„Жеравна 2016


„Жеравна 2016
Министър Николина Ангелкова, председателят на СЕК Георги Манев и лидерът на НФСБ Валери Симеонов (от ляво надясно) бяха сред официалните гости на фестивала
26 Август 2016, Петък




Автор: Десант

Всички като един изпяха възрожденската песен „Хубава си, моя горо“, за възхвала на делото на националните ни герои
Деветият фестивал на фолклорната носия в Жеравна, който приключи тази неделя, продължава да е вълнуваща тема за всички, които го посетиха. Традиционното фолклорно събитие на август събра в боровата гора на местността Добромерица между 18 и 20 хиляди души. Истината е, че този август посещаемостта на фестивала бе най-висока. Видимо, сравнявайки го с другите летни фолклорни събития за годината, много българи заложиха на качеството.
Тържественото откриване в петъчната вечер събра много емоции не само от вълнуващото слово на създателя и главен организатор на фестивала Христо Димитров, но и от впечатляващата картина на хиляди българи със запалени свещи в ръце, които пееха „Хубава си, моя горо" – като част от възпоменанието за героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.
Това издание се проведе под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Министерството на културата и Министерството на туризма. Сред официалните гости бяха министрите Десислава Танева и Николина Ангелкова, лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, председателят на „Средна европейска класа“ Георги Манев, който е и един от генералните спонсори на събитието, народни представители и общественици.
„Фестивалът на народната носия е перфектно възпроизвеждане на миналото, с което трябва да се гордеем, на традициите, които не трябва да забравяме, на невероятния фолклор, който имаме. Трябва и да помним, че сме най-богатият на традиции народ. „Жеравна“ е един празник на българщината“, каза Валери Симеонов, който също така е и един от войводите от „Пазители на българщината“.
Сред гостите се открояваше носителят на отличието „Апостол на българщината" за 2015 г. - писателят Антон Дончев. Авторът на култовия роман „Време разделно" и жена му за второ лято облякоха български носии.
Тази година високото отличие бе връчено на д-р Милен Врабевски, създателят на фондация „Българска памет". Такова бе единодушното решение на войводите от сдружението на „Пазителите".
Тук бяха и холивудският актьор Бен Крос и половинката му Деана. Бен Крос вече е част от живота на ансамбъл „Българе", след като изигра ролята на журналиста Джеймс Баучер в новия спектакъл на ансамбъла „Осмото чудо". В Жеравна звездата от „Огнени колесници" за първи път облече българска народна носия.
Войводите от „Пазителите", на които той гостува през април, му подариха шопска носия като тази от картината на Мърквичка - "Ръченица", на която художникът чех е нарисувал приятеля си ирландец Джеймс Баучер как танцува българска ръченица.
Звездите на бокса - братята Кубрат и Тервел Пулеви, също уважиха поканата и бяха очаквани с нетърпение от посетителите на фестивала. Кубрат Пулев бе в носия като на легендарния Капитан Петко войвода, а Тервел си бе избрал носия като тази на Хаджи Димитър. Двамата спортисти бяха посрещнати от гайдарите  на „100 каба гайди" и настанени в специалния войводски кът.
По традиция фестивалът е и място за нови запознанства и приятелства. На  „Жеравна 2016" откриха много общи теми актьорът Бен Крос и режисьорката Зорница София - почетен войвода от „Пазителите". В началото на 2017 г. авторката на „Мила от Марс" ще представи новия си филм, посветен на Румена войвода.
Фестивалната програма като всяка година бе богата и разнообразна. Четири оркестъра един след друг поддържаха нескончаемите хора, за втора година се проведе конкурс на автентични и стилизирани носии.
Първото място сред женските автентични носии получи булчинска премяна от марашките села по долното течение на р. Вит. Красивата носия с кайца (внушително украшение за глава) бе носена от жена от Шумен, която я бе закупила преди време по Интернет.
Сред мъжките носии журито избра автентична носия от средата на XIX век от с. Ресен, Великотърновско, предоставена от игумена на Преображенския манастир архимандрит Григорий.
В представянето на самобитни български хора участваха 14 клуба и школи за български народни танци от цялата страна, които на място показаха позабравените стъпки на всички желаещи да ги разучат. Народните борби и нестинарските игри по традиция събраха много публика.
Концертите в програмата това лято бяха със силно македонско присъствие. Наред със солистката на „Българе" Албена Вескова, дамския квартет „Абагар" и тракийската певица Пепи Христозова, от сцената Огражденската четворка, ансамбъл „Гайтан" и Николина Чакърдъкова с неврокопските танцьори накараха присъстващите да си припомнят обичани мелодии и ритми от македонския край.
Организаторите на фестивала - фондация „Българе" и нейният председател Христо Димитров, марката „Бона Фиде", Кметство Жеравна и Община Котел предоставиха прекрасна възможност за отмора на хиляди българи и стотици чужденци, макар и само за три дни, чрез скок век и половина назад във времето. Най-възрастният участник във фестивала бе на 88 години, а най-малкият - Георги от Сливен, бе само на 12 дни, но облечен според изискванията на фестивалния правилник - с българска носийка.
Изключително предложение отправят ансамбъл „Българе" и Фестивалът на фолклорната носия по повод предстоящите догодина техни юбилеи.
„Догодина на 1 октомври Национален фолклорен ансамбъл "Българе" ще отбележи 15 години от създаването си. Следващото лято предстои още един малък юбилей - десетото издание на Фестивала на фолклорната носия. Затова отсега обявяваме, че през август 2017 г. очакваме наборите на ансамбъл „Българе" - родените през 2002 г. - вече 15-годишни младежи и девойки, да облекат народните носии и дойдат да празнуваме тази прекрасна възраст заедно в Жеравна.
Всеки с година на раждане 2002-ра ще получи безплатен достъп до фестивала срещу представяне на лична карта! За тях и за родените през 2008 г. връстници на фестивала ще има специални конкурси, надигравания и други фестивални изненади. Нямаме съмнение, че богатото ни фолклорно наследство е тачено от идващото поколение българи, които има какво да покажат. Гответе се, набори!" - се казва в съобщението, публикувано на първа страница на безплатното фестивално издание „Фестиваленъ вестникъ".


Фестивалът срещна двама творци, за които България е обща тема - актьора Бен Крос и режисьорката Зорница София

В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки