Без качествен транспорт за жителите на Владая и Княжево


19 Август 2016, Петък


На пътуващите по направлението София – Кулата през Владайското дефиле не може да не е направило впечатление движението на едно странно превозно средство,

Автор: Васил Николов

 димящо като дизелов локомотив, наречено „автобус“. Като реликва от една друга епоха, то представлява истинско изпитание за пътниците, осмелили се да рискуват с подобна транспортна услуга. Такива неугледни возила се оказват изключително упорити в опита ни да ги пенсионираме. Макар и формално „здрави“, те дължат дълголетието си на изобретателните механици и сериозното количество тел, използвано, за да бъдат притегнати.

От известно време жителите на с. Владая, част от столичната община Витоша, страдат от безразличието на местната администрация по отношение на транспортното обслужване на селището. От година на година, от месец на месец ситуацията се влошава. Първо спряха автобус 58, който осигуряваше връзка с гара Владая. След това съкратиха последните курсове по линия 59 и така лишиха младите от социален и културен живот, закрепостявайки ги само в границите на родното им място. Накрая дойде моментът, в който фирмата, стопанисваща линия 22, реши, че маршрутът не е рентабилен. Така голяма част от жителите на Владая бяха лишени от последната си алтернатива на обществен транспорт.

За да „решат“ проблема, от „Столичен автотранспорт“ ЕАД „оптимизираха“ графика на автобусите – по начин, по който хамалска фирма превръща подреждането на багаж в изкуство. През зимата това „уплътняване“ помага на хората да подобрят комфорта на античното транспортно средство посредством телесната си температура. Но през лятото температурата достига до нечовешките 45 градуса и единствено спирките осигуряват така жадуваната глътка въздух, но само за да удължат агонията на пътниците, които в този момент нямат друга алтернатива да стигнат до домовете или местоработата си.

Пътуващи с тези автобуси споделят, че често вместо стъкло на мястото на прозорците им има монтирана ламарина или плексиглас. Дума не може да става те да се отварят, за да се охлади атмосферата в салона. Шофьорите пък редовно отварят вратите само за минута преди да потеглят отново, сякаш изпитват особено удоволствие да проверяват дали 60 пътника могат да се качат за 60 секунди.
Неотдавна гражданите от Княжево и Владая се обединиха в инициативен комитет около каузата да се преборят за правото си на съвременен европейски транспорт. Те настояват наболелият проблем най-после да бъде решен без повече отлагане.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки