Тури му пепел!


Тури му пепел!
След пожар остава само пепел...
28 Август 2016, Неделя


От пепелта се ражда Феникс, но това е само мит

Автор: Веселин Максимов

Нищо чудно да осъдят клошаря Любо за изгорелите тютюневи складове в Пловдив. У нас законът е врата в полето, през която минават само такива като него, мен и вас.
На тези, които са допуснали постройките да стигнат до толкова окаяно състояние,  няма да се случи нищо, това го гледаме още от времето на светлия социализъм.
Нарича се „колективна безотговорност“ и отлично работи и 27 години след 10 ноември. А тези, които първо се опитаха да ги съборят заради поредния просташки МОЛ, а после като зацикли работата откровено ги запалиха, са толкова убедени в наглата си безнаказаност, че дори не се и опитаха да имитират нещо друго, от някакво благоприличие поне.
Те са дали своята диагноза, така любимата народна поговорка „Тури му пепел!“ На какво ви прилича ли? На Бай Ганьовото „Нейсе, запуши я!“ Нашият фолклор е доста богат на такива пословици, но това не е семантично изследване и няма да разискваме тях.
И горят не само складовете. Като репортер отлично помня как преди десетина години из страната се вихреше грозната чума „умишлен пожар“. Хиляди декари безценна българска гора изчезнаха. За износ, нали се сещате?
Имаше разследвания, също като в този случай с тютюневите складове, но щом паметтта ви е толкова свежа, няма как да не признаете, че изпълнители не бяха открити.
Карай, тури му пепел, на кого му пука!
И на безразборното изсичане с и без знанието на когото трябва му тури пепел. Мир да има, какво означават някакви си дървета, това да не са антени за интернет.
И за неумишлените пожари трябва да се правим „на три и половина“, какво че някой си е хвърлил фаса през прозореца на колата. Ние сме свободна, демократична страна и всеки може да върши каквото си иска.
Как тъй ще криминализираме нещо такова, това да не е комунизъм! Не! Да му турим пепел и кой откъдето е, да живее демокрацията!
С тургането на пепел ние показваме, че сме жилаво племе и ще оцелеем през вековете, няма да се загубим току-така. Тургането на пепел е основна форма на еволюцията на българския народ, която той е усвоил почти до съвършенство.
Е, намират се от време на време някакви глупаци (странни като тях ги наричат „идеалисти“ или „принципни“), които вдигат глас, че така не може и пепелта ще покрие много срамни и гнусни истини, но те омаляват бързо. За 20 кинта на калпак срещу тях (а и сред тях) се изправят такива, дето бързо размиват тяхната идея и всичко изтича в канала.
Така се случи с гнева от некадърното управление, от безконтролния своевол на монополистите, от политическия вампиризъм, от бясното застрояване... То е не по-малко брутално от умишлените и неумишлени пожари.
Някой да ми обясни как така населението на България драстично намалява, семействата са масово с по едно дете, по принцип сме страна с много висок процент на лични жилища, а все още се строи и строи?! Не лични ли?
Добре, а в наникналите като гъби след дъжд молове кой пазарува? Само руснаците ли? Хайде, де!
Карай, тури му пепел, какво съм се разкудкудякал. Разстоянието три метра между два срещуположни балкона не е чак толкова зле, спомага за социалните контакти, ето как ще преборим и алиенацията на съвременното родно общество.
Няма смисъл и от крясъци по повод все по-откаченото образование. От което излизат абитуриенти, мърдащи си устните, докато четат. Представете си какво усилие им струва това. Впоследствие превръщащи се в родители, които пишат „чесно“, „препарад“, „копувам“ и „забратка“, една приятелка следи изкъсо тези тъпотии в иначе доста високо котирания интернет форум „Бг.мама“.
Айде, стига, тури му пепел! Майки са, пазители на семейния огън – клетката на обществото, деца отглеждат, бъдещето на България. Как ги отглеждат ви е ясно, погледнете пак онези думи отпреди три реда. Ако мислите, че татковците са някак по-различни, намирате се в жестока заблуда. Хората не четели книги, голям праз!
Тури му пепел! В Западна Европа да не би да се скъсват да четат, ние нали в тях жадно сме се вторачили. Ей го, изчукаш си работния ден и после – кеф ти интернет на корем, нашата страна дори се слави като територия с много бърз и качествен интернет.
Ето на, в интернет чете народът. Фейсбук статуси, картинки с котенца и бебенца, чалгица от Ютуб попоглежда. Стига! Достатъчно е. Няма всички да ставаме професори, я! Ей го, напълни се с университети, пък защо така не се напълни с умници?
Някакъв набил друг на пътя. Скарали се за отнето предимство, но защо трябва да си говорят и да спорят. Единият направо извадил бокса, другият – бухалката и се замлатили.
Как така ще си говорят, бе, какви са тези педерастки работи, българският мъж е 100% мачо и такива лиготии като разговори не понася. Обаче единият умрял вследствие на травмите си от побоя.
Тури му пепел! Веднъж на 100 случая е това, обикновено има само разбити глави или тук-там някой намушкан. С нож в корема, на бензиностанция, пред свидетели, в 2016 година.
Ще кажете: „Ние тези неща ги знаем, какво ни ги приказваш, дай идея ко прайм!“ Не зная ко прайм, но съм сигурен, че от пепелта изниква само митичната птица Феникс. Обърнете внимание на думата „митична“. Не е чак толкова позната на съвременния българин ли?



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки