Кметът на Царево връчи почетен плакет на българин, признат за най-добър математик в Бостън


Кметът на Царево връчи почетен плакет на българин, признат за най-добър математик в Бостън
Иван с гордите си родители Мария и Георги Ценови
29 Август 2016, Понеделник


Престижното отличие се дава за изключителен принос, свързан с популяризирането на името на крайморската община

Автор: Десант

Иван Ценов е само на 19 години, но за него вече се говори като за най-добрият математик в САЩ. Титлата официално му бе връчена от един от най-престижните университети в Бостън в края на учебната година.
Наградата е на името на Мартин Гутенберг. А Иван Ценов, който е родом от Царево, е получил приза, след като е бил номиниран от професорите в катедра Математика в университета.
Той е забелязан измежду останалите 8000 студенти, тъй като си е поставил амбициозната задача в рамките на четирите години от обучението си да завърши две бакалавърски степени – по математика и квантова физика плюс магистратура по математика.
Още от втория семестър на първата година от обучението си Иван е взел един от най-трудните курсове от магистърската степен с най-високата оценка А+. Вписан е в почетната листа на университета за високи академични постижения.
Разказва, че стимул да се занимава по-задълбочено с математиката получава след 3-ти клас, когато получава първата си двойка точно по математика и не може да се примири с това. В пети клас кандидатства в математическата гимназия в Бургас, където е първи по резултат сред учениците. Успоредно с това изучава пиано в Музикалното училище в Бургас.
В 6-ти клас влиза в Националния отбор по математика и се явява на световно математическо състезание в Тайланд, откъдето се връща с бронзов медал. Печелил е награди и от множество национални и регионални математически състезания и музикални конкурси.
Иска за в бъдеще да се занимава с наука. Още от следващата година ще се занимава с изследователска работа при един от професорите, които го обучават.
Независимо от амбициите си в САЩ, няма намерение да къса пъпната връв с Царево. При кандидатстването в университета е трябвало да напише 2 есета. И двата текста са посветени на родния му град, където са и най-хубавите му спомени със семейството.
Освен гениален математик, Иван Ценов е и музикант – талант, който е наследил от баща си. Двамата обичат да свирят заедно – младият Ценов на пиано, бащата – на китара. С носталгия говори за любимия си дядо Никола, на когото мисли, че дължи наследствените си способности като математик.

Преди 2 години по своя инициатива и със съдействието на директора на местно училище провежда безплатен летен курс в Царево за деца с интереси към математиката. Впечатлен е, че курсът се посещава от около 20 деца, независимо от ваканцията.
„Много будни и интелигентни деца са, идваха с желание и дори в края на курса ми подариха сувенири - чаша и бележник с надписи „Царево“. Пазя си ги“- казва с усмивка Иван. Мисли, че това е един добър начин да се помага на младите хора в България.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки