Валери Симеонов: Екстрадицията на Абдуллах Бююк е позорно петно за цяла България


Валери Симеонов: Екстрадицията на Абдуллах Бююк е позорно петно за цяла България
19 Август 2016, Петък


Изключително прибързани бяха действията на българските институции по екстрадицията на турския гражданин Абдуллах Бююк. Позорно петно е върху цялата държава.

Автор: Десант

Това заяви лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов по повод решението на властите да предадат на Турция потърсилия убежище у нас Бююк.
Турският бизнесмен е набеден, че е сред сподвижниците на Фетхуллах Гюлен, който пък според югоизточната ни съседка стоял зад опита за преврат срещу Реджеп Ердоган на 16 юли.

Цялата процедура у нас бе извършена на тъмно и с множество закононарушения. „Законът за чужденците забранява екстрадирането на хора, когато има риск за техния живот, за тяхната свобода, за нарушаване на техните права, ако са заплашени от изтезания и репресии. А Турция се превръща точно в такава държава от диктаторски тип, в която свободата на личността е поставена под въпрос”, отбеляза Валери Симеонов.
По повод опасността от нова бежанска вълна, идваща от Турция, и предложенията за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, лидерът на партията на СКАТ коментира следното:

„Аз гледам на свикването на КСНС като на форма на мобилизация и търсене на обединение по този въпрос сред българските политици. Но в същото време и нищо не очаквам от президента Росен Плевнелиев, тъй като той за пет години нищо не можа да направи. Така че тази институция – Консултативният съвет, би трябвало да бъде отделена от Президентството и да премине под шапката на министър-председателя. ПФ ще подкрепи подобна инициатива”.
Той добави, че трябва да се дадат по-широки правомощия на българските гранични полицаи и армията.

„Полицаите трябва да стрелят на месо срещу всеки, който нарушава границите на България. Много здраве да имат всички правозащитни организации. Нямаме време да си играем на права с авантюристи, които са тръгнали да търсят лекото на живота. Те не бягат от войни в Близкия изток, виждаме, че сред тях вече има и хора от Непал“, заяви лидерът на НФСБ.
„Все още истинска голяма вълна от мигранти не е имало. Причина за това е  изключително предвидливата политика на кабинета, за която основна заслуга имат предложенията на Патриотичния фронт. Двата фактора, за които настоявахме, дадоха своите плодове - изграждането на ограда с Турция и твърдо отношение към мигрантите. България засега успя да прегради пътя на бежанците, но това не означава, че трябва да сме самонадеяни”, завърши Валери Симеонов.

Скандалът с предаването на Абдуллах Бююк избухна на 10 август, когато турското външно министерство се похвали в медиите, че България им предала „един предател, който отдавна се укрива там“. Бююк е разследван в Турция за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който от години живее в САЩ, но въпреки това е считан от властите в Анкара за основен организатор на опита за преврат в средата на юли тази година. След като екстрадицията на Бююк вече не можеше да се прикрива пред обществото, от МВР обясниха, че бил предаден заради „липса на валиден документ за движение в страната, след което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане“.

Това стана само две седмици, след като вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на Бююк, тъй като "не са били налице законовите основания за това". През юни пък магистратите отказваха предаването на „гюлениста“, защото „няма доказателства за участието му в тероризъм, пране на пари и други престъпления, за които твърди турската страна“.
От обясненията на вътрешния министър Румяна Бъчварова стана ясно, че при процедурата за екстрадиция правните норми са нарушени многократно.

Властите не са спазали изискването за срок от 7 до 30 дни, в който чужденецът трябва да изпълни доброволно задължението да напусне страната. Не е спазено и изискването омбудсманът и неправителствени организации да бъдат уведомени за заповедта за отвеждането на Бююк. Шефът на дирекция „Митници“ Николай Николов се опита да заблуди медиите с твърдението, че "за дирекция "Миграция" не съществува такова задължение", пропускайки факта, че в Закона за чужденците е записано, че при експулсиране и принудително отвеждане до границата се осъществява наблюдение от "омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации”.

МВР се оправда за това, че не са дали възможност на Бююк да обжалва процедурата за ескпулсиране, с нелепото обяснение, че „това можел да направи и в Турция“. Това обаче е невъзможно, тъй като съдилищата в югоизточната ни съседка са изцяло под контрола на ислямисткото правителство и Ердоган. Цялото шикалкавене на родните власти обаче така не промени факта, че в Закона за чужденците е записано - "чужденец, на когото е наложена принудителна административна мярка експулсиране, не се експулсира в държава, в която животът и свободата му са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко или унизително отношение".

Притиснат от фактите, премиерът Бойко Борисов бе принуден да признае, че предаването на „гюлениста“ е станало на „ръба на закона, но иначе било само рутинно извеждане на мигрант без валидни документи“.
Поведението на Вътрешното министерство и на кабинета като цяло рязко констрастира с това на действия на правителството на Гърция. Атина отказа да се поддаде на шантажа на Реджеб Ердоган и не върна осмината турски военни, избягали след неуспешния опит за преврат. Те се признаха за виновни за незаконно влизане в Гърция и получиха условни присъди, благодарение на което засега са в безопасност.


В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
19.08.2016 18:03:02
0
0
Бе тоя Валери $имеоноф толкова ли е сиромах, че нема пари да се избръцне, а е политически вампир... Фронт за спасение на Бугария... че он може ли нещо да спаси...? Или сам да се спаси някакси може ли? Не може... Бойко Кратуната³
Ние сме бостан... Де така е!!!
А – нима не сме? И то какъв бостан сме - A ?
Но бостан сме най-паче от кратуни – а нима не сме - ?
Пъпешите са явление – Дините – богатство...
Тиквите – са нашата надежда – те са ОБЕЩАНИЕ – завет, а нима не бяха - ?
Да си спомним за “тиквата с каскет”...? А кратуните са изобилието днес...
Навсякъде наоколо – даже и магаретата - да ги ядат не им се ще...
заради черупческата им структура и палитра...
А Бойко – таз кратуна / да го не объркаме със тиква... Отде логика такава...? И потребност социална - ?
Тя политиката на края - ще му друсне колая... или пък калая...
С неговата кухост се е съгласила и Айфеловата даже висота...
Черупчестата му структура тя и ще АйфелЪТ ще провали – НАЛИ - ?
Европейските обеми на Бойковата тъпота провалят
Всичката България от днес, че и Ефропа... А защо Ефропа, а не Европа...
Защото навсякЪде, където иде тя кратуната му тропа... И е видимо – че нещо и хлопа...
И изглежда, че изход няма...
А не е така!!! Историята ТЯ е пълна със кратуни и тук още една стърчи наяве
от многото из времето назад, имаме и сега една отпрет... към бъдещето...
И кратуните са логика на тъпотата, на тъпотата из гражданството на бостана... и мъдростта му на ХАРМАНА...
И таз кратуна днес – зелена тя не е – а от гнилоч – синя е...
А нима не е - ?

2012 г. Искрен Азманов / агроном /
1
19.08.2016 10:04:52
0
0
A TURCIJA,SHTE PREDADELI DVOINIJAT UBIETZ,KOITO IZBJAGA I SE UKRIVA TAM?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки