Премиерът: Бежанските центрове вече са пълни, а в ЕС всеки се спасява поединично


Премиерът: Бежанските центрове вече са пълни, а в ЕС всеки се спасява поединично
Бойко Борисов остро разкритикува Европейския съюз за това, че по темата с мигрантите цари
26 Август 2016, Петък


Бойко Борисов остро разкритикува Европейския съюз затова, че по темата с мигрантите  цари „абсолютна несолидарност”

Автор: Ани Петрова

Липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза ни кара да търсим партньорство с Турция, обясни Борисов
Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасяват поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват.
Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на правителството в сряда. От стенограмата, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет, става ясно, че българският министър-председател за пореден път остро критикува Европейския съюз, защото по темата с мигрантите  царяла „абсолютна несолидарност” и това принуждавало българското правителство да търси партньорство именно с Турция.
Борисов отправи упреци и към Германия, и то в навечерието на срещата му с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, към която от години демонстрира възхищение.
„Германия казва: „Ще върнем 20 хиляди на Унгария“. Унгария пък: „Ние ще ги върнем обратно на Балканите“. А ние от Балканите накъде да ги върнем?

Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили.

Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа? Е, за какъв съюз говорим тогава?“, реторично пита Борисов.
След което става дума и за това, че България изнемогва финансово, докато следва наложените от Брюксел правила за прием на бежанци.
„Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта, проверяват куп неща! Това е всеки ден, денонощно. Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем”, изтъква още премиерът.
По думите му, бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.
Оказва се обаче, че българските власти имат къде да връщат мигрантите и го правят, но това в известна степен става по „втория начин”, и то благодарение на добрите отношения между София и Анкара.
„Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, отбелязва министър-председателят. Той уточнява, че „всички, които биват задържани в периметъра, и това излиза по сводките при вас като „предотвратени”, означава задържани на границата и приети обратно в Турция.
Тъй като

споразумението с ЕС не е влязло в сила,

това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход. Официално са върнати 24 човека, а „препятствани” или „предотвратени" са над 26 хиляди“, посочва премиерът.
Стана ясно също така, че планираната среща между него и турския президент Ердоган няма да се състои, но по настояване на турската страна ще има разговор с министър-председателя Бинали Йълдъръм. Това е причината в петък, 26 август, Борисов все пак да лети за Истанбул, където в 10,30 ч. ще започнат разговорите му с Йълдъръм по една-единствена тема – преселниците.
Според източници от МС, въпреки настояването на турската страна, нашият министър-председател няма да остане на откриването на новия мост над Босфора, където трябваше да се срещне с Ердоган, защото веднага след разговора с Йълдъръм ще отлети за Германия. Там в събота Ангела Меркел започва т.нар. Берлински преговори с осем европейски премиери – на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения, България и Хърватия, както и с канцлера на Австрия.
В Берлин българският министър-председател ще може да информира своите европейски колеги какви са вижданията и исканията на Турция за изпълнението на споразумението за преселниците, сключено с Анкара след продължителен пазарлък и договорка Анкара да получи от ЕС 10 млрд. евро и отпадане на визите за страните от Евросъюза.
„Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди (мигранти), ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало. Центровете ни (за бежанци) са пълни” – обобщава Бойко Борисов.
А оградата по границата с Турция все още не е изградена изцяло…


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Варна е с вас!
02.09.2016 15:25:07
0
0
Има реална опасност тази 3 милионна маса да хукне на запад и , мисля че и турците не могат да ги спрат!Хубавото е ,че не желаят да останат у нас ,лошото е че ако тук първи ги регистрираме трябва да се върнат пак у нас!По тази логика излиза ,че ние НЕ ТРЯБВА да ги допускаме до наша територия!Освен това тези тьй наречени бежанци са си чиста проба икономически емигранти търсещи по-добър живот към богатия запад!Защото ги поканиха там!Ние да затваряме оградата и да почваме друга с Македония и Гърция!А онези да си търсят пътища където искат!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки