Демографска катастрофа заплашва и Украйна


Демографска катастрофа заплашва и Украйна
Пенсионерите в Украйна са повече от официално работещите
05 Август 2016, Петък


Анализът на намаляването на населението в страните от постсъветското пространство показва, че най-големи загуби в тази посока са понесли държавите, поели курс към евроинтеграция


Държавната статистическа служба на Украйна обнародва данни за демографската ситуация в страната за първото полугодие на 2016 г. Според официалните сметки, от януари до юни населението в бившата съветска република е намаляло с над 250 хиляди души.
Понастоящем Украйна населяват 42 670 000 граждани, като тази цифра включва и живеещите в самопровъзгласените Луганска и Донецка народна република (ЛНР и ДНР), макар да е очевидно, че ведомството няма как да разполага с точни данни за демографските процеси на техните територии, които не са подвластни на Киев.

Освен това, показателят не отчита напусналите страната трудови мигранти. Основавайки се на обема на потреблението на хляб и електроенергия, независими експерти стигат до извода, че към момента украинското население наброява не повече от 36 милиона човека. За сравнение, в последните години тази цифра е била минимум с половин милион по-голяма.
Мнозина аналитици са единодушни, че установилата се в прираста на украинското население отрицателна динамика заплашва страната от неминуема демографска катастрофа. Мащабите на това национално бедствие подробно анализира в статия за Лента.ру Татяна Кирсанова.

По официални данни за последния четвърт век числеността на украинците е спаднала до 9,5 милиона. Това е абсолютен световен рекорд по темп на депопулация.
Последно преброяване на населението е проведено през 2001 г. За тази година бе предвидена да се осъществи глобална статистическа акция, но по неизвестни причини тя бе отложена за неопределен срок. Така че реалните цифри по отношение на демографията може да се демонстрират само по регистрациите, тъй като във „визуалните“ си сметки статистическите служби не отчитат нито отлива на населението на ЛНР и ДНР, нито милионите трудови мигранти. А в самопровъзгласените републики живеят около 2,5 милиона души, пък броят на заминалите на гурбет може да достигне и шест милиона.

Трябва да се отбележи, че по-голямата част от мигрантите – 2,5 милиона, се трудят в Русия, около половин милион – в Полша, а останалите са пръснати по други постсъветски републики или европейски страни. По пътя на простите аритметични действия може да се изчисли, че от официално обявяваното 42,7-милионно население в „наличност“ на територията на Украйна се намират не повече от 35-36 милиона човека.
Анализът на демографските процеси в постсъветското пространство показва, че най-големи загуби в числеността на населението си са понесли държавите, поели курс към евроинтеграция. Така например, от момента на разпадането на СССР гражданите на Грузия са намалели с 1,7 млн. души, а но Молдова – с 800 хиляди човека. Украйна обаче е безусловен лидер в този процес – от 52,2 милиона през 1990 г. днес тя е населявана официално от 42,7 милиона.

Като не виждат светло бъдеще за себе си и своите деца в родината, украинците търсят късмета си зад граница. И ако в началото на новото хилядолетие повечето трудови мигранти от Украйна са били от западните й части, то в последните години на опашката се нареждат и жители на централните и югоизточните райони на страната. Експертите обясняват тази нова вълна от трудова миграция с унищожаването на промишлеността в тези региони и скъсването на търговско-икономическите връзки с Русия.
Според финансовата статистика, понастоящем обемът от парични вливания в украинската икономика от страна на гастърбайтерите, насочващи банкови преводи към родината си, надвишава размера на чуждестранните инвестиции.  При това 40 процента от емигрантите работят зад граница нелегално.

По данни на службата по заетостта, през последните две години броят на работните места в държавата е намалял с 2,5 милиона, а 500 хиляди частни предприемачи са прекратили дейността си. Така че е повече от очевидно, че „изтичането“ на населението в потоците на гурбетчиите ще продължава и занапред да се увеличава.
Резултатите от социологическите проучвания показват, че повече от една трета от украинските граждани искат да напуснат завинаги родната си страна.
На свой ред Европейският съюз, опасявайки се от „деветия вал“ незаконни украински мигранти, не бърза да предостави на Киев безвизов режим. Независимо от реверансите на западните им съседи, гражданите на Украйна нямат право на свободно влизане в страните от шенгенското споразумение дори за срок до 90 дни. „Очевидно на Стария свят му стига Молдова, от която след визовата либерализация през 2014 г. в Европа нахълтаха огромни потоци нелегални молдовани“ – коментира Татяна Кирсанова.

Показателите на естествения прираст на населението в последните години предрича възможно  най-песимистичния сценарий пред украинската демография. Ако през 2013 г. отрицателното салдо на смъртността и раждаемостта бе 158 хиляди човека, то през 2014 г. то достигна 166 хиляди души, а през 2015 г. цифрата вече е 183 хиляди.
През настоящата година броят на родилите се украинци надхвърля броя на починалите единствено в Киев, при това само с няколкостотин души. В останалите по-големи градове уверено доминира смъртността.

Всъщност в момента в страната има само два многомилионни града – Киев и Харков. Този статут вече изгубиха Одеса, Днепропетровск и Донецк (който дори вече е част от ДНР).
Отчитайки миграционните потоци, темповете на намаляване на украинското население достига до приблизително 400 хиляди човека годишно. Това е равносилно на изчезването от картата на републиката на по един средностатистически областен център на година. При това още отсега броят на официално работещите в Украйна – 13 милиона, не е повече от броя на пенсионерите, които са 13,5 милиона.

Съгласно оценките на демографите, вбъдеще размирната страна я чака още по-голямо намаляване на населението. Както е известно, най-много деца раждат жените на възраст от 20 до 29 години. Тоест през 2014 г. това са родените от 1985 г. до 1994 г. Но в съвременната украинска статистика не съществуват данни за периода до 1990 г., но е известно, че от 1990 г. до 1994 г. в страната са родени от 521 до 657 хиляди деца.
Не е трудно да се пресметне какво ще стане, когато на смяна ще „застъпи“ поколението на появилите се на този свят в периода 1997-2006 г. В тези години в Украйна са се родили от 376 до 460 хиляди деца. Броят на способните да родят жени ще намалее почти наполовина примерно към 2017-2035 г., с пик в спада на раждаемостта през 2026 г.

Някогашната съветска република вече започна постъпателното си движение към демографското дъно – от началото на тази година украинците намаляват средно с по 15 хиляди души всеки месец. За съжаление, и ние, българите, вървим към същата демографска пропаст и членството ни в Евросъюза по никакъв начин няма да ни избави от сгромолясването в нея.


Украинците се топят с по 15 хиляди души на месец

В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
06.08.2016 18:10:34
0
0
Украйна от времето на Петър Първи и Екатерина Велика и днес 2014-2016 година нее свободна държава.Някаде от Москва и налагаха политиката и,а не от Киев.Днес е същото в Брюксел или Лондон и САЩ се решава,кое да бъде в Украйна.Украйна е в НАТО и тя в състава на Русия няма да се върне.България беше соц.държава в съюз с СССР-днес сме в НАТО-с комунисти-либерали-български комунисти-наши управници-днес НАТОВИСТИ.Каквото е туй е за Украйна и България.[bluescreen]
1
05.08.2016 09:52:08
0
0
AMI SLED KATO SME IDIOTI TA NE SI DADEM GRAZDANSTVO NA SOBSTVENATA DIASPORA,KATO
KATO ROMANIJA,UNGARIJA,GERMANIJA,IZRAEL I VSI4KI OSTANALI-TAKA SHTE BADE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки