Малко Търново става културен център за седмица


Малко Търново става културен център за седмица
Пет от шестте дни ще започват с туристически преход до местна забележителност
22 Август 2016, Понеделник


Столицата на Странджа приютява певци, артисти и занаятчии

Автор: Веселин Максимов

Тазгодишният Национален възпоменателен събор по повод 113-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание е на 20 август, а мястото е същото – Петрова нива. За решението от 1903 г. за бунта, както и за епичната съпротива на няколко хиляди зле въоръжени въстаници под командването на войводите Георги Кондолов, Стамат Икономов, Лазар Маджаров и Михаил Герджиков, сте чели много от страниците на „Десант”.

По-важното днес е да знаете, че ако така сте съчетали лятната отпуска, че да можете през нея да посетите събора, можете да останете в района цяла седмица след това. Защото почти веднага след честването на 113 години от епичната борба, в Малко Търново започват Летните културни празници. Тяхното откриване е на 22 август, с концерт на Бургаския духов оркестър на площад „Преображение”, последван от тържествена заря.
През следващите шест дни, от 9 сутринта до късна нощ организаторите предлагат изключително интересна програма, съчетала традициите на народното творчество, но и съвременни забавления от всякакво естество.

Още във вторник сутринта тръгва Пешеходен преход до Вълчановия мост, а за по-мързеливите са предвидени две арт работилници на площада в Малко Търново.
Вечерният концерт „Гласовете на Странджа” е с участието на оркестър “Жарава“, Лазар Налбантов, Миглена Джелезова, фолклорни групи „Магда Пушкарова“ и „Филек“, танцова формация „Зорница“.
В сряда заниманията за най-малките продължават на същото място – на централния площад, а приключенците могат да се отправят на опознавателна екскурзия до тракийското скално светилище в местността Камъка (Марков камък) и да посетят центъра на Природен парк „Странджа” в село Граматиково.

Вечерта не е посветена на фолклора, защото концертът е на обичаната поп певица Маргарита Хранова.
И през следващите дни не липсват туристически маршрути, които ще отвеждат до други местни природни и културни красоти – изворите на река Младежка, подстъпите на село Заберново и много други.
Пътуващо читалище “Бащино огнище“ ще представи интересна експозиция за историята на българското войнство от Средновековието до световните войни. В нея ще видите оръжия, традиционни облекла, етнографски кът с български народни носии, чекрък, чепкало и други аксесоари и пособия. Нощта на 25 август ще започне с театралната постановка „Омайна утрин“ от Жан Ален, играна от трупата на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”.

Петъкът на тази седмица е предназначен за среща-разговор с режисьора Светла Цоцоркова (ученичка на родения в Бургас Георги Дюлгеров, създал епичния „Мера според мера”) и представяне на дебютния й филм „Жажда“. Това ще стане в зала „Иван Стратиев“ на читалище „Просвета 1914“ в Малко Търново. Вечерта ще приключи с концерт на дует „Шик”.
През последния ден от празниците любителите на планински преходи ще бъдат пощадени. В събота сутринта не са предвидени никакви пътешествия, а в 18.00 часа е планиран концерт на струнен квартет „Арте”.

Финалът ще бъде даден с голям тържествен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл  „Странджа“ на площад „Преображение“. Гостите на Летните културни празници в Малко Търново през тази година имат възможност всеки ден от 9.00  до 19.00 часа да разгледат  фотоизложбата „ Старото Малко Търново“ във фоайето на читалище “Просвета 1914“ и там да си направят ретро снимки, облечени в дрехи на малкотърновци от стари времена.


За децата са предвидени различни работилници

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки