Никола Живков, който написа текста на химна „Шуми Марица“


Никола Живков, който написа текста на химна „Шуми Марица“
Никола Живков
24 Август 2016, Сряда


На 7 август се навършиха 115 г. от смъртта на основателя на първата детска градина в страната ни

Автор: Атанас Коев

Никола Живков е изявен български просветен деец, книжовник и общественик от 70-те години на XIX век до началото на ХХ век. Той е автор на песента „Шуми Марица“, известна като български химн от 1886 до 1944 г. Основател е и на първата детска градина в страната ни. Той е брат на политика и близък съратник на Стамболов, последователно министър на просвещението и финансите и два пъти председател на Народното събрание – Георги Живков, както и на Вела Благоева, съпруга на Димитър Благоев, а също и на Роза Пискюлиева, съпруга на известния лекар и кмет на Варна Ангел Пискюлиев.

Бъдещият наш просветител е роден в старопрестолно Търново през 1847 г. в родолюбиво българско семейство. В периода 1861-1867 г. той учи в родния си град при известните даскали от този период Никола Михайловски и Петко Рачов Славейков. След това от 1867 до 1869 г. изучава педагогика и математика при Американската мисия, подвизаваща се в Русе.
Впоследствие за известно време работи в книжарницата на Христо Г. Данов. Същевременно пътува много из българските земи, като публикува натрупаните свои впечатления във вестник „Право“.

От 1872 до 1873 г. Никола Живков е пълномощник на Българската екзархия и на Българското читалище в турската столица Цариград. Като такъв той активно подпомага откриването на редица читалища  из българските земи. При пътуванията си разпространява излизащото през този период списание „Читалище“.
В продължение на 12 години търновският просветител учителства в различни краища на България, като последователно е даскал във Велес, Варна, Берковица, Севлиево, Тулча Свищов и др. През май 1876 г. активно участва в редактирането на първия брой на вестник „Нова България“, списван от поета революционер Христо Ботев, непосредствено преди заминаването му за поробеното отечество с неговата чета.

Никола Живков се включва в избухналата през лятото на 1876 г. Сръбско-турска война. По това време той създава песента „Шуми Марица“, която става български химн до 1944 г., когато е отменен като такъв от отечественофронтовската власт.
Видният търновец участва активно като доброволец и в Руско-турската война (1877-1878). След освобождението на България от османско владичество през 1878 г. публикува сборника „Гусла с песни“, кн. I.
Първоначално изявеният просветен деец е назначен за училищен инспектор във Видин, а след това заема същата длъжност в Свищов, Русе и Варна. Същевременно през 1882 г. отваря в Свищов първата детска градина в страната.

През 80-те години на XIX век Никола Живков се включва дейно в македоно-одринското национално-освободително движение. От 1880 г. той започва да издава в Русе вестник „Македонец“. Това е първото издание в България, което се занимава специално с македонските дела след освобождението ни от турско робство.
Търновецът е близък съмишленик и съратник на своя именит съгражданин от този период Стефан Стамболов.
Той се занимава и с активна журналистическа и публицистична дейност, като пише редица материали в подкрепа на Народно-либералната стамболовистка партия.

Никола Живков умира на 7 август 1901 г. във Варна, като е погребан с почести за големите му заслуги за развитието на просветното дело в България.
Той ни оставя редица учебници и учебни помагала, сред които интерес представляват „Тайната сила на природата“, излязла от печат през 1880 г., и „Детинска мъдрост“, обнародвана през 1887 г. Автор е и на драмата „Ильо войвода“ (1880 г.) и комедията „Светулка“ (1880 г.). Приживе Живков редактира хумористичните вестници „Комар“ и „Телеграф“ и изпраща свои статии и материали, свързани с редица педагогически проблеми, в списание „Училище“.


Обява за откриването на първата в страната ни детска градина „Детинска мъдрост“, което става на 20 юли 1882 г.

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки