Димитър Стоянов: Който следи Луната, по-малко работи, повече плодове бере


Димитър Стоянов: Който следи Луната, по-малко работи, повече плодове бере
23 Август 2016, Вторник


Чичо Митко и съпругата му с последните череши в Бамбуковата къща


Димитър Стоянов, известен в родния си град като Чичо Митко, е от първите биофермери в България. Той има ферма за биодинамично земеделие в Бачково и къща за гости. Отглежда със семейството си овошки, зеленчуци, лозе, от които прави вино, ракия, лютеници, сладка и компоти. В къщата за гости се организират и зелени ваканции за деца и семейства.

- Господин Стоянов, вие работите биодинамично земеделие, което извън България е много развито, но тук малцина земеделци използват неговите принципи. Каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?


- Мария Тун е жената, която прави първия календар за прилагане на принципите на биодинамично земеделие преди 48 г. Самата тя е работела съгласно принципите на биодинамичен курс на Рудолф Щайнер. В основата на този бранш е да се работи в градината, в хармония с енергията на Космоса, по-специално на луната, която както знаете, има огромно влияние върху живота на Земята. Аз съм биологичен производител, но мога да кажа, че биодинамичното земеделие е по-задълбочено, постигат се по-добри резултати с по-малко труд и по-малко усилия.


- И как с по-малко труд се постига по-добър резултат?

- Най-общо избираме дали да извършваме определена дейност сеитба, резитба, почистване, плевене, беритба и т.н. ни помага календарът, съставен според движението на луната и положението й спрямо определени съзвездия, не астрологични знаци, а мястото пък определя видът на растенията. Това се нарича динамичен принцип.


- Дайте пример?

- Ние работим по сидерическия календар, където се приема, че Луната е звезда. Следи се движението й и мислената й проекция през това време по отношение на съзвездията. Установено е, че преминавайки през т.н. зодиакален пояс, което означава кръгът на живота, тя оказва различно влияние върху живота на растенията, а то е систематизирано именно в биодинамичното земеделие. За удобство на стопаните пък се ползва календарът, за който споменах по-горе.

Кръгът на живота се състои от 12 съзвездия, които са разделени на четири групи по три съзвездия. Първата група се наричат топлинни или огнени. Те са Лъв, Стрелец и Овен. Те излъчват плоден импулс, помагат за развитието на растенията, които дават плод и зърно. Тук са всички зърнени, житни и плодни, грозде, домат, краставици, чушки и т.н. Това значи, че когато Луната се намира в едно от тези три съзвездия, ще работим в градината с тези плодове.

Втората група са кореноплодните - моркови, ряпа, главеста целина, червено цвекло, земни ябълки и др. Те са под влиянието на земните Телец, Дева и Козирог, и затова работим с тях, когато Луната е в едно от тези три съзвездия.
По време на преминаването й през водните Рак, Скорпион и Риби се занимаваме само с листни зеленчуци. Те са с воден импулс, който развива листната маса.


- А лукът, кога да се работи с него по тази логика?

- Ако ни трябва за глава - по време на земните знаци, ако е за листната маса - на водните.


- А по време на въздушните съзвездия?

- Те са светлинни или въздушни и са Везни, Близнаци и Водолей. Преминавайки през тях, Луната подпомага развитието на цветните растения. Малко са тези, на които ползваме цвета за храна. Например артишокът, той е като магарешки бодил, красиво и много полезно растение, също броколи и карфиол. Това е и най- подходящото време от месеца да се занимаваме с всичко необходимо по цветята.


- Може ли да се докаже това влияние?

- Съответните растения дават по-здрав плод, по-жизнени са. Например, всеки може да пробва с цветята. Отрязано лале по време на един от трите светлинни знаци, поставено в чаша с вода, живее много дълго. Всеки може да си направи този експеримент. Ако е по време на друго съзвездие, ще клюмне за осем часа, иначе издържа с дни. По време на Лъва, който е много горещ знак, дори не трябва да се сади. С две думи, това е принципът на календара, спазваме тези ритми и работим с по-малко усилия и имаме добри резултати.


- Това означава ли, че розите и лавандулата трябва да се берат само по време на въздушните съзвездия?

- Един производител на рози ми разказа, че когато е брал розите при преминаването на Луната във въздушни съзвездия, те са били най-ароматни и с много масло, което е продал на Лондонската борса много добре. Именно това масло е показало много по-добро качество от полученото в останалите дни.


- Същият ли е принципът при садене и прибиране на реколтата?

- Тук е по-различно, саденето е различно от прибирането на реколтата, тук трябва да се следи дали Луната е във възходяща или низходяща позиция. То е различно от фазите й.
Когато Луната изгрява или залязва, прави дъга на небето и се намира в различно положение спрямо хоризонта. При възходящо движение тя изтегля енергията на растенията в плода. И обратно - при низходящо тази енергия отива в корените. Затова ще имаме по-добри качествени резултати с плодовете, зърно, домати, краставици и т.н., когато ги прибираме при възходяща Луна, а при низходяща извършваме сеитбата.


- А резитбата?

- Винаги се реже при низходяща Луна, когато няма енергия в стъблата. Ако режем лоза при възходяща, ще я ощетим.


- Ами това всъщност е график...

- Да, той е в календара. Всеки човек може да направи прост опит, най- добрият е със семена от репички. В различни саксии се посяват семена от репички, но в различни дни от месеца, така че Луната да е в различни съзвездия и наблюдаваш какво ще се случи. Записваме и наблюдаваме резултатите от посятото при различните съзвездия. Имало е случай, когато само едно семе пониква. А репичката е кореноплод, добре е да е засадена в едно от земните съзвездия.


- Вие произвеждате само биозеленуци и плодове, нали?

- Да, за нас този начин на производство е философия. Свикнали сме, не ме интересува сертификата, навремето го взех, но всъщност аз така мисля, не може земята да бъде унищожавана с препаратите.


- Как се справяте с вредителите?

- Ние не се борим с вредителите, а ги защитаваме. Когато растението е насадено навреме, окоповано, пръскано е навреме, то добива силна имунна система и само се пази от вредители. Важното е то да е здраво. Философът Рудолф Щайнер казва: „Господа, аз не съм дошъл да ви уча на земеделието, а на философията на земеделието, от всички страни да виждате нещата, земеделието не е копане на земята.”
Щайнер е казал, че добър земеделец е не този, който започва веднага да копае в градината, а който я оглежда и мисли. Представете си, казал той, че виждате две ябълки, еднакви, но едната е с въшки, а другата не. Когато си отговорите защо на едното дръвче има, а на другото не, то означава, че вие сте добър земеделец.


- И все пак, поне растителни извлеци не използвате ли?

- Аз непрекъснато чета, за жалост владея само руски, но те имат много преводни материали. В момента Украйна и Русия са много напреднали в това отношение, толкова, че не можем да ги стигнем. Получих препарати за растителна защита на гъбна основа, пръскаш и можеш да ядеш от плода. Руското правителство е поставило задача на 15 вуза да създадат препарати на биооснова. Има такъв, който е с извлек от бор, кедър, кипарис, живовляк и др., с цел да изчистват радиационно замърсени плодове и зеленчуци. Здоровой сад се нарича. Има и серия Екобери-екозащита на градината. На гъбна основа, има над 15 такива препарата. Някои от тях изчистват миризмата от канализацията дори. Това са ММ1 Байкал, той е съвършен. Аз ползвам и един от Германия за компостната купчина. С тях става два пъти по-бързо.


- Интересна е теорията за това, че земята не бива да се копае.

- О, да, има теория на руски агрономи, отпреди революцията, да не се копае земята и да не се копае с плуга. В малките земеделски предприятия в САЩ плугът е окачен на стената. Плугът е нанесъл повече вреда на човечеството от оръдията на Круп.


- Защо?

- Работният слой  на земята се дели на два основни пласта. В първите седем-осем сантиметра живеят бактерии, които помагат за създаване на хумуса, но те живеят с помощта на кислодора, аеробни. В долния слой са тези, които живеят без кислорода, наречени анаеробни. Работейки с плуга, ние изкарваме анаеробните отгоре и закопаваме аеробните отдолу и объркваме цялата система. Така пластовете се разбиват, закисват се, заблатява се и умират бактериите.

Работи се до 7-8 сантиметра, само се разрохква. Има такъв уред - плоскорез на Фоке. Фоке е украински учен, той получава инсулт и му казват, че всичко, което има дръжка, трябва да го забрави. Той имал нужда от движение и контакт с природата и  сяда и измисля този уред. Отрязва плевелите до корена, разрохква лехата, прави вадички, отстрани дърпа пръстта, за по- високите по-дълги дръжки. Украинска стомана - много здрава, заточва се едва след месец работа. В София има такъв магазин.


- Кои растения съдържат силиций, елементът на живота и младостта?

- Полският хвощ, разбира се, той навремето е използван от нашите баби за миене на съдове. Той е и единственият качествен хвощ за препарати. Ако има опасност от замръзване, растенията се пръскат с отвара от хвощ. Ако ги напръскаш с отвара от хвощ, температурата около растението ще е два градуса и половина, когато е паднала до нула.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки