Стометров трибагреник изрисуваха в Сандански


Стометров трибагреник изрисуваха в Сандански
Стената между трите училища в Сандански, украсена със стометров български трибагреник и ликовете на Левски, Раковски, Ботев и Райна Княгиня
26 Август 2016, Петък


Върху дългата стена между три учебни заведения учениците ще посрещат ликовете на Левски, Раковски, Ботев и Райна Княгиня

Автор: Десислава Калоянова

Наближаващият вече първи учебен ден ще посрещне учениците от 2-ро ОУ „Христо Смирненски“, гимназия „Яне Сандански“ и Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в Сандански с изрисувано върху бетонната цена на последно споменатото средно учебно заведение стометрово българско знаме с образите на Левски, Ботев, Раковски и Райна Княгиня. Изписано е и любимото на всички първолаци Вазово стихотворение „Аз съм българче“.
Идеята за тази родолюбива инициатива принадлежи на пет момичета – бивши и настоящи ученички в носещо името на революционера, на който е наречен курортният град, училище. Юлияна Попдимитрова, Лиляна Дерибанова, Елена Лазарова, Лидия Чанева и Мария Влахова в течение на близо половин година организират различни благотворителни прояви, на които събират средства за осъществяване на тази кауза.
Мнозина обикновени санданчани и бизнесмени дават пари и така сумата за делото достига близо 20 хиляди лева. Така една добра инициатива успява да обедини много хора. „Нека всички българи да останат в малките си градове и в България изобщо, и там да реализират идеите си, а не да ги изнасят в чужбина", пожелава една от авторките на проекта, 25-годишната Юлиана Попдимитрова.
Със събраните пари съществуващата между трите училища циментова стена е шпаклована и изрисувана. Работата не спира и през късните часове на нощта, така че успешно да стигне миналия петък, 19 август, до финала си. Съдействие в изографисването на зида оказват момчетата от Unreal studio.
Те са се посветили на рисуването на графити с патриотична и родолюбива тематика. Преди време тяхна творба с лика на Любен Каравелов украси носещата името на видния възрожденец столична улица. Този замисъл пък е финансиран от собствениците на двата съседни бара „Каса бира“ и Shamrock, които се вдъхновили от любовта си към българската история и признателността си към изключителните личности в нейната летопис. Unreal studio има реализирани още десетки повдигащи духа и националното самочувствие рисунки из цялата страна.
Неотдавна приключи Националният конкурс за графити и стенопис „Да опазим българския дух“, организиран от Община Елин Пелин, като до финалната фаза достигнаха три проекта, един от които също е на младежите от Unreal studio.
Несъмнено, подобни инициативи са един чудесен начин да се популяризира културното и историческото ни наследство, особено сред младите хора и подрастващите. И най-вероятно занапред родината ни ще става все по-пъстра около диминиращите три основни цвята – бяло, зелено и червено.


Стенопис върху стената на НЧ „Просвета 1908” в елинпелинското село Голема Раковица, достигнал до финалния етап на конкурса за графити „Да опазим българския дух“, чийто автор е Борис Христов

В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки