Осем изтребителя от ВВС на САЩ ще пазят за седмица българското небе


Осем изтребителя от ВВС на САЩ ще пазят за седмица българското небе
26 Август 2016, Петък


В продължение на седмица на ротационен принцип по два американски самолета F-15  ще патрулират заедно с български МиГ-29 в небето над България

Автор: Десант

В периода от 9 до 16 септември 2016 г. в небето на България ще патрулират съвместно изтребители на българските и американските ВВС. Солидарното изпълнение на Air policing става възможно след решение на българското правителство, съобразено с направените по-рано през годината промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.
Министърът на отбраната Николай Ненчев увери, че в него подробно се регламентират дейностите на българските ВВС и на силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни задачи, като се определят специфични ограничения за дежурните американски самолети и се уточнява, че българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.
По думите на министър Ненчев, предвидените ограничения ясно и категорично показват, че суверенитета на въздушното пространство на България е под национален контрол. При неговата охрана дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. На тях не им се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба.
За изпълнение на съвместната охрана на въздушното пространство в края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ състав.
„Мисията е мирновременна и е инициатива, която беше предприета от НАТО“, поясни министър Ненчев. Той подчерта, че задачите по съвместния Air policing са в изпълнение на постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, който регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план.
В съвместното патрулиране ще участват на ротационен принцип по два американски самолета F-15, които ще патрулират заедно с български МиГ-29. Според министъра на отбраната изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на подготовка на летателния състав и на способностите на бойната ни авиация, като същевременно няма да се допусне отслабване на способността ни да гарантираме въздушния суверенитет на България и НАТО.
„Цялата мисия ще бъде изцяло на разноски на САЩ, т.е. българската страна не дължи нищо“, уточни още Николай Ненчев и допълни, че се надява доскорошният командващ ВВС ген. Румен Радев да одобри това. Неотдавна той съобщи, че част от несъгласията му с военния министър са били заради намерението на Ненчев България да сключи договор с Полша като член на НАТО за охрана на небето ни срещу заплащане. 
В сряда военният ни министър всъщност потвърди, че разговори с полски представители за съвместен Air policing продължават да се водят, но все още няма взето решение.
„Държа да отбележа, че ние и сами може да изпълняваме тази мисия. Разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят", каза още министър Ненчев, без да уточни колко от общо деветте български МиГ-29 все още могат да летят без да надвишат предписания от завода производител ресурс на двигателите и авиониката.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Български офицер
01.09.2016 21:03:52
0
0
Чакаме и нашите стари Съюзници и стари бойни Другари от Две Световни Войни - Германските бойни пилоти от ЛУФТВАФФЕ .......!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки