С тревога за изгорелите локомотиви


29 Август 2016, Понеделник




Автор: инж. Румен Стоянов

С голямо притеснение прочетох статията „За 1 година са изгорели 11 локомотива“, публикувана в бр. 30 на вестник „Десант“ от 29 юли 2016 г.
Тази тема има много лица и страни за прочит. Ръководството на БДЖ проглуши страната ни със съобщения за заменяне на влакове с автобуси, и то в най-натоварения и носещ печалба за железопътните пътнически превози сезон. Причината била липсата на локомотиви. Според Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, само за една година – от август 2015 г. до юли 2016 г. – са преброени 11 пожара в локомотиви. 
По моя информация пожарите са възникнали преобладаващо в локомотиви с дизелови двигатели. Такива пожари са трудни за овладяване, дори ако пожарогасенето е започнало в момента на възникването им, и то при съоръжаване на локомотивите с автоматична пожарогасителна инсталация и изправни пожарогасители. Във всички останали случаи пожарът унищожава напълно локомотива, който отива за скрап.
Пожарната опасност в дизеловите локомотиви идва изключително от състоянието на маслото в картера на двигателите им. В зависимост от пробега километри на локомотива, качеството на това масло се променя и се влошава. От горимо, става лесно запалимо и пожароопасно за двигателя на локомотива.
При контролните лабораторни проби се установява в какви граници попада пламната температура на маслото (пламната температура е най-ниската измерена температура на нагряване на маслото, при което се образуват горими пари над повърхността му, които при поднасяне на открит пламък изгарят с припукване, без да са в количество да преминават в устойчиво горене, б.а.) и се взема нормативното технически разписано решение в локомотивните депа.
Такива служебни лаборатории имаше във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и София. Всички локомотив от депата в цялата държава задължително се водеха на строг писмен отчет за извършването на тези лабораторни проби и от тук следваше и навременната смяна на маслото в двигателите им.
Могат да се открият архивни данни за това, че възникналите пожари в дизелови локомотиви по горепосочената причина бяха сведени до единични случаи, имам предвид в периода от 36-40 години назад във времето. Държавен противопожарен контрол по места ефективно упражняваха структурите на противопожарните органи. 
Очевидна е тенденцията. Един случай е случайност, втори е съвпадение, но трети си е закономерност. Моят дългогодишен опит на пожарен специалист ме кара да си мисля, че ситуацията трябва да бъде разследвана от ДАНС при участието и съдействието на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност и защита на населението.


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки