Какво пише в интернет?


Какво пише в интернет?
20 Август 2016, Събота


Възможно най-върлата простащина и глупост

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Че огромна част от медиите отдавна са откровен извор на глупост и тъпота едва ли е тайна за някой, който все още мисли с главата си. Но аз смятам, че те смело и непоколебимо са закрачили към своя свършек от едно точно определено време насам. Когато взеха да цитират постове в интернет.
Съвсем не е задължително те да са на някой умен човек, от когото има какво да се научи, не! Важно е да бъде достатъчно известен (каквото и да значи това). В почти всяка медия има отдел, който аз наричам „Вдъхнових се от Фейсбук”.
Спортен вестник, подкрепящ точно един определен отбор, който се гордее, че е „любовта на народа”, а всъщност за пет пари не става, преди време пишеше цели дитирамби, позоваващ се на „фейсбука на Наско”.

Сещате се кой е той. Човекът решил да наплюе бившия си отбор, чиято публика го определя като легенда, а той й показа голия си задник, когато (отново обиден) играеше в друг отбор. И от няколко злобни реда, изпълнени с множество правописни грешки, писачите в този вестник правят почти страница. Позовавайки се казах ви вече на какво.
Далеч не е само този пример. Десетки издания у нас изпадат в сладостна нега, когато из Фейсбук се появи пост на Слънцето, което у нас строи, дава, прави, наказва, арестува, помилва, бие на тенис и футбол и изобщо дава тласък на съвременна България.

Редактори под път и над път Го анализират и водещи на сутрешни блокове песни за Него пеят. Сакън, пък, да не е заснет по три-четвърти анцуг и пред любимите си орхидеи. Или бегонии. Или каквито, там, китки бяха, не помня вече.
В такъв случай, освен здравословното състояние на въпросните растения, пада и яко обсъждане относно качеството на епилация на нозете на Величайшия. Откровени кухи лейки, безсмислени същества, които днешна България нарича „риалити звезди” или музиканти и актьори с по една песен и една роля, излели си душата в пост, също са много вървежни в медиите. Сещате се и защо.

Огромен процент от населението е страдало и мечтало няколко месеца с въпросните горепосочени, затворени в къща, където пърдят, оригват се и се карат за простотии.
Следователно е в кърпа вързан тиражът, ако на страниците наблегнат на техните последващи терзания. Великодушно споделени в интернет. Говоря ви за вестници съвсем условно. Ако гледате телевизии, знаете колко щедро се лее от екрана това, дето го пише в интернет.
Това е едната страна на медала. Другата е още по-страховито противна. Ако ровите из интернет, сте наясно как тъпотата поразява светкавично, само за минути.

„Вижте как той си увеличи члена само с този прост трик!” „Не е нужна диета и спорт, феноменално сваляне на килограми!” „Земята се управлява от рептилии!” „Българите – наследник на извънземен разум!” Глупашките заглавия си допълнете сами. А най-страшното е, че потребителите на такива втрещяващи откровения се убеждават един-другиму с „В интернет пишеше”. Жалката глупост до такава степен е заоблила мозъка на съвременния човек, че той вече дори не го използва за мислене.
Очевидно е, че онази приказка, отпреди няколко десетилетия за оня, който имал само две гънки – една за ядене и една за отделяне, лека-полека се превърна в истина.
Задушаващо е чувството да гледаш политическа интернет караница, основана на някакъв пост. Прекопиран от изсмукан от пръсти сайт, списван и администриран незнайно от кого или пък напротив – знайно и ясно с каква цел.

Тук също разнообразието не е голямо, общо взето страните, поддържащи различните „основополагащи” интернет страници, се делят на „мръсни комунисти” и „соросоидни европедерасти”. И никой не мисли. Отказал се е от това право. Още ми е скъп спомен „Вижте огнения ад, с който руснаците стопиха ИДИЛ!” Всъщност, показващ стрелба на картечница с трасиращи куршуми, но заснета с изключително грозно качество, от което излиза, че от бронетанкова машина причудливо оръжие излива някаква Геена огнена над голяма войскова част.
Друг фаворит ми е напълно полуделият чичо, който беше написал, че щял да стреля и убива всеки свой сънародник българин, ако той хване оръжие срещу брат руснак. Това по повод поредната грозна, разпространена по интернет лъжа, че „българите ще бъдат викани в запас за евентуални военни действия срещу Русия”.

Отсрещната страна също не си поплюва. Из мрежата плуват десетки хиляди клипчета със „зверствата на руснаци” тук и там. И народът харесва, харесва, разпространява, разпространява...
Помните ли онзи много стар, хубав чешки сериал „Болница на края на града”? В който доктор Щросмайер беше пуснал паметния лаф по повод сестра Марта Хункова „Ако глупостта можеше да лети, вие щяхте да се носите из въздуха като гълъбица”.

Ето, дойде това време, всички се рея, реят... като в „То” на Стивън Кинг. Да, разбира се, далеч не само тук е така! Навсякъде, без разлика. Сещам се как неотдавна някой безпощадно беше изтипосал цитат от Туитър от млада американка, по повод излязла съвместна песен на Пол Маккартни от „Бийтълс”, поп певицата Риана и рапъра Кание Уест: „Не зная кой е този Пол Маккартни, но се надявам с помощта на Кание Уест и Риана да стане почти толкова известен, колкото тях!”
Нали ви казах, страшно е. По цял свят.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки