И август се очертава да е предимно сух и горещ


И август се очертава да е предимно сух и горещ
09 Август 2016, Вторник


Неусетно лятото вече превали и навлязохме в август. Курортистите се радват на прекрасно време за плаж и планински преходи.



Но за земеделските стопани летният сезон е свързан с усилен труд на полето. Дали августовските дни ще са благоприятни за полската работа или не разговаряме с агрометеоролога при НИМХ-БАН Дукена Жолева.

- През по-голямата част от юли сухото време осигури условия за навременното провеждане на най-важното мероприятие – жътвата на пшеницата, но на много места в страната пролетните култури изпитваха недостиг на влага. При какви условията ще се развиват земеделските култури през август? 

- През август развитието на земеделските култури ще протича при температури около и над климатичните норми, а в голяма част от страната – и при дефицит на почвена влага. В края на юли почвените влагозапаси в 50- и 100-сантиметровия слой при пролетните култури, с изключение на места в западните райони, бяха оскъдни – под 50-60% ППВ (пределна полска влагоемност).
В началото на август прогнозираното сухо и горещо време, на места с екстремно високи максимални температури до 38-39оС, ще нарушава нормалния ход на физиологичните процеси при пролетните култури и ще влияе негативно на цъфтежа и оплождането при късните хибриди царевица и зеленчуковите култури.


- На фона на тези горещини кога можем да очакваме подобрение на агроусловията?

- Понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия се очаква в средата на първото десетдневие. Тогава в Западна България се прогнозират превалявания и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. В източните и южните райони дефицитът на почвена влага ще се задълбочава, което ще изисква прилагане на повишени поливни норми при късните пролетни култури.

През първото десетдневие на август при ранните хибриди царевица ще протича фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост. При слънчогледа на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната ще се наблюдава начало на фаза узряване.
През втората половина на август част от късните полски култури ще приключат развитието си. Слънчогледът масово ще встъпи в техническа зрелост, а соята – във фаза узряване.
В края на третото десетдневие при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост, а при памука – начало на разпукване на плодните кутийки.


- В края на август – началото на септември започват агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица. Кога ще има условия за провеждане на предсеитбените обработки на площите? 

- През третото десетдневие на август се очаква промяна на агрометеорологичните условия. Прогнозира се повишена вероятност за валежи, подобрение на водно-физичното състояние на почвата в горните слоеве, което е от важно значение за по-качествено провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки