Димитър Пенев и останалите


Димитър Пенев и останалите
Димитър Пенев - завинаги №1 и според официалната статистика, и в сърцата на феновете
21 Август 2016, Неделя


Топ 10 на най-големите български треньори по футбол за всички времена

Автор: Илиян Христов

Един рожден ден мина незабелязан преди месец. На 12 юли най-големият български треньор по футбол Димитър Пенев навърши 71 години. Това е повод да ви представим своеобразна класация на родните треньори в най-популярната игра за всички времена. Водещ критерий в нея са постигнатите успехи. Естествено, не всеки би се съгласил с подреждането, но целта ни не е да съпоставяме заслугите, а да припомним големи имена, които постепенно потъват в забравата на времето.

Димитър Пенев
Тук спорове няма - ясно е защо оглавява класацията. След четвърто място в света, дори полуфиналът за Купата на носителите на национални купи с ЦСКА изглежда дребна подробност. При Чичо Митко имаме и първо участие на европейски финали. След “златното поколение” българските треньори се делят на… Димитър Пенев и останалите.

Иван Вуцов
8 години преди фурора в САЩ’94, България играе на световни финали в Мексико. Класираме се на осминафинал, където губим от домакините. В квалификациите преди това бием не кой да е, а европейския шампион Франция на Платини… Осминафиналът на Мондиала в Мексико е най-големият успех на националния ни отбор дотогава.
Партията и държавата обаче са поставили задачата да спечелим първа победа на световни финали, което не е постигнато, а великолепният осминафинал е неглижиран. Вуцов е бил треньор и на “Левски”, с който елиминира “Аякс” за Купата на Уефа през 1976 г. В турнира тимът достига до четвъртфинал срещу “Барселона”, печелейки единия мач с 5:4.

Стоян Орманджиев
Първият български клубен полуфинал се случва при треньор Стоян Орманджиев. През 1967 г. ЦСКА играе три мача с италианския “Интер” и отпада след 0:1 в последната среща, странно проведена не на неутрален терен, а в Болоня. Това се случва в най-престижния европейски клубен турнир - Купа на европейските шампиони (КЕШ), предшественик на Шампионската лига.
Орманджиев е двукратен шампион с “червените”, а като треньор на националния отбор държи рекорда от 76 мача, с които има 30 победи, 20 равенства и 26 загуби. Води олимпийците на три олимпиади, с които печели бронзовите медали в Мелбърн през 1956 г. (съвместно с Крум Милев).

Аспарух Никодимов
Не е водил националния отбор, което е парадокс. Въпреки това, под негово ръководство ЦСКА е четири пъти поред шампион  (1980, 1981, 1982 и 1983), печели Купата на България, а в КЕШ достига полуфинал и четвъртфинал.
По пътя си побеждава "Ливърпул" (трикратен носител на КЕШ), "Нотингам" (двукратен), "Монако", "Реал Сосидедад". А треньорът Никодимов няма и 40 години по това време. Наистина, истински парадокс е, че никога не е водил националите.

Крум Милев
Легендарен треньор на ЦСКА. Под негово ръководство армейците печелят 9 пъти поред титлата в периода от 1954 до 1962 г. Паралелно с това тренира и националния отбор, заедно със Стоян Орманджиев.

Георги Василев
Вторият голям треньор след Никодимов, който не е тренирал националния отбор. Ако беше, щеше да е доста по-напред в класацията. Като клубен треньор е с уникално постижение – шампион с три различни отбора (“Етър”, “Левски” и ЦСКА). С деен принос за четвъртото място в САЩ, тъй като под ръководството му във Велико Търново изгряват звезди като Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Бончо Генчев.
В "Левски" пък тренира желязна защита в лицето на Петър Хубчев, Емил Кременлиев, Златко Янков и Цанко Цветанов. Със “сините” постига запомнящ се исторически успех – елиминацията на “Глазгоу Рейнджърс” през 1994 г. Един от малкото ни специалисти, оставил диря в Западна Европа – в Германия извежда скромния тим на Унион (Берлин) от регионалните групи до финал за Купата на страната.

Стефан Божков
От 1966 до 1970 г. е главен селекционер на националния отбор по футбол, с който през 1968 г. заема второ място на олимпийския турнир в Мексико. Да, по-младите читатели може би не знаят, но България е със сребърен и бронзов медал от олимпийски игри по футбол. Божков извежда националния отбор и до финалите на световното първенство в Мексико през 1970 г. (той, Стоян Орманджиев и Крум Милев са покойници).

Христо Бонев
Класира националите на световното първенство във Франция през 1998 г., когато бяха последните отблясъци на четвъртите в света. Преди това има успешна кариера в гръцкия гранд “Панатинайкос”.

Васил Методиев
Един от легендарните треньори на “Левски”. Успехите му започват още с “Локомотив” (София), с който през 1980 г. достига четвъртфинал за Купата на УЕФА (днешната Лига Европа) срещу “Щутгард” (малко преди това Методиев е сменен, но отборът е създаден от него). По пътя столичните “железничари”, които нямат значими европейски успехи преди това, отстраняват тимове като “Монако” и “Динамо” (Киев). Методиев, по прякор Шпайдела, е три пъти шампион с “Левски”, носител на Купата на България със “сините” и два пъти на Купата на Съветската армия.

Станимир Стоилов
С “Левски” е четвъртфиналист за Лига Европа (пролетта на 2007 г.), а няколко месеца по-късно прави с отбора немислимото – класира го в Шампионската лига, най-комерсиалния и запазен за “богатите” клубове турнир. Това е първият български пробив в “семейството на отбраните”. Със “сините” Стоилов е два пъти шампион, има две Купи на България и една Суперкупа.


С днешна дата

Постиженията на „Лудогорец” в последните години изстрелват сред най-успешните треньори Георги Дерменджиев и Стойчо Стоев. При първия отборът влезе в Шампионската лига, а при втория – попадна в групите на Лига Европа. И двамата записаха забележителни европейски победи. Триумфът им обаче е твърде скорошен, за да влязат в една историческа класация.
Специално за Дерменджиев приказката продължава с днешна дата, след като „Лудогорец” отстрани сръбския гранд “Цървена звезда” в Шампионската лига... Станимир Стоилов, който е в млада възраст, а и постига успехи в Казахстан, също може да направи треньорската си кариера още по-впечатляваща (желан е от руски клубове).



Любопитно

Говори се, че рожденият ден на Димитър Пенев е 10 юли. Докато го запишат родителите му обаче, минават 2 дни. Така 12 юли се води за официална рождена дата.
Иван Вуцов е автор на “най-скъпата плюнка”. През 1980 г. на мач в София срещу Шотландия (1:1) се изхрачва срещу страничния рефер, с което БФС е глобен 25 000 швейцарски франка, а треньорът е наказан за международни мачове за четири години.
В разрез с традициите във футбола, играчът и треньор Стефан Божков има 2 висши образования - медицинско в Медицински университет - София и спортно във ВИФ “Георги Димитров”. Във футболните енциклопедии фигурира с титлата „доктор”.

Христо Бонев е известен с високото си самочувствие. Стига се дори до там, че при един от многото скандали мегазвездата Христо Стоичков е принуден да се появи с букет цветя в дома му, молейки да го върне в националния отбор.
Добрият корен винаги дава плодове. Доста от бележитите ни треньори имат известни по-млади сродници. Любослав Пенев е племенник на Димитър Пенев. Стоян Орманджив е баща на рефера Стефан Орманджиев (също и бивш шеф в БФС и ЦСКА). Синове на Иван Вуцов са Велислав и Руслан Вуцови.


Иван Вуцов в млада треньорска възраст Стоян Орманджиев е печелил уважение не само с успехи на терена, но и с кавалерство Васил Методиев - Шпайдела, ръководи

В категории: Спортен дух , Спортни новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки