„Шерифът” със свинските опашки отива на съд


„Шерифът” със свинските опашки отива на съд
Перата (в средата) е на свобода срещу гаранция от 3000 лева
26 Август 2016, Петък




Автор: Десант

Приключи досъдебното производство срещу Петър Низамов, обвинен че противозаконно е лишил от свобода трима нелегални мигранти
Приключи продължилото над 4 месеца досъдебно производство срещу 31-годишния Петър Низамов-Перата, прочул се като „ловецът на мигранти със свински опашки”. Низамов и адвокатите му Мартин Пеев и Иван Стоянов са били запознати с доказателствения материал, събран по време на разследването, а прокуратурата е започнала работа по изготвянето на обвинителен акт.
Перата ще бъде обвинен в противозаконно лишаване от свобода – престъпление по член 142-а от Наказателния кодекс, за което се предвижда лишаване от свобода от една до шест години.
Очаква се делото срещу Низамов, който в момента е на свобода срещу гаранция от 3000 лева, да започне до края на годината.
Криминално проявеният Петър Низамов-Перата се озова под светлината на прожекторите, след като в началото на април качи във „Фейсбук” видеоклип, на който се вижда как връзва с кабелни връзки (наричани още „свински опашки”) ръцете на трима повалени на земята мъже, след което ги натирва към границата с Турция.
Клипчето в социалната мрежа доби изненадваща популярност, а Районната прокуратура в Малко Търново образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противозаконно лишаване от свобода.
Перата обаче сам се похвали в социалните мрежи и дори даде поредица от интервюта, вкл. за телевизия bTv, в които се описа като човек, който работи „патриот” и върши работата на „Гранична полиция” като хваща нарушители на границата.
В крайна сметка Низамов бе арестуван в Бургас малко преди поредната му медийна изява, а България влезе в новините на десетки европейски медии с „подвизите” на самозвания шериф.
Той остана твърде малко в следствения арест, въпреки настояването на прокуратурата съдът да постанови мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Още през април магистратите го пуснаха под домашен арест, въпреки възраженията на прокурор Елгина Чалъмова, която изтъкна, че задържането на чужденците против волята им е престъпление с висока степен на обществена опасност, а освен това афганистанците са били ритани, блъскани, вързани и претърсени за пари и ценни вещи.
Низамов изтърпя мярката за неотклонение до 20 юли, когато състав на Окръжен съд-Бургас я промени в парична гаранция от 3000 лева.
Един от първите, които осъдиха действията на Перата и подобните на него, бе лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който в прав текст коментира, че това не са доброволни отряди, а  мутренски бригади, издирващи нелегални мигранти, буквално за да им отнемат парите и ценните вещи – мобилни телефони и GPS.
Симеонов припомни, че Петър Низамов е известен като член на бандата на Рижите – една, по думите му, злокобна групировка, върлувала в Бургас, че срещу него има множество криминални регистрации за хулиганство и побои, както и влезли в сила присъди.
Според Валери Симеонов „работата” на такива бандити е да вдигат шум - като намерят някоя група мигранти – първо да я преджобят, после да се обадят на „Гранична полиция“ и за всеки случай да извикат и някоя телевизия.
Веднага след задържането на Петър Низамов главният прокурор Сотир Цацаров декларира, че подобни случаи ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.
„Опитите на някой да се прави на „Гранична полиция”, на „Криминална полиция” или на каквото и да е друго са откровена форма на нарушаване на закона. Те са престъпление и ще бъдат преследвани като такова”, заяви Цацаров.
Главният прокурор бе категоричен, че трябва да се прави съвсем ясно разграничение между общественото задължение на гражданите да съдействат на органите на реда и всякакви форми на изземване на функциите на държавни органи.
Както през април, така и сега пътят през Странджа и специално край река Резовска е един от най-използваните канали за трафик на нелегални мигранти. Теренът е силно пресечен и труден за охрана, а оградата там все още се достроява.


Ловът на мигранти се оказа доходоносен бизнес Динко от Ямбол – идолът на новите „патриоти“

В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки