Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
19 Август 2016, Петък


Тайни и загадки от миналото излизат на светло


В Полша търсят влака със златото на нацистите

Полски изследователи започнаха разкопки на мястото, където се смята, че под земята е скрит влакът със златото на Третия райх. На 65-я километър по жп линията от Вроцлав до Валбжих вече копаят булдозери, съобщава „Газета виборча“. Местоположението е локализирано още през август 2015 г., но почти година е отишла за организацията на проучванията. Възможно е в трена да се намират 300 тона от благородния метал.

Екипът на търсачите на съкровището, ръководен от Петър Копер и Андреас Рихтер, ще дълбае едновременно в три точки. Предполага се, че нацистите може би са скрили имането на дълбочина до 7 метра. Планира се работата да продължи 3-4 дни.
Изследователите смятат, че влакът вероятно е „композиран“ в изоставен тунел, който е съществувал по железопътното трасе между Валбжих и Свебодзице. Входът към него вероятно е затрупан под насипа край гара Валбжих.

Според градските легенди немският влак, превозващ златото през 1944 г., е бил блокиран в тунела следствие на срутване и завинаги е останал там.
През миналата година археолози са провели проучване на терена с помощта на георадар и магнитометър. Те са установили, че под земята има кухина с голямо съдържание на желязо. Но дали там се намира влаковата композиция с безценния товар може да се установи единствено с помощта на разкопки.

Съобщенията за бронирания влак предизвикаха в Полша истинска „златна треска“. След като към участъка се насочиха търсачи на съкровища от най-различен калибър, властите се оказаха принудени да блокират достъпа до зоната на предполагаемото местонахождение на обекта. Появи се съобщение, че един златотърсач е загинал, пропадайки в гробница в старо немско гробище в полския град Свебодзице.

Историята с търсенето на нацисткия трен е свързана с легенда, според която преди 72 години, готвейки се за отстъпление, фашистите са превозили заграбените в Европа ценности по подземни тунели. Преди смъртта си местен жител съобщил на търсачите на съкровища къде точно е местонахождението на влака. Той твърдял, че лично е помагал композицията да бъде укрита.


Евреите ешкенази се оказаха с тюркски произход

През пролетта на тази година в престижното научно издание Genome biology and evolution бе обнародвано изследване на биогеографа Еран Елхайк от Шефилския университет, което доказва, че евреите ешкенази не са потомци на заселили се в Германия евреи, както смятат повечето учени, а имат тюркски корени. Това твърдение получи много критики от различни специалисти – генетици и историци, но авторът му продължава да отстоява мнението си с нови публикации.

Тези дни бе разпространена още непубликувана негова статия, в която той отвръща на критиките. В нея става дума за метода GPS (англ. Geographic Population Structure), който използва генетична информация, за да определи географски мястото на произхода на дадена група население в рамките на хиляди години.

Именно генетичен GPS е използвал Елхайк, за да определи прародината на ешкеназите. Ученият събрал огромно количество исторически и географски данни, а също така е секвенирал (от секвенция – последователност, б.р.) геномите на 367 евреи (включително персийски и планински евреи) и 600 други жители на Европа и Азия. Получените резултати ясно демонстрират сходството на ешкеназите с турците, гърците, иранците и романските народи.

Компютърът е определил също така точките на географския произход на етноса и ги е разположил около основните търговски пътища в Североизточна Турция. По мнението на Елхайк това свидетелства в полза на хазарската теория за произхода на евреите.
Освен това, изследователят е стигнал до извода, че първоначално идиш е бил славянски език, който славяно-ирано-тюркските евреи търговци са приспособили, за да въртят по-успешно алъш-вериша си. По-късно той е претърпял съществени промени под влиянието на германските езици.


В Кан вече е факт първата глоба за носене на буркини

Във френския град Кан тези дни бяха санкционирани три жени, появили се по плажовете на Лазурния бряг, облечени в забранените мюсюлмански бански костюми, известни като буркини. Те ще трябва да платят по 38 евро глоба. Още шест нарушителки са се разминали само с предупреждение, тъй като са предпочели да се преоблекат с европейски бански. Мюсюлманките са били на възраст от 29 до 57 години.

„Плажовете са обществено място, което трябва да бъде свободно от религиозни привързаности“ – категоричен е премиерът на Франция Манюел Валс, цитиран от „Франс прес“.
Припомняме, че след като буркините бяха забранени в Кан, съдът в Ница също подкрепи това решение, отбелязвайки, че то не противоречи на действащото законодателство. Буркините са обявени извън закона и в една от комуните на Корсика. Забраната бе въведена, след като градът стана сцена на масов бой заради опита на един турист да фотографира жена в подобна одежда.


Хакер проникна в сървърите на американските демократи

Хакерът с псевдоним Guccifer 2.0, който през юни пое отговорността за проникването в сървърите на Демократическата партия на Съединените щати, публикува нова порция крадени данни. Той обнародва документи на комитета на демократите за изборите в Конгреса, засягащи изборната кампания в щата Флорида, представляващи различни отчети, записки, брифинги, досиета и пр.
„Може да видите за кого се каните да гласувате. Изглежда първичните избори за Конгреса също са се превърнали във фарс“ – отбелязва в съобщението си  Guccifer 2.0.

Записките съдържат информация за избирателните кампании в 7, 10, 13, 18 и 26 окръзи на Флорида. В тях са изложени конкретните стратегии за постигането на победа в предварителните турове в някои от цитираните райони. В 10-и окръг например съветват „да се засили подкрепата на афроамериканското население по време на предварителния вот в района на Орландо“.

Медиите обаче не смятат изтеклите сведения за толкова значими. Миналата седмица в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че хакери са получили достъп до частните акаунти на електронната поща на над сто функционера и организации на Демократическата партия на САЩ.
В пресата постепенно се прокрадва нагласата, че добитата информация очевидно е насочена към дискредитирането на демократите.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки