Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
05 Август 2016, Петък


Букви, буболечки и един черен списък с предатели


Опитът за преврат коства на Турция 300 милиарда лири

Първоначалните изчисления показват, че провалилият се опит за преврат в Турция в нощта на 15 юли коства на местната икономика около 300 милиарда турски лири, което прави близо 100 млрд. долара. Цифрите бяха оповестени в началото на седмицата от министъра на търговията Бюлент Тюфенкчи, цитиран от „Хюриет дейли". Цифрата може да набъбне, когато се направят детайлни разчети, стана ясно още от изказването му.
„Когато вземем предвид всички бойни самолети, хеликоптери, бомби и сгради, цената отива към 300 млрд. лири. Точната сума най-вероятно ще нарасне. Ще има и загуби в средносрочен период. Например, много поръчки от чужбина бяха отказани.

Много чужденци отмениха посещенията си в Турция. За съжаление, превратаджиите създадоха на Турция имидж като на страна от Третия свят. Хората, които видяха танкове по улиците и бомбардировки на парламента ни, няма да дойдат“, обясни министърът на пресконференция пред журналисти в Анкара.
Той все пак благодари на тези, които са помогнали да се спасят турските пазари от сриване. Както отбеляза Тюфенкчи, още на следващия ден след метежа банките, борсите и търговските центрове са възобновили работата си, което е позволило да се избегне изтичането на капитали.

Междувременно президентът Реджеп Ердоган отново потвърди във вторник пред италианската държавна телевизия RAI, че Турция няма да приема обратно мигранти, ако не бъде изпълнено споразумението за предоставяне на безвизов режим на турските граници. Засега от Анкара настояват това да стане не по-късно от средата на октомври, иначе сделката между югоизточната ни съседка и ЕС ще пропадне.
Той използва повода да заплаши италианците, че разследването срещу сина му Билал по подозрения в пране на пари, което от февруари води прокуратурата в Болоня, може да влоши отношенията между Анкара и Рим. „Италия да се занимава със своята мафия, а не с него“ - заяви Ердоган в ефира на RAI.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък оповести на митинг в Анталия, състоял се в подкрепа на Ердоган, че в скоро време в България ще бъде изпратена делегация, която да обсъди въпроса за екстрадирането на лица, заподозрени във връзки с организацията на Гюлен. Без да уточнява подробности, в частност той е посочил, че „Някои престъпници, опитали се да убият президента Реджеп Ердоган, успяха да избягат. Но те няма да се скрият, тъй като сме задействали всичките сили – институции, полиция и войска. Рано или късно те ще бъдат задържани, където и да се намират“ – съобщи кореспондентът на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.


Японски учени кръстиха мравки
на драконите от „Игра на тронове“


Учени от японския Научно-технологичен институт в Окинава нарекоха два нови вида мравки на драконите от култовия сериал „Игра на тронове“, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за въдещите се в Папуа-Нова Гвинея насекоми от рода Pheidole. Биолозите са на мнение, че те толкова много приличат на митични чудовища и затова ги нарекли Дрогон (Pheidole drogon) и Визерион (Pheidole viserion) – така се наричат в киносагата драконите на кралската щерка Денерис Таргариен.

Сходството с тези чудовища се състои в „шиповете“, стърчащи върху необичайно мускулестите гърбове и плещи на мравките, чиито туловища са оцветени в черно. Специалистите смятат, че те са се развили в процеса на еволюцията като част от защитния механизъм срещу хищници. Освен това те помагат на насекомите да поддържат доста масивните си глави с огромни челюсти.


Швейцария се отказа от влизане в ЕС

Швейцария официално уведоми Брюксел за изтеглянето на своята молба за влизане в ЕС, подадена още през 1992 г. Това съобщи в началото на седмицата швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер, цитиран от ТАСС. Преди седмици парламентът на Швейцария гласува заявлението за членство в Евросъюза да бъде оттеглено. “За“ това бяха 27 депутати, а „против” – 13. В Националния съвет през март решението бе прието със 126 гласа „за", 46 „против" и 18 „въздържал се".
„Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори – Европейския съюз, но не искаме да влизаме в него", коментира Дидие Буркхалтер.


Юнкер записа имената на враговете си в черно тефтерче

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призна пред белгийския вестник Le Soir, че има черно тефтерче, което нарича „Малкия Морис“, в което вече 30 години отбелязва имената на всички, които са го предали. „Записите не са твърде много, защото това се случва рядко. Тъй че не съм злопаметен“ – казва 61-годишният политик.

Той пояснява, че името „Малкия Морис“ идва от немския израз „разочарованието на малкия Морис“. „Ако някой в партията или в съвета на министрите ме ядоса, му казвам строго: „Малкият Морис“ ви чака“. Бившият министър-председател на Люксембург е категоричен, че това оказва възпиращ ефект.
В същото интервю Юнкер опровергава слуховете за неговия алкохолизъм, които през 2014 г. раздуха „Дейли телеграф“, определяйки ги като необосновани. Той споделя също, че много искал да стане журналист или редактор, тъй като обичал да си играе с думите и че по три часа на ден чете белгийски, френски, английски, немски, холандски и дори български и словенски вестници, за да има пълна представа какво се случва по света.


Таджикистан въведе глоба за нарушаване нормите на езика

Комитетът по езика и терминологиите при правителството на Таджикистан вече ще глобява за нарушаване на нормите на таджикския език и употреба на непонятни за читатели и слушатели думи на фарси. Санкцията е от 75 до 100 долара за физическите лица и 150-200 долара за чиновниците. Това обявиха от ведомството на пресконференция в понеделник.

Според информация на РИА „Новости“ при комитета е създадена специална група, която ще гледа и слуша телевизионни и радиопредавания, ще чете вестници.
Шефът на институцията Гавхар Шарифзода обяви, че журналистите все по-често са почнали да употребяват думи, непонятни на простия читател, зрител и слушател, при това с груби нарушения на нормите на таджикския език.
„Ние имаме граматика, правописни правила и изисквания те да се спазват“, заявява Шарифзода и допълва, че предстои да се организират срещи с журналисти и медии, на които да се обсъди тази тема.

Както пояснява езиковедът Наим Мукимзод, средствата за масово осведомяване в Таджикистан най-често употребяват думи на фарси и терминология на персийския език. Планира се в страната скоро да бъдат забранени и „имена от чужда национална култура; названия на предмети, животни и птици“, като властите са решили фамилните и бащините имена да бъдат единствено с таджикски окончания. Руските фамилии например ще се „таджикизират“.
Таджикистан използва кирилската писменост, която заменя латиницата в края на 30-те години на миналия век. А публикациите на персийски език (фарси) са забранени в страната през 1939 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки