Хиляди пресичат незаконно граничната бразда с Турция


Хиляди пресичат незаконно граничната бразда с Турция
Въпреки че се изгражда като „специален обект“, оградата по границата ни с Турция още не е довършена, но все пак спира съществено бежанския поток
19 Август 2016, Петък


Въпреки засилената охрана и изградената в по-голямата си част ограда, ситуацията остава тревожна

Автор: Анна Александрова

Седмица преди насрочената за 24 август среща на премиера Борисов с турския президент Ердоган ситуацията по границата е повече от тревожна. Хиляди мигранти преминават от Турция в България въпреки оградата и засилената охрана на границата, в която освен полиция и жандармерия участват и военнослужещи.
Според главния секретар на МВР Георги Костов, спрямо юли, през последния месец са се удвоили случаите на незаконно преминаване на границата и сега те са средно 200 на денонощие. От 13 август край граничната бразда са командировани допълнително 150 жандармеристи, а четири дни по-късно пристигнаха и поисканите подкрепления от Европейската гранична служба „Фронтекс”. 

По думите на комисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос „Фронтекс” реагира много бързо на молбата на българските власти и реши да разшири операцията си в България по сухоземните граници с Турция и Сърбия, като освен хора, изпраща и техническо оборудване, включително за въздушно и нощно
наблюдение.
На границата с Турция представителите на „Фронтекс” са 77, а други 35 са по българо-сръбската граница. Междувременно представител на сръбското МВнР съобщи, че само за три седмици са задържани 2272 мигранти, идващи от България. По 150-200 се задържат и у нас при всяка от практически всекидневните полицейски операции в София и други градове. Което не е изненада, защото още в края на юли премиерът Борисов заяви, че се готвим за тежък проблем с бежанската вълна и нищо добро не ни очаква.

В тази тревожна ситуация ръководството на „Гранична полиция” бе сменено заради скандална обществена поръчка за превоз на нелегални мигранти, спечелена от фирмата на мъж, арестуван за трафик на точно такива хора.
Според депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, тези оставки са замитане на следи, „за да не се стигне до министъра“. В ефира на bTv той коментира, че помощта от „Фронтекс” не е достатъчна, а границата видимо не се пази добре, щом във вътрешността на страната се задържат хиляди нелегални мигранти.

„Оградата на българо-турската граница не е довършена, въпреки че в Народното събрание беше взето специално решение без търг и обществена поръчка да се тръгне по най-бързата процедура като специален обект“, припомни Димитров. Депутатът от ПФ даде пример с Унгария, където за много по-малко време беше издигната 1000-километрова ограда по границите със Сърбия, Словения и Румъния и попита какво е пречело у нас военните да довършат преградното съоръжение по границата с Турция.

Читателите на „Десант” знаят, че в края на месец май лидерът на НФСБ и председател на ПГ на ПФ Валери Симеонов заедно с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Николай Ненчев провери докъде е стигнал строежът на оградата по границата ни с Турция. Дни по-рано правителството бе отпуснало още 6,2 млн. лева за проектиране и строеж на останалата част от предпазното гранично съоръжение. Около 70 км трябва да бъдат построени на територията на Странджа, където теренните условия са особено тежки, а границата се контролира трудно и каналджиите на мигранти се възползват от това.
След планираната за 24 август визита до Истанбул премиерът Борисов ще лети за Берлин за разговор с канцлера Ангела Меркел. По предварителна информация се очаква в тази среща да участва и румънският президент Клаус Йоханис, а проблемът с бежанците ще е сред основните теми, които ще бъдат дискутирани.


Кристалина Георгиева:
Бежанската вълна е като цунами, което може да ни удари

„Правим всичко възможно в рамките на бюджета на ЕС да пренасочим средства към опазване на външните граници, към това да имаме силна агенция, която да ни защитава и да бъде преграда към влизането на наша територия без контрол”. Това коментира по БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, няколко дни след като у нас пристигнаха офицери от „Фронтекс”, за да съдействат на българските власти за овладяване на потока от нелегални имигранти, най-вече по границата с Турция.

По думите на българския еврокомисар, бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е като бавно движещо се цунами. И ако ЕС не предприеме мерки за потенциалните мигранти на място, в техните страни, това цунами неизбежно ще удари (отново) и Европа.
„За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо с пъти – 5, 6. Ние в Европа виждаме, че не сме готови, не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се окаже затворена, става все по-голям”, каза още Кристалина Георгиева.

Свидетели сме на необяснимо преобразяване на госпожата, от чиито уста сме свикнали да слушаме как излизат други думи. Преди три години тя ни убеждаваше, че трябва да използваме бежанците, за да решим демографската си криза и икономическите си проблеми. По неведоми причини днес виждаме, че нещо е взела да се тревожи за трудностите от нахълтването на носители на чужди на Стария континент култури. Дано да е за добро!
Покрай това Георгиева съобщи, че през следващата година ще се търси начин как европейските държави съвместно да построят по-добра защита от тероризма и ще се инвестира повече в борбата с него, за да се гарантира сигурността в Европейския съюз.

Зам.-председателката на Европарламента е в България от няколко дни, а нейните появи заедно с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и с Цветан Цветанов дадоха повод за медийни спекулации, че тя ще е кандидатът на ГЕРБ в предстоящите президентски избори. Самата тя обаче отрече това.
„В този политически цикъл нямам участие, не се предвижда и няма да се предвижда", категорична бе еврокомисарката и апелира за повече коректност в медиите.


Тези дни от Европейската гранична служба „Фронтекс” изпратиха допълнително подкрепление за охрана на българските граници

В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Еди,кой си
22.08.2016 07:13:48
0
0
Предлагам да се пратат три батальона жандармерия и рота полицаи на границата с Турция та араби и авганистанци да не минават гранич.ни ограда.България нее пасище.
1
19.08.2016 09:53:44
0
0
STENATA V BERLIN/120KM/E IZGRADENA,SAMO ZA EDNA NOSHT!BEZANTZI SE PRIEMAT SAMO PO
USTANOVENIJAT RED,SAMO XORA S REDOVNI DOKUMENTI VLEZLI PREZ K.P.P.OSTANALITE-5GOD.
ZATVOR+5 000EVRO GLOBA!
A DRUGARKATA STALINKA E MNOGO,MNOGO ZAKASNJALA!POTOPA NI ZALIVA VE4E 3-TA GODINA!
O4AKVAITE SKORO V EVROPA I NOVOOSVOBODENITE OT TURSKITE ZATVORI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки