Подбрано


Подбрано
19 Август 2016, Петък


Няколко варианта за десерт с бишкоти


Десерт „Свежест“

Продукти:
24 бр. бишкоти
1 кофичка кисело мляко с по-голям процент масленост
1 малка кофичка заквасена сметана
1 лимон
100-150 г захар

Начин на приготвяне:
Киселото мляко, сметаната, настърганата кора и сокът от лимона се смесват, добавя се захарта. Разбърква се добре, докато сместа стане хомогенна.
На дъното на правоъгълна форма (може и в голяма кутия от сладолед) се нареждат бишкоти, като не е задължително да се тъпчат плътно една в друга. Изсипва се половината от млечната смес. Редят се и останалите бишкоти и се поливат с другата половина на крема.

Формата (или кутията) се покрива с домакинско фолио и се прибира в хладилника. Хубаво е сладкишът да престои една нощ на студено, да се напоят добре бишкотите и да поемат излишната вода от киселото мляко.
Този лесен за изпълнение млечен десерт с аромат на лимон е идеален за летните жеги.
Една идея, за да стане този сладкиш още по-полезен. Захарта може да се замени с листенца стевия – пресни, накълцани на ситно или сухи, стрити на прах. Слагат се толкова, колкото да подсладят по естествен начин млечния крем. Освен че така е природосъобразен, от него със сигурност няма да се пълнее.


Бишкоти с дъх на мента

Продукти:
28-30 бр. бишкоти
500 г сирене „Маскарпоне“
(за по-евтин вариант - 2 пакетчета крема сирене и 250 г заквасена сметана)
около 100 г захар (по възможност кафява)
3 праскови
1 лимон
2 пакетчета желатин
прясна мента
100 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:
В случай че няма откъде да се набави сирене „Маскарпоне“, то може да се приготви и в домашни условия. За целта са нужни 1 литър животинска сметана с 35 процента масленост и сокът на един лимон. Сметаната се нагрява на водна баня, колкото да се сгорещи, но не трябва да се оставя да заври. Докато е още топла, към нея се прибавя лимоновият сок. Разбърква се, изчаква се да изстине и се слага за 12 часа в хладилника. След което се прехвърля в гевгир, покрит с два пласта тензух. Така се изцежда на студено още 12 часа, след което маскарпонето е готово.

Разбира се, има и много по-бърз и лесен начин. Просто се смесват 2 пакетчета крема сирене и една малка кофичка заквасена сметана.
Към маскарпонето (или побългарения вариант) се добавят около 100 г захар (количеството е изцяло въпрос на вкус), настърганата кора на лимона и сокът от половината от него. Прибавят се и накълцани на ситно листенца прясна мента. Разбърква се добре, за да стане гладък крем. Прибира се в хладилника, докато се приготвят и останалите съставки на ароматния сладкиш.

Трите праскови се потапят във вряла вода за няколко минути. Обелват се, нарязват се на едро, наръсват се с една лъжица захар и се пасират.
Двете пакетчета желатин се разтварят съгласно указанията на опаковката. По-голямата част се изсипва при белия крем, по-малката част – при прасковите. Двата крема се разбъркват добре.
Стръкче прясна мента се накълцва и в прясното мляко, пресипано в подходящ съд, в който да се топят една по една бишкотите.

Взима се подходяща форма, на дъното на която се маже тънък пласт от белия крем. Върху него се реди първият ред бишкоти. Покриват се с половината пасирани праскови, след което – с половината бял крем. Процедурата се повтаря, най-отгоре трябва да е белият крем.
Съдът се покрива с фолио и се прибира в хладилника да стегне желатинът. Това обикновено става след около 2-3 часа. Най-вкусен е този сладкиш обаче, когато престои в хладилника една нощ.

Ароматите на лимон, праскова и мента, примесени с плътния вкус на маскарпонето, правят този десерт неповторим. Хубавото при него също така е, че може да се прави в различни вариации.
Примерно, да се завърши с украса от резенчета праскова, подредени като розетка или цвете, след което да се полее с тънък пласт желатин, колкото да има блясък. Десертът също така може да се приготви в чаши – става изключително красиво и може да се яде почти веднага, след като се приготви. Или пък може да се нареди в кръгла форма и да се приготви като торта за рожден ден или друг празничен повод.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки