113 години от подвига на преображенци


113 години от подвига на преображенци
26 Август 2016, Петък


Ангел Джамбазки, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов (от ляво надясно) почетоха паметта на героите от Илинденско-Преобженската епопея

Автор: Десант

Стотици патриоти от цялата страна се стекоха на 20 август в местността Петрова нива край Малко Търново, известна още като Странджанското Оборище. Тук, на същата дата преди 113 години е взето съдбоносното решение останалата в пределите на османската държава Странджа да се вдигне срещу турския поробител.
С присъствието си родолюбците показаха, че героите от Илинденско-Преображенската епопея и тяхната саможертва не са забравени, а примерът им остава завинаги.
„Българското Възраждане е минало през няколко съдбоносни етапа – Априлската епопея, Илинденско-Преображенското въстание, войните за обединение на България... И тези събития ни карат да бъдем благодарни на всички, които са участвали в тях и са жертвали най-ценното – живота си, за да сме свободни ние днес. От нас се иска да бъдем отговорни за свободата и независимостта, която имаме. Това чувство трябва да предаваме и на нашите деца“, каза пред паметника на преображенци лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов.
На възпоменателния събор на Петрова нива дойдоха още съпредседателят на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Каракачанов, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от няколко парламентарно представени партии (без ДПС, ДОСТ и формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов, които винаги се дистанцират от чествания, свързани с освобождението на България от турско робство), общественици и наследници на героите от въстанието.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки