Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
12 Август 2016, Петък


Атомни скандали, манджа и леки жени


Ще хранят бедните в Рио с отпадъците от олимпиадата

В Рио де Жанейро, където в момента се провеждат XXXI-те олимпийски игри, бе открит ресторант за бедни, където те могат да се хранят напълно безплатно. Заведението се подпомага от благотворителни организации и ястията, сервирани в него, се приготвят от излишните продукти, закупени за участниците в състезанията.
Инициаторите на проекта разказват, че идеята да се оползотвори излишната „олимпийска храна“, като с нея се нахранят бедните, им е хрумнала, когато разбрали, че в Олимпийското градче част от продуктите се унищожават, и то не заради лошото им качество, а защото остават много излишни количества от тях.

„Когато стана ясно, че всеки ден за там заминават 120 камиона с храна, но 20 от тях се връщат и техният товар се изгаря, това ме наведе на мисълта по някакъв начин да протестирам срещу разточителството – това е и първата цел на проекта. А втората е свързана с борбата срещу глада“ – споделя един от инициаторите на благотворителността Дейвид Херц.
Ежедневно в ресторанта може да се хранят по 108 човека. Право на безплатен обяд имат тези бразилци, които получават помощи за бедни.


Пекин и Лондон се карат за АЕЦ

Посланикът на Китай във Великобритания Лю Сяомин заяви тези дни, че отношенията между двете страни може да се влошат заради забавянето на взимане на решение за строителство на атомната електроцентрала Hinkley point в графство Съмърсет.
Както отбелязва дипломатът пред „Файненшъл таймс“, това вече е довело двустранните отношения до „критичен исторически момент“.
По думите му, ако британското правителство не одобри сделката, ще бъде застрашено взаимното доверие между Пекин и Лондон.

Китай планира да финансира една трета от проекта, който е на обща стойност 18 милиарда лири или 23,5 милиарда долара.
През юли френската компания EDF, която е основният инвеститор, реши да започне строителство в Съмърсет, но британските власти внезапно заявиха, че до началото на есента искат да преразгледат проекта.
По някои данни, причина за това забавяне са притесненията на премиера на Великобритания Тереза Мей по повод участието на Китай в него.


Училище в Самара забрани носенето на къси поли

През май 2016 г. ръководството на самарското училище номер 22 реши да внесе поправки в наредбата за униформата на своите възпитаници. В частност, по отношение на обличането от ученичките на класически панталон формулировката е променена от „не се препоръчва“ на „забранява се“. Девойките също така не бива да носят къси поли, твърде къси блузки и дрехи, „съдържащи символи, ярко изразяващи принадлежността на ученика към която и да било неформална организация или движение“.

Засега по този повод няма официални коментари от страна на градския департамент по образованието, но заради няколко протеста на родителите прокуратурата на Самарска област започна във вторник проверка на законността на забраната.
Припомняме, че на 11 февруари 2015 г. Върховният съд на Русия призна за законно забраняването на носене на хиджап в училищата в Мордовия, въпреки че представителите на мюсюлманската общност на републиката твърдяха, че това нарушава правото на свобода на вероизповеданията.

Повечето бежанки от Нигерия се занимават с проституция

Броят на нигерийските жени, пристигнали през 2016 г. от Либия в Италия, които впоследствие са въвлечени да се занимават с проституция, вече достига критично ниво. При това, центровете за настаняване на бежанци, към които те се насочват, се използват като места за „съхранение на „живата стока“, която по-късно се отправя към страните от ЕС. Това оповестиха в понеделник журналисти от „Гардиън“, позовавайки се на данни от Международната организация по миграция (IOM).

Само за първите шест месеца на настоящата година в Италия са пристигнали по море 3600 жени от Нигерия, което надвишава почти двойно регистрираните година по-рано, отбелязват специлистите. При това над 80% от тях са въвлечени в проституция в различни страни на Европа. „Според нашите данни, по-голямата част от нигерийките са докарвани тук с цел сексулна експлоатация“ – изтъква Симона Москарели, експерт по въпросите на търговия с хора в IOM.

За решаването на този проблем тя настоява бежанците от Нигерия да бъдат смятани за жертви на търговията с плът и да се настаняват в специализирани приемни центрове, където могат да разчитат на закрила и подкрепа, необходими да се измъкнат от затворения кръг на сексуалната експлоатация.
Информацията, че с цел проституция престъпниците измъкват от бежанските центрове нигерийките, потвърждава и заместник генералният прокурор на сицилийския град Агридженто Салваторе Велла.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки