Жреци и самодиви с последни демонстрации край Бегликташ


Жреци и самодиви с последни демонстрации край Бегликташ
21 Август 2016, Неделя


Последната за сезон 2016 г. възстановка на древни ритуали сред руините на тракийското светилище Бегликташ край Приморско ще бъде представена тази събота, 20 август, от 19,30 ч.

Автор: Десант

Преоблечени като жреци, самодиви и божества самодейци за пореден път ще прeсъздадат бракосъчетанието между Богинята майка и Бога слънце, което предците ни са извършвали вечерта преди лятното слънцестоене. Ритуалите се осъществяват както в древността със смятаните за свещени течности: вино – олицетворяващо земята, зехтин – символизиращ огъня, мляко – като алегория на въздуха, и вода.
Легендата разказва и за местното племе, което живеело в селището Ранули, локализирано от специалистите до легендарното природно образувание Лъвската глава.

Малцина обаче били допускани да присъстват на изпълнението на тайнствените ритуали –  те били само за богоизбрани. Но днес всеки, който реши да разнообрази лятната си почивка в Приморско, може да стане свидетел на изпълняваните демонстрации на свещенодействие и дароприношения.
Тяхното пресъздаване е истинска сензация за туристите. В началото амбициите на общината са били възстановките на древните тракийски практики да се правят само два пъти в месеца, но поради големия интерес през сезон 2016 те се представят в Бегликташ всеки уикенд.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки