Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна очаква гостите си


Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна очаква гостите си
05 Август 2016, Петък


За да се впуснете в това приключение, задължително трябва да сте облечени в народни носии

Автор: Светлан Николов

Само две седмици ни делят от началото на традиционния Фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Девето поредно лято в първия уикенд след Голяма Богородица живописното балканско селце ще посрещне гости от близо и далеч.
На 19, 20 и 21 август (петък, събота и неделя) хиляди почитатели на българското, пременени в пъстри народни носии, отново ще се съберат в местността Добромерица край китна Жеравна, за да станат част от жадуваното преживяване, което си е истински скок век и половина назад, в най-българското време.

За да се впуснете в това приключение, задължително трябва да сте облечени в народни носии. Участието в събитието е доброволно, раздялата с удобствата на цивилизацията - също.
Масовото желание за това автентично изживяване при стриктно спазване на строгия фестивален правилник е провокирано не само от любопитството на съвременните българи да се върнат към корените си.

С годините фестивалът придоби мисията да събира родолюбци от различни краища на България, върна позабравеното българско самочувствие и усещането за род и родина, създаде нови и нови приятелства, дори успешни бизнесконтакти.
Традиционно фестивалът отваря врати в петъчния ден от 17 часа и приключва по същото време в неделя. Две пълни денонощия, наситени с неповторими емоции за посетители, гости и участници.

Освен рай за чревоугодниците и несекващо дефиле на шарени български носии, фестивалът е и място, където любителите на българските ритми могат да се наиграят донасита. Четири народни оркестъра се сменят, но нескончаемите хора спират едва по първи петли.
Богатата фестивална програма започва в петък вечерта с възпоменание за героите на България, фолклорен концерт с участието на Албена Вескова, дамски квартет "Абагар", Огражденската четворка и ансамбъл "Гайтани", народно веселие с музиката на "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийския оркестър "Гергьовден", Етрополската духова музика и изпълненията на народната певица Пепи Христозова.

В събота предстои представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, конкурс за автентични и стилизирани български носии, народни борби, надиграване на любители танцьори, фестивални изненади, концерт на народната певица Николина Чакардъкова и танцьори от Неврокопския ансамбъл, нестинарски игри и прочутата "Олелия" край големия нощен огън с "Експрес бенда" на Атанас Славов-Мравчо, при която до ранни зори хиляди танцуват хора до отмаляване.  
Сред официалните гости се очакват холивудската звезда Бен Крос, големият ни спортист Кубрат Пулев, актрисата Елен Колева, както и видни политици и обществени фигури. 
Това издание на фестивала се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Министерството на културата и Министерството на туризма.

Инициатор на събитието е Христо Димитров - учредител на Фондация "Българе", която е и основен организатор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.
Неизменен домакин е екипът на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", създаден и ръководен от именития хореограф. Заедно с Община Котел, Кметство Жеравна и марката "Бона фиде", за девета поредна година те ще посрещнат хиляди гости, за да съчинят и разкажат заедно впечатляващата фестивална приказка.
Повече подробности можете да прочетете в сайта на фестивала www.nosia.bg.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки