Три дни в епохата на Средновековието


Три дни в епохата на Средновековието
Рицари и средновековни воини кръстосаха мечове
08 Август 2016, Понеделник


Велико Търново се потопи в славните времена на Второто българско царство

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и търговските похвати между XII и XIV век оживяха зад крепостните стени на Царевец, където славните Асеневци са управлявали Второто българско царство в столично Търново.
Старопрестолният град беше домакин на първия международен фестивал “Ежедневието на средновековния Търновград”, който протече в рамките на три дни – от 29 до 31 юли. Над 150 реконструктори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна бяха разположили юрти, шатри и палатки, за да покажат как е протичал животът през Средновековието.

Търновци и гостите на града аплодираха на Царевец двубои с мечове и специализирани бойни техники. След демонстрациите на битките между мечоносци и копиеносци, най-смелите от публиката също имаха възможност да научат някои основни хватки с тежките оръжия. Малки и големи не пропуснаха да опитат и точния си мерник в стрелбата с лък и арбалет под вещото ръководство на възстановчиците от професионалните клубове, възраждащи тези бойни изкуства.
Воини от няколко държави се включиха в битките. Една от най-атрактивните групи бе тази на рицарите от “Бели орлови”-Белград. Освен във фестивали в различни държави в Европа, те участват и в холивудски продукции като каскадьори.

Оръжието и екипировката си изработвали сами в работилниците на сдружението, обясниха самите участници. В своя лагер на Царевец те показаха как през Средновековието са обработвали кожа и метал, дърво и плат. Демонстрираха и още как се изработват обувки, брони, оръжия, колчани, шапки по старинни технологии.
Танци, вокална музика и уличен театър от Средновековието представи съставът "Aллентрада" от украинската столица Киев. Живописните танци с ленти и комичните танци с кокили забавляваха мало и голямо както зад крепостните стени на Царевец, така и по улиците на старопрестолния град.

Гостите от побратимения на Велико Търново руски град Твер се оказаха специалисти по историческа и артистична фехтовка и също участват в каскадьорски битки. Техният клуб „Дружина” е създаден през 1998 г., а основната му цел е патриотичното възпитание на младежите.
Сред членовете на клуба има специалисти по изработването на исторически костюми, обработка на кожа, дърво и метал. Основното направление в тяхната работа е пресъздаване на материалната култура на Русия, Великото литовско княжество и степните поволжски държави на границата на XV-XVI век.

Румънските възстановчици представиха приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия. Автентични гозби от Византия, Западна Европа и Ориента, леене на метал, коване на желязо, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие бяха част от пъстротата и занаятите, с които реконструкторските групи върнаха Царевец в славните му години на столичен град.
Гостите на крепостта имаха възможност да видят въоръжение на османски воини от периода XIV-XV век, рицари от Западна Европа,  както и костюми на български благородници от Средновековието.

По-голямата част от облеклата, аксесоарите, броните и въоръжението са правени от опитните майстори реконструктори, членове на варненското сдружение за исторически възстановки "Чигот". Във Велико Търново пристигнаха 20 от членовете на „Чигот”, а заедно с тях под открито небе нощува и няколкомесечно бебе. Те оформиха лагер с шатри, изработени по автентични модели, открити при разкопки по нашите земи.
Бита и културата на куманите пресъздадоха на Царевец от сдружение „Авитохол”. Към тяхната куманска дружина се присъединиха свободните реконструктори Йордан Сивков и Жана Сивкова от Добрич, екипът на крепостта Туида от Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина” от същия град.

Домакините от великотърновския клуб „Традиция” пък пресъздадоха занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния болярски град от XII-XIII век. Сред останките на крепостта те разположиха и манастирско училище, където посетителите имаха възможност да получат начални уроци по калиграфия и иконопис.
Техният главен готвач Петър Стефанов проведе курс по средновековно готварство. В походната кръчма многобройните туристи опитаха вкусни ястия и напитки.

Международният фестивал е организиран от Община Велико Търново съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество "Традиция".
Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.


Силите си в бойните изкуства премериха и децата Украинците представиха уличен театър от Средновековието На Царевец бяха представени царствени роби и стари техники за изработка на бижута  Голям интерес предизвика майсторството на ковачите

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
09.08.2016 12:58:32
0
0
С изв.за писм грешка бълг.град 12-14 векове е.
1
Генади Савов
09.08.2016 12:51:02
0
0
Братята Асен и Петър,които през 1185 год.вдигнали въстание в Търново и освоб.България от власта на Византия не са били случайни боляри,но са били правнуци на Баян-брат на кан-княз Токту,който управлявал Б-я.след Тервел-сина на княз Аспарух.По данни на писатели.Добре е бил възстанов.живота в средновек.бъг.град 12-14 векове в днешният град Велико Търново.Някогашният българин е бил себе си в ония времена.Войника е владеел боя със сабя,меч,копие,стрелбата с лък.80-процента от българите били свободни селяни-войници от цар Иван Асен Първи до Константин Тих ок.1277-1280 год.и неговият съвладетел болярина Ивайло от гр.Овеч.В бълг.градове е имало силно развити занаяти-ковачество на метал,оръжия,земеделски сечива,тъкачество на станове,грънчарство,дърводелство и други.Търговията е била голямата сила на градовете в българските земи.Цар Иван Асен Втори е писал в своя грамота,че чужди търговци могат да търгуват в бълг.царство без страх от разбойници,които бълг.цар ще залявя и праща в тъмници.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки