Български подарък за английската кралица


Български подарък за английската кралица
Светослав Тодоров
22 Август 2016, Понеделник


Пианистът Светослав Тодоров посвещава своя дебютен видеопроект на 90-годишнината на Елизабет II

Автор: Георги Ваташки

В края на юни тази година кралицата на Великобритания Елизабет II отпразнува своята 90-годишнина. Сред подаръците и поздравите, които коронованата особа получи по повод юбилея си, се открои едно изключително атрактивно музикално изпълнение. Младият пианист Светослав Тодоров , който от пет години живее в Лондон, й посвети своя видеопроект, наречен „Капустин проджект“. В него той представя уникални импровизации на химна на Великобритания God, save the queen.

Българинът е определян от европейската музикална критика като един от най-талантливите млади пианисти на Стария континент. Стилът му е оценен от британското списание BBC Music Magazine като вдъхновяващ и даващ нов свеж полъх на класическата музика.
Светослав е студент в Кралския музикален колеж в Лондон, като миналата година бе сред тримата пианисти от цяла Европа, поканени да изнесат концерт пред английската принцеса Ана в Единбургския дворец „Холирууд". Тодоров има над 20 престижни национални и международни награди, последната от които е от конкурса „Йохан Себастиан Бах“, проведен в японския град Фукуока през декември 2015 г.

Импровизациите на британския химн е само една част от „Капустин проджект“. Музикалният клип представлява изпълнение на Светослав в акомпанимент на негови състуденти от Кралския музикален колеж на един от най-известните концертни етюди на прочутия композитор Николай Капустин – „Пасторал". Пиесата е представена от младия ни сънародник в стил джаз, като освен пиано са включени още два инструмента – барабани и контрабас.

„Всички мои преподаватели са единодушни, че моята версия на „Пасторал“ приляга изключително добре на съвременното звучене, без да се губи очарованието на музиката на Капустин. Отначало мислех премиерата на проекта да е през май, но заради сложния аранжимент това стана в края на юни. Получи се съвпадение, защото тогава бяха честванията по повод 90-ия рожден ден на кралица Елизабет II и затова го посветих на нея“, разказва Светослав пред БНР.
Кралският колеж предоставя тържествената си зала за заснемането на клипа към проекта, а за аранжимента на нашенеца му помагат неговите преподаватели Дина Паракина и Майк Моран.

„Не е лесно един млад музикант да представи и продуцира сам свой личен проект, защото след това е много вероятно да бъде разкритикуван и сринат със земята. Затова когато Майк и Дина ми предложиха да ми помогнат, бях много щастлив, защото и двамата са доказани фактори в световната музикална сфера. Това е една изключителна постъпка на истински учители“, споделя Светослав.
Младият пианист представи „Капустин проджект“ още веднъж тази година, този път в шотландската столица Единбург, непосредствено след обявяването на резултата от референдума за излизането на Великобритания от ЕС.

„Като българин и европеец считам, че британците не трябва да напускат Европейския съюз и мисля, че много от шотландците бяха съгласни с мен“ – споделя музикантът своето мнение за брексита.
Светослав Тодоров е роден през 1991 г. в Добрич в музикално семейство. Родителите му се занимават с фолклор и той често пътува с тях из цялата страна.
„По време на турнетата им сутрин, докато те се опитват да спят, имах навика да си играя с неработеща гайда пред телевизора, имитирайки изпълнения от видеокасета на Бинка Добрева и Александър Райчев. След това започвах да „свиря“ на пиано, натискайки клавишите на акордеона на баща ми“, разказва за първите си музикални опити нашенецът.

Едва на седем години той започва да се занимава с музика в СОУ „Св. Климент Охридски” в родния си град, учейки пиано при Детелина Захариева. Следват многобройни успешни изяви с школския оркестър , като дори взима участие и в популярното по онова време телевизионно предаване за млади таланти „Като лъвовете“.
През 2004 г. е поканен да продължи средното си образованието в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. Там той е в класа на един от най-изявените наши преподаватели по пиано Мария Гинева. През 2010 г. Светослав завършва с отличен успех средното си образование и е определен за един от най-изявените възпитаници на училището, като бива отличен с награда „Артерия 2010“ за най-обещаващ млад пианист.

Бъдещият виртуоз на клавишите е приет в Национална музикална академия „Панчо Владигеров, където учи при професорите Стела Майсторова и Илия Чернаев. Докато следва, взима участие в редица музикални конкурси, от които печели многобройни призове. Сред тях са Първа награда от „Надежди, таланти, майстори”(2009) Специален приз от „Музиката и Земята“( 2009), Първа награда на„Албер Русел” (2008) и Голямата награда на „Млади виртуози” (2010).

През 2011 г. младият добричлия кандидатства за престижния университет в Единбург. който е най-старото британско висше училище, основано още в края на XVI век. Светослав е приет след тежки изпити в специалност „Пиано“ и така се озовава на Острова. Докато е първокурсник, се среща с един от своите кумири – легендарния пианист Найджъл Кенеди.
„Запознахме се в Единбург на един негов майсторски клас , за който не можах да се класирам, тъй като още бях първа година студент. Аз отидох само за един автограф, представих му се и той ме помоли да му изсвиря нещо. Избрах композиция от Бах, който ми е слабост, и Кенеди послуша десетина минути. Тогава каза, че трябва да продължа да се развивам и даже ми даде конкретни насоки. Той е невероятна личност, в музикалния бизнес е от много дълги години и знае как стават нещата“, разказва за вълнуващата среща младият ни сънародник.

В Единбург  Светослав учи при известните британски пианисти Питър Евънс и Стивън Осбърн. Да бъдеш техен възпитаник е привилегия, за която мнозина мечтаят, но също така и нещо, за което студентите трябва да се борят постоянно. Всяка година двамата виртуози пресяват своите студенти, като често завършват не повече от десетина.
Младият българин обаче не се предава. „Във Великобритания разбрах, че съм изключително борбен. Убедих се, че съм роден с невероятен стремеж за развитие, който показвам от малък под различни форми. Великобритания ми повярва и ме накара да израсна ментално и психически. Все пак моята професия е едно изключително изпитание за психическата издръжливост. Ако не си подготвен добре, гориш. Ако си победител, си на върха. Ако не си, ставаш още по-добър" – убеден е талантливият българин.

Постоянството и трудолюбието на момчето от Добрич скоро получават признанието на публика и критици. През 2012 г. той завоюва наградата „Доналд Тоуви” за изпълнение, което го прави вторият първокурсник, неин носител в историята. Година по-късно става лауреат и на златния медал на Единбургския фестивал за класическа музика.
Светослав Тодоров завършва Единбурския университет с най-високата оценка по инструмент от целия випуск. Дипломната му работа е посветена на прочутата рапсодия „Вардар" на Панчо Владигеров и е много високо оценена от изпитната комисия.
Светослав решава да продължи образованието си в Кралския музикален колеж, който е сред най-реномираните, както и сред най-скъпите висши учебни заведения на Острова. За източноевропейците единствената възможност да пристъпят неговия праг е да спечелят една от 50-те ежегодни стипендии.

„Имаше два етапа от изпити, които трябваше да мина и влязох със стипендия. Има много неща, с които трябва да се съобразяваш, когато кандидатстваш в такива институции. Стратегията се състои в това, че трябва да знаеш какво искаш да постигнеш в дългосрочен план“, коментира един от малкото българи в престижното музикално училище.
В колежа Светослав учи в класа на прочутия пианист и джаз композитор Майк Моран – създателя на мелодията на легендарния хит „Барселона“, изпълнен от дуета Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.

Във вуза българинът черпи опит от знаменити майстори на пианото. „В Лондон успях за три месеца да видя трима от тях. Запознах се с Ланг Ланг – може би най-популярния пианист в момента, с Джон Адамс – един от най-изпълняваните живи композитори, и с Джейкъб Колиър, който е обявен за един от най-перспективните млади таланти в музиката в света“ – гордее се сънародникът ни.
Още през първата си година в Кралския колеж той взима участие в редица концерти в престижни европейски зали като„Гаво” в Париж, „Рахманинов заль” в Москва и Кралската фестивална зала в Лондон. През есента на 2015 г. Светослав е избран за най -перспективен млад концертиращ артист (AYCA award) след прослушванията в Кралската музикална академия.

Въпреки своите успехи и множество ангажименти, той намира време всяка година да се завръща в България и да радва и родните почитатели на класическата музика. В края на миналата година изнесе рецитал в родния си Добрич, а през март 2016 г. имаше концерт с възпитаници на НМА „Панчо Владигеров” в столичната зала „България“.
„Мисля, че срещите с родната публика са най-топлите, най-личните, защото друго си е да си у дома. Всички българи, които са в чужбина, винаги, всеки ден гледат с едно око към страната си за някакви изяви, с най-добри чувства и надежда за по-добри дни. Това не се отнася само за музикантите, а за всички българи, живеещи далеч от Родината“, категоричен е Светослав Тодоров.


Кадър от видеoклипа с импровизации на британския химн, заснет в Тържествената зала на Кралския музикален колеж Българинът сред призьорите на конкурса „Йохан Себастиан Бах“, проведен в японския град Фукуока

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки