Как българското кисело мляко прослави Момчиловци в Китай


Как българското кисело мляко прослави Момчиловци в Китай
16 Август 2016, Вторник


В Поднебесната империя произвеждат млечния продукт от 2008 г., а марката му носи името на смолянското село, казва Сийка Суркова


Сийка Суркова е родена на 12 февруари 1976 г. в Смолян. В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” се дипломира като магистър логопед и журналист. От 16 г. работи като журналист в местни и национални електронни и печатни медии. Носител е на годишната награда на Община Смолян за 24 май 2015 г. На последните местни избори бе избрана за кмет на Момчиловци. Кандидатурата й бе издигната от местна коалиция КРОС (Коалиция за развитие на община Смолян). Омъжена е, майка на две дъщери. Неотдавна кметицата на Момчиловци се завърна от китайския град Шанхай, където се проведе Фестивал на българското кисело мляко с марка „Момчиловци”.

- Госпожо Суркова, как китайците научиха за българското кисело мляко и как решиха да започнат да го произвеждат?

- Производството на българско кисело мляко в Китай започва през 2008 г. Производител е китайската компания за млечни продукти "Брайт фуд", която продава новия продукт под марката "Момчиловци". Избират името, след като посещават родопското село, красивата природа, спокойните възрастни хора. Това ги въодушевява.
Договорът за сътрудничество е за 10 години, подписан е през 2012 г. между компанията „Брайт фуд”, туроператорска фирма и кметство Момчиловци. През 2012 г. годишният оборот  от продажбата на киселото мляко е 18 750 000 евро, а на следващата година се увеличава до 37 500 000 евро.

Киселото мляко за пиене се разпространява в целия Китай, видяхме го във всеки един магазин, в който влязохме. По улиците виждахме хора, които носеха от големите разфасовки по литър. Дори кметът на Шанхай беше казал на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че всяка сутрин пие кисело мляко „Момчиловци” и че марката е една от най-известните в Китай, макар че там киселото мляко не е ежедневен продукт, при тях то едва сега навлиза.


- Как изглежда опаковката на кисело мляко „Момчиловци?

- Използват опаковка във формата на диамант, която позволява дълготрайно съхранение на млякото и запазване на неговите качества. На тази от 200 грама е разказана историята на марката и произхода на името „Момчиловци”. Разказва се за едно село на дълголетниците, където животът е бавен и спокоен. На логото е изобразена родопчанка.


- Какви видове кисели млека с марката „Момчиловци” се произвеждат в Китай?

- Те са за пиене. Китайците не харесват вкуса на натуралното кисело мляко. Затова когато идват китайски туристи в селото ни, ние им поднасяме млякото с боровинки или ягоди. Оттук им хрумва идеята и сега в Китай започва производство на нов вид продукт на киселото мляко с марка „Момчиловци” с плодове и зеленчуци. То ще бъде с вкус на ягоди, боровинки, ябълки, моркови, броколи.


- Как киселото мляко стана толкова популярно в Китай?

- Първоначално, благодарение на маркетинга на компанията производител. През юни тази година китайски телевизионен екип снима в Момчиловци рекламен клип за киселото мляко. Използвани са модерни технологии, които позволяват клипът да се гледа на 360 градуса. За заснемането му пресъздадохме празник на киселото мляко, заснеха пъстри родопски халища, озвучиха клипа с родопска народна музика.
Китайците са доволни, че им се получи атрактивен рекламен продукт, хората също са доволни, защото всички, ангажирани по заснемането чужденци отседнаха в местните къщи за гости. Отделно те наеха 300 местни жители за статисти, на които платиха приличен хонорар за масовите сцени в рекламния клип.


- Популярността на българското кисело мляко в Китай даде ли тласък на туризма в село Момчиловци?

- Освен за бактерията лактус бацилус булгарикус, китайците знаят, че в Родопите има един атрактивен за туризъм регион. Благодарение на това млякото започна да води в Момчиловци и китайски туристи. Преди няколко години тук пристигнаха 25 китайци, сред които и бебе. Идеята бе да оцеляват в непозната среда. Сървайвърите бяха настанени в местни къщи, учеха се да готвят родопски ястия, квасиха мляко, отиваха на място в кравеферма, срещаха се с дълголетници от селото, изработваха си сами ароматни килимчета, в които втъкаваха билки от ливадите край селото. На изпроводяк от кметството получиха като подарък родопски чанове.

Китайци отново гостуваха на Момчиловци през втората седмица на септември, когато тук по традиция се провежда Фестивалът на киселото мляко "Традициите на Родопите". А от началото на годината в селото ни дойдоха стотици китайски туристи - все организирани групи. Те държат да видят демонстрации за заквасване на кисело мляко.
Предлагаме им и пешеходен преход по "Пътеката на дълголетието" – направена е миналата година по време на фестивала в Момчиловци. Тя включва маршрут до два параклиса, уникални забележителности, има информационни табели по цялата пътека. Минавайки този маршрут, китайците вярват, че са обречени да бъдат дълголетници. 

Имат различна програма, според престоя - разглеждат музея, вдъхновяват се от красивата природа – нещо, което не могат да видят в Китай. Така сътрудничеството с китайската компания се очерта и като възможност за популяризиране на Момчиловци като туристическа дестинация. Отделно помагат и на кметството като правят дарения за различни инициативи.
Последно дариха средства за озеленяване на терена между църквата и музея, затревихме го наново с чимове, направихме и цветна градина.


- Как премина Фестивалът на киселото мляко с марка „Момчиловци” в Шанхай, на който присъствахте?

- Нашата делегация беше от 8 души – представители на туристическия бизнес, момичетата, спечелили конкурса „Мис Родопи”, който се проведе по време на фестивала миналата година - Николая Никова и Ивелина Делева от Момчиловци, Паулина Шаер от София и Гергана Тодорова, която е лицето на киселото мляко в Китай. Там я наричат Кралицата на киселото мляко.
Фестивалът бе на 19 юли и се проведе в една от най-големите зали в Шанхай. В началото на залата имаше огромна светеща реклама с логото на млякото, по пътеката бяха разположени транспаранти с лицата на хората от Момчиловци – видяхме нашите деца, нашите възрастни хора, нашата природа.

Една младежка група в Шанхай е направила рекламен клип за мляко „Момчиловци” на фона на една от най-хитовите си песни това лято в Китай, имаше и концерт. С Гергана ни поканиха да се качим на сцената, където приветствахме около 2000 души в залата и ги поканихме да дойдат в Момчиловци.
Подарих им голяма около метър дървена лъжица, символ на заквасването на киселото мляко, момичетата облякоха народните носии. На билетите, които бяха под формата на виза за Момчиловци, те слагаха печати и канеха всички присъстващи да дойдат в нашето село.
По време на цялото събитие водещите неколкократно призоваваха хората да се запознаят с нашето село – беше много вълнуващо 2000 китайци да скандират името Момчиловци в огромна зала на хиляди километри от родината.


- Ще се проведе ли през септември подобен фестивал и в Момчиловци?

- Да, ще бъде продължение на фестивала в Китай и е планиран за датите 23, 24 и 25 септември тази година. На събитието ще присъстват и гости от Китай, а програмата все още я доработваме.


Суркова с нашите момичета в Шанхай Кметицата на Момчиловци от сцената в Шанхай покани цялата зала да посети българското село Tака изглежда българското кисело мляко, произвеждано в Китай Китайски любители на българското кисело мляко изпратиха своя снимка за спомен на жителите на Момчиловци

В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки