвърли молбата на 18-годишна мюсюлманка да й се разреши да посещава гимназия, облечена с никаб, съобщи във вторник „Индипендънт“.
Родената и отраснала в Германия девойка се обърнала към магистратите, жалвайки се, че през април й забранили да влиза в час в мюсюлманско облекло. От учебното заведение й обяснили, че забулването пречело на образователния процес. Момичето предложило да открива лицето си пред учителите, преди да влезе в клас, но в училището сметнали, че това не е достатъчно.
За нормалното общуване между педагозите и учащите се налага да има и невербална комуникация, която в дадения случай е невъзможно да се осъществи, пояснява изданието.


И Холандия се кани да излезе от ЕС

Третата политическа сила в Холандия – „Партията на свободата“, разработва проект за референдум за излизане на страната от Евросъюза, информира медиите лидерът на политическата формация Герт Вилдерс. Както посочва „Известия“, в случай че това стане факт, първата работа ще бъде да се премахнат антируските санкции.
Благополучието на Холандия зависи от „самостоятелността и възможността сами да взимаме решения. Брюксел не трябва да диктува с кого да имаме икономически и политически отношения“ – убеден е политикът. Официален Париж обаче не се вслуша в мнението на парламентаристите и в края на юни се изказа за удължаването на общоевропейските санкции спрямо руската страна.
Аналогични резолюции бяха приети и от регионалните парламенти на Италия (Венето, Лигурия и Ломбардия) и парламента в Кипър. Подобни искания повдигнаха и депутати от Германия, Белгия, Унгария и Гърция. Но това не успя да накара Брюксел да промени външнополитическия си курс.






0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки