Българският дух продължава да е жив – по Хайтовски


Българският дух продължава да е жив – по Хайтовски
На среща в Бургас Елена Хайтова и Никола Гигов представиха новите си книги и споделиха спомени за вечния Николай Хайтов
05 Август 2016, Петък


Среща с писателите Елена Хайтова и Никола Гигов припомни на бургазлии някои от заветите на автора на „Диви разкази“

Автор: Диана Славчева

Под надслов „Жив ли е българският дух“ в първия ден на август в клуба на НФСБ в центъра на Бургас се проведе среща с писателите Елена Хайтова и Никола Гигов. Двамата ни бележити творци представиха пред почитателите си своите последни книги.
Неизбежно по време на разговора с тях стана дума за Родопите. Семейството живее в Смолян, а покрай баща си – академик Николай Хайтов, Елена Хайтова е дълбоко закърмена с любовта към тази очарователно митична българска планина. Съпругът й – Никола Гигов, пък е най-именитият ни орфеист и е посветил 50 години от живота си в проучване на истините и легендите за родопския певец Орфей. В продължение на 13 години той работи рамо до рамо с писателя Николай Хайтов в редакцията на емблематичното списание „Родопи“.

Пред присъстващите на срещата в клуба на патриотите Никола Гигов сподели, че пази още 40 непубликувани писма, писани до него от автора на „Диви разкази“. Видният ни творец разказа също как е издирил истината за създаването на легендарния нравствен химн на родопчани – „Бела съм, бела, юначе“. „В самите нас е българският бог!“ – изповядва в стиховете си своето верую поетът Никола Гигов. И е оптимист, че духът на българите вечно ще е жив.
В това е вярвал безрезервно и големият ни писател, публицист и общественик Николай Хайтов. За него не е било срамно това да харесваш простите нашенски черги или народните ни носии. Той смятал, че за България трябва да се говори с обич. Затова и харесвал предаванията на телевизия СКАТ.

А за най-благодатния труд е смятал работата в полето на изкуството – изтъкна дъщеря му Елена Хайтова. Една от книгите й е посветена на легендарния „космически“ глас Валя Балканска. Заглавието „Сама сред звездите” вече претърпява трето издание. А Хайтова е категорична: „Само печелим от тези, които отстояват българското“ Именно защото е човек на земята си, именитата ни народна певица печели най-престижните си призове.
Баща й Николай Хайтов смятал за пораженческа мисълта, че където на човек му е хубаво, там е родината! Родината е единствена и няма как чужда земя да я замести. Затова и съветвал да не продаваме бащините си къщи, особено на „вънкашни хора“, имайки предвид  чужденци. Защото е вярвал, че всички българи, заминали по гурбет или търсейки нова родина в странство, рано или късно ще се завърнат в майка България. И тук трябва да ги очаква непокътнат родният им дом.

Въпреки че бил обречен на Родопите, Николай Хайтов обичал много и българското Черноморие. Както свидетелства дъщеря му, той обичал да казва: „Когато човек е до морето, е най-близо до истината“.
Неведнъж писателят е споделял, че като легне на плажа, се заслушвал какво говорят хората наоколо и чувал много интересни неща. Именно от плажуващите курортисти той „събирал“ много приказки, които после включвал в творбите си. От което словото му ставало още по-свежо и по-живо.

„Той беше вечният ученик – роден на 15 септември в първия учебен ден и отишъл си от този свят на 30 юни, когато приключва учебната година. И макар вече академик, продължаваше да се учи до края на дните си, като казваше, че всъщност хората – най-обикновените – заслужават академичното звание“ – сподели пред почитателите на вечното Хайтово слово Елена Хайтова.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки