Един англичанин, една българка и европейките в Османската империя


Един англичанин, една българка и европейките в Османската империя
Корицата на книгата на Анна Бъкстон „Европейките султанки на Османската империя”
25 Август 2016, Четвъртък


Кристофър Бъкстон превежда българска поезия, а жена му Анна работи по проект за Второто българско царство



Измина година от срещата, организирана от никополското читалище „Напредък 1871” с Кристофър Бъкстон – английски писател, чието творчество е тясно свързано с България и Никопол. Срещата с него и съпругата му Анна Бъкстон беше част от културния афиш на празника на дунавския град, преминала под наслова „Традиция и съвременност”.
На нея британецът представи книгите си „Далеч от Дунав” (2006 г.), “Прудънс и червения барон” (2008 г.), „Радослава и викингският принц” (2011 г.) и „Седемте палавници и властната принцеса” (2014 г.).

Кристофър Бъкстон е този, който разказа на света за необикновената любов между една силна и умна жена – никополчанката Мария-Искра и френския рицар хоспиталиер Жил Гитон.
По време на срещата в Никопол Анна Бъкстон сподели, че е в процес на проучване и подготовка за издаване на книга за султанките в османската империя. Тя вече е факт – през май т.г. на английски език бе отпечатан ръкописът й „Европейките султанки на Османската империя”.

Изданието включва очерци за жени от европейски произход, които са достигнали до най-високи позиции във Високата порта. Много от тях са управлявали самостоятелно и изключително добре империята на османците. В този списък попадат и две българки –Тамара Шишман и Соня султан, сръбкините Оливера Деспина и Мара Бранкович, украинките Хюрем султан и Хатидже Турхан султан. Има още и гъркини, италианки, французойки, грузинки и т.н.

Рецензията към книгата е написана от известната в България д-р Мерсия Макдермот – автор на една от най-значимите творби, посветени на Васил Левски – „Апостола на свободата“. Британката дълги години е председател на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и  кавалер на високите държавни отличия – ордените „Кирил и Методий“ и „Мадарски конник“.
Какви са последните новини от големите приятели на Никопол – семейство Бъкстон?
Всеки момент се очаква в Америка да бъде отпечатана на английски език втората версия на „Далече от Дунава”.

Тази пролет Кристофър Бъкстон пък издаде стихосбирката си „Цветята не растат сами”, която включва преводи на класическа българска поезия, предимно на автори отпреди Втората световна война – Яворов, Вапцаров, Славейков, Ботев, Дебелянов, Дора Габе, Багряна и мн. други.
През септември се очаква да излезе и втората книжка за деца от поредицата за палавниците – „В пустинята отвъд Лабиринта”. А съпругата на Кристофър –Анна Бъкстон, работи по следващия си проект за Второто българско царство.
Николинка Христова,
секретар на НЧ „Напредък 1871”, Никопол


Кристофър Бъкстон идва в България през далечната 1977 г. като учител в бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев”. Тогава той е млад авантюрист, само на 27 години. Преди да се озове в нашата страна той е преподавал в Португалия по време на фашисткия режим, след което попада в Норвегия.
В България бързо се влюбва в красивата ни природа, богатата история и култура, както и в бъдещата си съпруга. Учителства в английската гимназия в морския град до 1980 г. Той е един от преподавателите на отишлата си рано от този свят талантлива млада поетеса Петя Дубарова.

„Все ми казват, че тук няма ред, но аз в България се чувствам по-сигурен, отколкото в Англия. Фактът, че хората говорят открито, свободно, мен ме вдъхновява, получавам от тях ценни идеи за писане. Това е хубавото на новия и на стария строй. С тази разлика, че по-рано знаех много повече вицове“ – споделя британецът пред български медии.
Днес той посвещава цялото си време за писане, като продължава да поддържа близки контакти с нашата страна.

Неговата съпруга неслучайно е посветила време и усилия на европейските султанки. Тя е автор и на документално-историческа книга, базирана в Българското средновековие, за живота на дъщерята на цар Иван-Александър – Кера Тамара Шишман, и нейния брак със султан Мурад I, в която се разглежда възходът на Османската империя и падането на Балканите под османско робство.

Нашата сънародничка е праправнучка на легендарния Вълчан войвода и е отраснала с истории, легенди и народни песни за прославения си родственик.
Заедно с Кристофър, когато се преместват в Англия вече като семейство, те стават членове на Британско-българското общество, чиято основна дейност се състои в организиране на културни събития, промотиращи страната ни, и благотворителна дейност в подкрепа на български проекти.


В категории: Горещи новини , Трибуна

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Rio,s
17.09.2018 16:57:47
1
0
Пра-пра внучка на Вълчан войвода,а продала Родината си за валута и се омъжила за чужденец. защо не са живяли в България, къде са децата и , и какви се смятат те ????
2
Генади Савов
25.08.2016 14:28:19
2
0
Историята говори,че нито една европейка-султанка-жена на турски султан нее била щастлива в двореца на Високата порта.Кера Тамара-сестрата на цар Иван Шишман е била ок.30 годишна вдовица,когато е поискал за жена султан Мурад,който е бил турчин по баща си и грък по майка си-полувизантиец.Турският султан е искал да вземе българската царска дъщеря,защото-емира на турската държава е трябвало да покаже колко е силна турската войска ок.35-40 000 души и бълг.цар е трябвало да му даде сестра си,зада бъде унизен българският владетел.През 1373 год.Тамара отшишла за жена на Мурад и той върнал на Иван Шишман Ихтиман,Самоков-9 години имало примирие на турци и българи.Видин,Търново и Варна-Добруджа имали ок.12-14 хилядни армии,а войските на бълг.боляри Вълкашин и Углеш от Македония през 1371 год-11-12 000 души били разбити внезапно през ноща от турците до Черномен и България не могла да срази турците в открит бой.Кера Тамара дала младоста си и се оженила за мъж,който нее обичала,че да даде тя на бълг.народ мирни години живот.
1
a la zar simeon solomon pershi
25.08.2016 12:15:42
0
0
taj kato balgari i nebalgari svarsvat turskite sultani s 500 godini okupazia kolonisazia igo robstvo vladishestvo vladeene prisastvie sashitelstvo angaria enisharia haremia i vsishki tehni bliski i ljubovnizi sa shast ot tjah to vapreki she ima mnogo koito biha shelali da imat nesmetni bogatstva i nad 800 sheni kato sultan selim to te go nenavishdat zashtoto njamat bogatstbva i 8oo sheni za koeto verojatno sa im preshili njakoi komunisti ot razlishni
politbjura dokato verojatno sultan selim shte e iskal da im podari haremki i evnusi za da se otarve ot tjah i da spesti na para sultanskata hasna no vseki zdravomislesht shovek njama nushda ot harem sas stotizi sheni i evnusi koito ne smogva da obslushva kato S S Sam Sultan a otiva v prostitutskite svartalishta KATO ,,KING GEORG ,,V ZAPADEN BERLIN ,,eliten SEX KLUB
kadeto mnogo sheni po isbor obslushvat mnogo mashe i sheni bes pravo na isbor
i si plashta spored mestnite tarifi i spored lishni sporasumenia.s tjah i s tehnia sutenjor kojto e i shef i sobstvenik na sex kluba i mi e prijatel no ne kolega
.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки