Св. Йоан Кръстител – великият заклеймител


Св. Йоан Кръстител – великият заклеймител
28 Август 2016, Неделя


Той е апотеоз на свръхземно безстрашие и неумолим във вярата си предвестник на Христос

Автор: Тодор Бакърджиев

На 29 август Православната църква почита свети Йоан Предтеча (Кръстител) като най-велик сред пророците. Той е съвременник и вестител на Месията. Ненапразно Христос в Евангелието на Матей казва за него: „Между родените от жени не се е въздигнал по-голям от Йоан Кръстителя".
На този ден се извършват богослужения с възпоменателно-трагична, но и безсмъртна мощ. Тогава е отсечена главата на светията, покръстил Божия син. Това става по извратения каприз на жената на Филип, брат на цар Ирод, която е пряко засегната от Йоан. Той заклеймява незаконната по древния обичай връзка на цар Ирод с братовата му жена Иродиада. На едно пиршество дъщерята на Иродиада Саломе танцува пред Ирод, който в пиянско заслепение й казва да му поиска каквото желае. Подтикната тайно от майка си, тя пожелава главата на Йоан Кръстител на блюдо и я получава.
Това е накратко библейският сюжет, за който е казано и изписано много, включително и с художествени средства, като едно от най-вълнуващите произведения е романът „Саломе" на Флобер.
Другото е по-важно.
Кой е този изключителен пророк?
Според евангелието на Лука  „Той, Йоан, носеше облекло от камилска козина и кожен пояс около кръста си, а храната му бе акриди (скакалци) и див мед". Именно светията изпълнява пророчеството на пророк Исая: „Глас на един, който вика в пустинята: Пригответе пътя за Господа, прави направете пътеките му. Всяка долина ще се напълни и всяка планина и хълм ще се сниши; кривите пътеки ще станат прави и неравните места гладки пътища. И всяка товар ще види Божието спасение”.
С Божие вдъхновение Йоан е отдаден до предел на проповеди и кръщения в името на истинския вече дошъл Месия – Христос, когото кръщава в река Йордан. Слушателите на проповедите му стават все повече. Между тях има и съмняващи се, на които той казва: „Рожби ехиднини! Кой ви предупреди да бягате от идещия гняв?".
Аудиторията му е разнообразна: „Дойдоха и бирниците да се кръстят и му рекоха: „Учителю, ние какво да правим?“. Той им каза: „Не изисквайте нищо повече от това, що ви е определено“. Питаха го и военнослужещи, казвайки: „А ние какво да правим?“. Каза им: „Не насилвайте никого, нито наклеветявайте, и задоволявайте се със заплатите си"
Йоан Кръстител е изключително активен и своеобразен архиобраз на по-късните смели проповедници през криптохристиянството, някои от които след време през вековете чрез мъченичество и чудеса са станали светци и светици. Той е апотеоз на свръхземно безстрашие, неумолим във вярата си предвестник на Христос, следователно и частица от богоизбраността.
Йоан Предтеча и до днес в по-битов житейски смисъл остава пример за безкрайно трудна непорочност. И ако Христос е попречил на тълпата да убие блудницата, като е знаел, че всеки има грехове, за да има право да хвърли камък, то върху Йоан не може да се заметне и песъчинка!
Дано намерените в руините на храма на созополския остров Свети Иван негови мощи донесат добро на България.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Еди,кой си
29.08.2016 05:15:52
0
2
Йоан Кръстител е бил братовчед на Господ Исус Христос.Израилският народ почти нее бил готов за Първото пришествие на Исус,когато Той сее преродил от земната си майка Мария,че да не плаши със Светлината си на Господ грешните човеци,а да дойде,като обикновен човек.Повечето евреи живяли живот на повръхностна вяра в Твореца на света,а се отдавали на клюки,преяждане,блудство.Йоан Кръстител готвил израелтяните да се молят за греховете си на Господа и да Го чакат да дойде да им проповядва в Израел и Ерусалим.Библията.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки