Олимпийската равносметка за физическата ни култура


Олимпийската равносметка за физическата ни култура
(Не)успехите имат много бащи – включително Росен Плевнелиев и министър Красен Кралев
27 Август 2016, Събота


Видяхме най-трагичното за България участие на Игрите и най-безсрамното поведение, демонстрирано от спортен министър

Автор: Илиян Христов

Току-що завършилите Летни олимпийски игри са исторически за България – за съжаление, с негативен знак. След първия ни медал в Хелзинки през 1952 г. това е най-слабото ни представяне, заедно със състезанията в Лондон преди 4 години – тогава взехме два медала (сребърен и бронзов) и финиширахме на 63-о място, а сега се добрахме до едно сребро и два бронза, завършвайки с две места по-надолу.

Тенденцията е ясна – от 41 медала в Москва през 1980 г., на 35 в Сеул, 16 в Барселона, 15 в Антланта и така до днес.

Фиаското е огромно. Боли, а винаги при крах най-нормалното нещо е провалилите се хора да поднесат извинение или поне да се чувстват неудобно. И ако в отделни спортисти подобни състояния бяха забелязани, то точно обратното демонстрира човекът на върха на пирамидата – спортният министър Красен Кралев. Ако рибата се вмирисва откъм главата, то ни чакат още десетилетия „вмирисан” български спорт.

Държанието на Кралев е безсрамно – като на парвеню, здраво вкопчило се в поста, за който не е подходящ.

Не призоваваме непременно за оставка. Нито казваме, че спортният министър е главният виновник за провала. Заявяваме обаче, че той следваше поне от кумова срама да си направи самокритика, да слезе на земята, да признае краха и поне малко да помисли за някаква промяна – финансиране, организация на спорта, работа с младите... Но не би. Той  ведро се самопохвали и хвърли вината върху психиката и самочувствието на състезателите, върху съдии и пр. И в крайна сметка с поведението си олицетвори много от проблемите, наслоявани през годините и довели до сегашното състояние.

На първо време, този човек прекара 3 седмици в Рио де Жанейро, очевидно повече като екскурзиант. „Решението ми бе правилно. Тук, в бойна обстановка, видях какви са реалните проблеми на българския спорт”, обясни той пред „Труд”.

Представяте ли си докъде сме я докарали, щом министърът на спорта разбира за проблемите в „бранша“, така да се каже, на втората година от мандата си, и то край далечните южноамерикански плажове!

„Моята олимпида е Токио 2020, започваме от днес да се готвим”, каза още той след прибирането си. Така разбрахме, че господинът се надява да ръководи българския спорт поне още 4 години – или наистина не ходи по земята, или просто ни баламосва с бодра вяра в светлото бъдеще. Иначе обеща „реформи”, които щели да дойдат с новия закон за спорта, а той стриктно щял да следи за тях, т.е. помъчи се да втълпи, че махне ли се, ще настане потоп и няма кой да осъществи промяната.

По отношение на финансирането на федерациите Кралев заяви: „Който заслужи, ще взема повече пари”. И заклейми комунизма, когато финансиране се раздавало „всекиму според потребностите”. Да, но при „порочното финансиране” през социализма имахме медали, а сега нямаме. И няма изглед положението да се подобри.

Един треньор в държавен или общински клуб в областен град взема 500-600 лв. заплата. Децата и родителите им сами трябва да си осигуряват екипи, уреди, пособия, да финансират лагери и пр. Кое семейство има пари, за да понася всички тези разходи? Само богатите ли ще тренират? За какъв „модел на финансиране” става дума въобще?!

А сега най-голямата трагедия. През 2011 г. след среща между спортния министър Свилен Нейков (от първото правителство на ГЕРБ) и пловдивския кмет Иван Тотев бе обявено, че започва масов ремонт на спортните училища с парите от държавния тотализатор, като за целта щяло да има поне 6 извънредни тиража.

Но преди няколко седмици в парламента бе обявено, че за последните пет години, т.е. от тогава до сега, тотализаторът е финансирал българските школа със... 119 326 лв. И парите всъщност са отишли за едно единствено училище – строеж на спортна площадка в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Неделино. Толкова е свършено за пет години!

За какви медали, за какъв спорт говорим въобще, за каква физическа култура, след като от най-доходоносния държавен бизнес се отпуска трохичка за подрастващите!

Впрочем, първата работа на всяко едно правителство, дошло на власт, е да сложи свой човек начело на тотализатора. Настоящото не направи изключение. Сещате се защо, нали – не е заради училищните площадки. Държавното тото е най-тъмната и апетитна бездна, откъдето безконтролно изтичат пари в различни посоки.


Наша гордост
Независимо от унизителното положение, в което ги поставя държавата, доста наши спортисти заслужават добри думи. Разбира се, най-напред са медалистите – лекоатлетката Мирела Демирева, която ни върна сред най-големите във високия скок; детето чудо Елица Янкова в борбата; ансамбълът в художествената ни гимнастика – Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова.

Поздравления заслужава и другата ни грация – Невена Виолинова. На фона на трагедията с Цветелина Стоянова, гимнастичките ни сътвориха нечовешки подвиг. Трябва да похвалим за проявения характер и добри резултати лекоатлетите Тихомир Иванов и Ивет Лалова, фехтовача Панчо Пасков, както и някои от боксьорите, които наистина бяха порязани от съдиите.

За съжаление, мнозина от тях не тренират в България. Под чужди флагове се състезаваха доста наши треньори, участници на олимпиади и донесли ни медали в миналото.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки