Шефове на „Гранична полиция” вбесиха Борисов със скандален търг


Шефове на „Гранична полиция”  вбесиха Борисов със скандален търг
Начело на „Гранична полиция“ от няколко дни вече е морският капитан Светлан Кичиков
19 Август 2016, Петък


Трафикант печели обществена поръчка за транспортиране на имигранти


Народната мъдрост казва, че рибата се вмирисва от главата. Оказа се, че така е дори в ГД „Гранична полиция”, чиито шефове преди дни бяха натирени по заповед на премиера Борисов. В случая гневът на министър-председателя изглежда повече от закономерен заради грандиозния скандал с обществена поръчка за транспортиране на бежанци, спечелена от бизнесмен, арестуван месец по-рано за превоз на нелегални имигранти.
Самият Борисов коментира случая така: „Освен срам, друго не мога да кажа. Това е работа на министъра да прецени и да постави този, който няма да допуска тези, които арестуват, след това да участват в обществени поръчки. То звучи като виц”.

А ето и подробности за самия „виц”, който всъщност прилича повече на трагикомедия, но пък чудесно обяснява защо и как рибата се вмирисва от главата. „Гранична полиция” обявява търг за автобусен превоз на територията на България на незаконно влезли в страната мигранти. Със съмнително предимство обществената поръчка е спечелена от фирмата „Еделвайс 0707”, собственост на 43-годишния Григор Григоров от Сливница.
Зам.-директорът на „Гранична полиция” Йотко Андреев сключва едногодишен договор за 195 580 лева с избраната компания, която се ангажира да превозва заловените нарушители на границата с фирмения си автобус. Но цял месец по-рано, в края на юни,  собственикът на фирмата Григор Григоров е задържан близо до Царево зад кормилото на същия този автобус, докато превозва 65 нелегални имигранти, след което машината се озовава под ключ на паркинга на най-близкото полицейско управление като обезпечителна мярка.

На Григоров е повдигнато обвинение по чл. 281 от НК за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата, а съдът в Царево го остави с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Дни по-късно Районен съд-Бургас го пуска под домашен арест. Той се възползва от това и прехвърля фирмата на името на баща си Тошко Григоров Стоянов. И сключва споразумение с прокуратурата, с което се признава за виновен, като се съгласява на условна присъда, 10 000 лева глоба и конфискация на автобуса.
По време на съдебното заседание, на което трябва да бъде одобрено това споразумение,  Григоров-младши изненадващо се отказва от него и сменя адвоката си. Седмица по-късно става ясно, че „Еделвайс 0707” печели обществената поръчка на „Гранична полиция”.

Скандалът гръмва обаче малко по-късно, когато в медиите се появяват информации за това, че МВР ще плаща на трафикант да превозва мигранти. Първоначално вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отказа да коментира случая, заявявайки, че ще изчака резултатите от възложената от нея проверка.
Премиерът Борисов обаче реагира далеч по-експулсивно, но и пожарникарски, нареждайки на Бъчварова да уволни шефовете на „Гранична полиция”, за да не ги постави „на мястото им” лично той. По думите му, заради такова недоглеждане трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът, както и всички, които са поставени там, за да не се случва такова нещо. 

На свой ред директорът на „Гранична полиция” Антонио Ангелов и заместникът му Йотко Андреев реагираха със светкавични оставки, а дирекцията бе оглавена от морски капитан – възпитаникът на военноморското училище Светлан Кичиков, който от април 2015 г. е началник на базираното в Созопол формирование от гранични полицейски кораби.
Занапред, образно казано, Кичиков ще трябва да лови риба в мътни води, тъй като нещата в „Гранична полиция” видимо не са  наред. Още докато ръководеше тази главна дирекция на МВР, Антонио Ангелов призна, че в системата има „къртици”. Коментарът му бе направен през април тази година, когато в медиите изтекоха кадри от термокамерите по границата, на които се виждаше как група от 60 мигранти влиза необезпокоявана от Турция в България.

По същото това време бивш полицай разказа в разследване на Нова телевизия, че каналджиите работят с гранични полицаи, които си затварят очите за нелегалното преминаване през границата. Зачестилите напоследък случаи, при които близо до границата или чак в София редовно се залавят стотици мигранти без документи, потвърждават, че изградената ограда не е в състояние да свърши работата на „Гранична полиция”.
В края на юли за пореден път бяха арестувани полицаи, на които бе повдигнато обвинение, че са осигурявали чадър за трафиканти. Според разследващите има и данни, че самите стожери на реда лично са превозвали нелегални мигранти.

За мнозина изглежда парадоксално, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова остава извън обсега на поредния скандал в МВР. По думите на премиера Борисов тя „не може да понесе отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва”, а „нейната отговорност е да ги уволни днес”, т.е. в деня, когато самият премиер разпореди шефовете на „Гранична полиция” да бъдат натирени.
Този подход видимо не отговаря на въпроса защо вътрешният министър, като политическо лице, бива освободен от носенето на политическа отговорност за гафове в стратегически важни дирекции като „Гранична полиция”, но пък обяснява ниското обществено доверие към Румяна Бъчварова и МВР.

Бившият директор на „Гранична полиция” о.р. ген. Валери Григоров твърди, че за министри и шефове в системата се назначават хора и екипи, които нямат експертни умения да анализират случващото се, и чиято вярност към управляващите партии се възнаграждава с отлични за България заплати и екстри. Според Григоров, в системата на МВР се шири фрапираща некомпетентност и безотговорност, които са среда за безпринципни назначения, за прикриване на нарушения, престъпления и корупция. Казва го човек, служил в МВР по времето, когато главен секретар бе Бойко Борисов.
И докато течеше скандалът, за който разказваме, в Бургас бяха заловени още 40 мигранти, преминали нелегално границата. Иракчаните, сред които жени и деца, са били превозвани в луксозни джипове със софийска регистрация, управлявани от бургазлии. Казват, че по Южното Черноморие в момента нямало по-печеливш бизнес от каналджийството.


Спираме бежанците с КПП вътре в страната

МВР ще изгради контролно-пропускателни пунктове (КПП) във вътрешността на страната, за да се справи с трафика на нелегални мигранти. В началото такива пунктове ще бъдат изградени само в Бургаска област, където най-често се залавят каналджии, превозващи чужденци, нелегално влезли от Турция в България. Това съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски.
Полицейският началник допълни, че такива КПП ще има включително по второстепенни и третостепенни шосета и дори по горски пътища. От думите му стана ясно, че в 11 областни дирекции на МВР вече са създадени специални звена от оперативни работници, чиято задача е да противодействат на трафика на нелегални мигранти.

Терзийски увери, че полицията ще се стреми да залавя нарушителите още в близост до границата, като в същото време ще продължат и операциите по установяването на чужденци без разрешение за пребиваване в страната. В София  практически всекидневно се провеждат такива акции, при това не само в традиционни за мигрантите места като Лъвов мост и около Женския пазар, но и в кварталите в близост до Околовръстния път.
Разкриването на допълнителни КПП във вътрешността на страната контрастира с правилата на Шенгенското пространство, където няма дори граничен контрол между отделните държави. България, която от години се стреми към членство в Шенген, обаче няма друг избор, освен засилване на охраната на границата с Турция и активни действия срещу нелегалните мигранти по цялата си територия.

След затварянето на така нар. Балкански път за бежанците през Гърция и подписването на споразумението между ЕС и Турция, очаквано се засили натискът по турско-българската граница, където възпрепятстващото съоръжение все още не е изградено докрай. Затова и българските власти реагират антишенгенски, вкл. със засилена охрана по границата с Турция, всекидневни операции по разкриване на нелегални мигранти и в перспектива – с изграждането на вътрешни КПП.


Автобусът на спечелилата търга фирма „Еделвайс 0707“, който трябва да извозва мигрантите, но в момента е под ключ на полицейския паркинг в Царево

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки