Русенка е сред най-именитите цигуларки в Аржентина


Русенка е сред най-именитите цигуларки в Аржентина
Мариела Недялкова (крайната вдясно) с групата си Ars electa
08 Август 2016, Понеделник


Мариела Недялкова, която живее от 24 години в страната на тангото, е автор на уникален каталог на латиноамериканските творби за цигулка

Автор: Георги Ваташки

В края на март почитателите на класическата музика в Южна Америка бяха развълнувани от едно уникално събитие. В лъскавата зала „Кинтаниля“ на аржентинската столица Буенос Айрес бе представен единственият по рода си каталог на латиноамериканските творби за цигулка от XX и XXI век. Той е в електронен вид и е плод на дългогодишните изследвания на българската цигуларка и виден музикален педагог доктор Мариела Недялкова.

От 24 години тя живее в Аржентина и е една от най-популярните изпълнителки на класическа музика в цяла Латинска Америка. Нашенката е първа цигулка в един от най-известните аржентински филхармонични оркестри – този на град Мендоса, както и преподавател в музикалния отдел на Факултета по изкуство и дизайн на Националния университет „Куйо“. Мариела е и ръководител на магистърската програма за изучаване на латиноамериканска aкадeмичнa музика от XX век .

Каталогът, съставен от българката, е оценяван от аржeнтинската критика като „уникален“ и „от изключително значение“. Трудът обхваща 724 латиноамерикански композитори и се явява продължение на нейни по-предишни разработки в областта на аржентинската цигулкова литература от същия период. Доцент Сузана Антон, декан и почетен професор в университета “Куйо“, оценява делото на българката като първия по рода си опит, „който не само запълва съществена празнина в музикалната история на района, но и предоставя безценно помагало за инструменталисти, диригенти и изследователи в Латинска Америка“.

След края на официалната част на презентацията на каталога се състоя концерт, на който прозвучаха някои от творбите, включени в уникалната сбирка. Изпълнителите бяха избрани сред многобройните студенти на сънародничката ни. Сред тях освен аржентинци имаше и представители на други южноамерикански държави като колумбийци, еквадорци и бразилци.
„Издирването, подборът и класифицирането на информацията ми отнеха почти цяло десетилетие. Каталогът е електронна публикация от 55 страници. Това е първото по рода си нетрадиционно издание на Националния университет „ Куйо“. Предимствата на електронната публикация са в по-широкото разпространение и свободен достъп, а и има възможност за периодично актуализиране с данни за новосъздадени творби, като се включват също нови записи или партитури“, разказва българската пред вестник „Утро“.

Мариела Недялкова е родена в Русе в семейство, в което музиката е на почит. Баща й е диригент и предава на дъщеря си любовта към класическата музика. Бъдещата цигуларка завършва Националното музикално училище „Проф. Васил Стоянов“ в родния си град. През 1985 г. се дипломира в Националната музикална академия „Любомир Пипков“ с бакалавърска степен по цигулка. През следващите години преподава камерна музика и споделя опита си с млади цигулари в музикалните гимназии в столицата и Русе.
Тя печели и няколко челни места от престижни конкурси като тези във Ваймар (1988) и Сиена (1989). Младата цигуларка придобива известност и е поканена да бъде един от солистите на Филхармониятаа на аржентинския град Сан Луис. През 1992 г. тя заминава зад Океана, за да участва в турнето на оркестъра в Съединените щати. Представянето на нашенката е аплодирано от милиони зрители и след края на концертите тя получава предложение да остане да работи в страната на тангото.

През 1996 г. се премества да живее в град Мендоса и се явява на конкурс в местния Национален университет „Куйо“. Българката е класа над другите кандидати и така в началото на следващата година вече е сред известните преподаватели на Факултета по изкуство и дизайн.
Работата на Мариела в университета не прекъсва музикалните й изяви. През 1997 г. тя вече е първа цигулка в един от най-прочутите оркестри за класическа музика в цяла Арежентина – Ars electa. През следващата година заедно със своите колеги, се класира за финала на Националния конкурс за камерни ансамбли и оркестри.

През следващите години нашата сънародничка участва и получава десетки награди от престижни конкурси и фестивали из цяла Латинска Америка като „Семана“ в Буенос Айрес, „Натал Луз“ в Сао Паоло, Международния културен фестивал в Богота, Колумбия, и Фестивала на оперно пеене в перуанската столица Лима. Нашенката е редовен участник в научни конференции и семинари в страните от Латинска Америка и Европа.
В началото на XXI век тя печели магистърска стипендия в Парижката консерватория „Алберто Лизи“. След като я завършва, изнася няколко солови концерта в прочутата зала „Олимпия“, които се радват на голям интерес сред френската публика.

През 2007 г. се завръща в родината, за да защити дисертацията си на тема „Произведения за цигулка и виолончело на композитори от Латинска Америка“ в НМА „Любомир Пипков”.
Въпреки че има много любими произведения от европейските класици като Моцарт, Бах и Берлиоз, цигуларката не крие, че сред фаворитите й са основно латиноамерикански композитори.

„Не мога да изброя всички, но държа да посоча, че всеки път с удоволствие изпълнявам сюитите на Камарго Гуарниери от Бразилия, Серхио Червети от Уругвай, аржентинците Хуан Мануел Абрас и Алберто Хинастера, чиято стогодишнина честваме тази година, бразилеца Ейтор Вила Лобос и костариканеца Еди Мора. Разбира се, не мога да не отбележа и композиторите от град Мендоса, където живея. Това са Сузана Антон и Адриана Фигероа, които повериха премиерите на няколко свои произведения в моите ръце“, споделя русенката.

В близките месеци на Мариела Недялкова й предстои да изнесе в Саламанка доклад пред VIII Световен конгрес на Европейския съвет по музикални изследвания на Латинска Америка. „Ще представя новата ми магистърска програма в „Куйо“ за изучаването на класическа музика, както и три фестивала, на които аз съм организатор. Те ще бъдат посветени на деколонизацията на Латинска Америка и нейното музикално развитие“.
Годината за Мариела Недялкова ще завърши с нейно участие в Петия международен симпозиум по музика в бразилския щат Амазония.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки