На 7 септември в Добрич ще бъде открит паметник на ген. Иван Колев


На 7 септември в Добрич ще бъде открит паметник на ген. Иван Колев
Конната дивизия на генерал Колев в Добруджа - ужасът на руската казашка конница
26 Август 2016, Петък




Автор: Анна Александрова

100-годишнината от Добричката епопея ще бъде отбелязана с мащабна възстановка на боевете
На 7 септември 2016 г. в Добрич ще бъде открит паметник на ген. Иван Колев, един от най-великите военачалници от Първата световна война. Откриването на мемориала, който е дело на скулптора Александър Хайтов (син на писателя Николай Хайтов и автор на паметника на цар Самуил в София) е част от честванията на 100-годишнината от Добричката епопея.
По време на Първата световна война в боя при Добрич от 5 до 7 септември 1916 г. части от III българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа, а ген. Иван Колев се проявява като изключителен военноначалник.
Новината за предстоящото откриване на монумента на ген. Иван Колев съобщи лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който има и личен принос за реализацията на отдавнашния проект за увековечаване на подвига на военачалника.
„Още през 1944 г. са събрани над 2 милиона лева за изграждането на паметник на ген. Иван Колев, но по-късно парите биват конфискувани. Стойността на сегашния проект, одобрен от Областната комисия „Военни паметници“ в Добрич, е на много по-достижима сума”, коментира Валери Симеонов в интервю за агенция „Фокус”.
Той  не скри, че има лични причини да работи за увековечаване на подвига на ген. Иван Колев.
„Дядо ми Петко Станкулов, който е бил бомбардир от 4-та батарея на Втори артилерийски полк, 6-та Бдинска пехотна дивизия, е участвал в Добричката епопея и ми е разказвал много подробно за развоя на тези тежки сражения срещу противник, повече от шесткратно превъзхождащ българските части”, сподели Валери Симеонов.
Лидерът на НФСБ сподели и някои от перипетиите, съпътствали реализацията на идеята за мемориала. Валери Симеонов се включва в инициативния комитет за изграждането на паметника през 2015 г. и впоследствие научава, че Община Добрич вече е възложила изработката на проф. Крум Дамянов, известен скулптор още от времето на социализма.
Оказва се обаче, че изработеният от него модел от гипс и дърво от години стои на един безлюден паркинг край село Требич, където има леярна и вече е силно деформиран и практически невъзможен за поправка и отливане.
В крайна сметка инициативният комитет взема решение да се свърже със скулптора Александър Хайтов, който също има готов модел за паметник на ген. Иван Колев.
„Ние се обърнахме към господин Хайтов и в изключително кратки срокове, бих казал и на тройно по-ниска цена, успяхме технически да подготвим паметника, който частично вече е излят”, съобщи Валери Симеонов.
„Каня всички родолюбци, не само от Добрич и от Добруджа, а и от цяла България, да заповядат на 7 септември в 12 часа, когато ще бъде открит този паметник на един от най-великите български военачалници”, добави той.
В скулптурната композиция, освен фигурата на ген. Колев на кон с височина (заедно с постамента) близо 5 метра, ще има 20 паметни плочи с имената на загиналите в битката за Добрич 1053-ма воини. В паметника ще бъде вградена и гилза от снаряд с пръст от родното село на генерала – Бановка в Бесарабия.
Монументът ще струва около 150 000 лева, като 40% от средствата са съфинансиране от бюджета на Добрич и дарения, а останалите са лични средства, предоставени от Валери Симеонов, съобщи кметът на града Йордан Йорданов.
Градоначалникът допълни, че на 27 август в Добрич ще има най-мащабната възстановка на боеве, правена някога в България. Над 150 доброволци от пет държави – пехота и кавалерия – ще представят сраженията от 1916 г. за освобождението на града и областта.

Паметникът на ген. Иван Колев ще бъде официално открит на 7 септември, когато честваме 100 г. от Добричката епопея


Паметникът на ген. Иван Колев ще бъде официално открит на 7 септември, когато честваме 100 г. от Добричката епопея


1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
targovez mediator ali baba gra
26.08.2016 16:09:20
0
0
ami taj kato vremenata sega sa mnogo raslishni ot parvata i vtorata svetovna vojna to e dobre da si pripomnjame i pobedite i zagubite i greshkite doveli do zagubi v tesi vojni ot koito edinstveno sa speshelili targovzite na orashia i vsishko svarsano s vojnata zatova az kato simpatisant na zemedelska zelena targovska partia ne shelaja da bada bezplaten dobrovolen satrudnik i ne shelaja pagoni i medali a shelaja da bada bogat peshelivsh snabditel na armia ,polizia kato gigov ,kashoggi i drugi s tova koeto e neobhodimo za pravilnoto funkzionirane na armia polizia v balgaria ili po sveta imat v mnogo darshavi nushda i ot ofizialni i neofizialni snabditeli na armii i polizii s nushnite im materiali
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки