Копринена българска приказка в далечна Испания


Копринена българска приказка в далечна Испания
Разнообразна и вълнуваща бе музикалната програма на българския празник в Мадрид
08 Август 2016, Понеделник


За трета поредна година българските училища „Христо Смирненски“ и „Азбукарчета“ в испанските градове Сеговия и Торехон де Ардос организираха летен празник

Автор: Георги Ваташки

за нашите сънародници, живеещи в иберийската държава. Тазгодишното тържество бе под наслов „Копринена приказка за България – огън, музика, цветя“ и се проведе на 7 юли в най-големия парк на Мадрид „Европа“. Въпреки палещите лъчи на слънцето, празникът събра близо 300 нашенци от цяла Испания.
По идея на Асоциацията на българските творци на изкуството „Требол“, към която е създадено училището в Торехон де Ардос, тази година децата изобразяваха върху коприна любими моменти от българската история, както и всякакви елементи от родните култура и традиции.

„Рисуването върху коприна е една нова и много интересна техника. Изпробвахме я с децата от първи клас, подготвяйки шалчета за майките им по случай 8 март. За трети март нарисувахме върху трибагреника ни герба на България. И тогава се роди идеята да направим нещо още по-значимо и интересно, да разкажем за родината ни, за нейната култура, традиции и история.
Коприненото платно е дълго четири метра и се надяваме да става все по-дълго и по-интересно, защото приказките, които искаме да разкажем за България, са безкрайни.

Най-важното обаче е да направим така, че повече българчета да се включат в празника, защото нашето училище от самото си създаване се стреми да открива талантливи български деца“, заявява пред сайта „Нова дума“ Мария Петрова, учител в НБУ “Азбукарчета“.
След предварителна презентация на културата и историята на България, направена от нея, българчетата сами избраха темите, по които ще работят. След оспорвана надпревара журито определи кои са най-добрите рисунки. Победители станаха Сирма Владимирова, нарисувала тракийския певец Орфей, Ели Въгленова, пресъздала нестинарски танц, както и най-малката участничка – първокласничката Никол Тодорова, която бе изобразила прекрасната Розова долина.

След награждаването на призьорите бе ред на музикалната част от българския празник. Малки и големи аплодираха прекрасните изпълнения на вокално трио „Орфей“ от Мадрид и вдъхновяващите танци на фолклорните състави „Тракия“ от Гуадалахара, „Дивна България“ от Ривас Васия и „Северняци“ от Сеговия.
Копринената приказка за България завърши с ревю на български народни носии, ръчно ушити от възпитаниците на училище „Христо Смирненски“ в Сеговия и Българското неделно училище „Родина“ в Малага.
„Няма нищо по-хубаво от това да видиш усмивките върху лицата на децата, докато се забавляват, научавайки нови и интересни неща. Няма нищо по-хубаво от това да усетиш удоволствието да бъдеш със сънародници в името на това да създадем наше българско кътче в Испания“, заяви в края на празника Людмила Димитрова, ръководител на училището в Сеговия.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки