ПФ акцентира на законодателство в полза на националната сигурност


ПФ акцентира на законодателство в полза на националната сигурност
Идеята за възраждане на задължителната казарма присъства и в предизборната платформа на НФСБ
05 Август 2016, Петък


По време на изминалата шеста парламентарна сесия бяха приети предлаганите от патриотите промени в Изборния кодекс, а на първо четене бе одобрена и забраната на бурките

Автор: Анна Александрова

През отминалата шеста сесия на 43-то обикновено Народно събрание парламентарната група на коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ не изневери на предизборните си обещания, както и на своята законодателна програма, демонстрирайки впечатляваща законотворческа дейност.
Както и в отминалите досега пет парламентарни сесии патриотите предложиха на вниманието на останалите народни представители преди всичко законопроекти, пряко или косвено свързани с националната сигурност и защитаващи интересите на българските граждани.

За периода от 9 май 2016 г. до 28 юли 2016 г. ПГ на ПФ внесе в деловодството на парламента повече от 10 свои законопроекта и подкрепи като съвносител други важни промени в законодателството.
Читателите на „Десант” са подробно информирани за измененията и допълненията в Изборния кодекс, предложени от патриотите, които бяха приети при гласуването на второ четене на общия проект за промени в изборното законодателство, съдържащ квинтесенцията на одобрените на първо четене 11 законопроекта, предложени от парламентарните групи.

Не е излишно да се припомни, че именно на ПФ принадлежи инициативата за въвеждане на задължително гласуване, както и за редуциране на броя на избирателните секции в чужбина и най-вече в Турция, без това да накърнява конституционните права на нашите сънародници, пребиваващи извън пределите на страната.
Седмица преди края на лятната сесия на парламента, на 24 юли, на първо четене бяха приети и измененията и допълненията в Закона за българите, живеещи зад граница. Тези промени касаят изискванията за придобиване на българско гражданство, вкл. владеенето на български език или негов диалектен говор.

Пряко свързани с националната сигурност са внесените от ПГ на Патриотичния фронт законопроекти за допълнения в Закона за отбраната и въоръжените сили, както и в Закона за резерва на въоръжените сили. Двете предложения са свързани с връщането на задължителната наборна военна служба и съчетаването на наборното и професионалното начало при попълване на армията, като целта е повишаване на отбранителната способност и гарантиране на териториалната цялост и националната сигурност на България.
Идеята за възраждане на задължителната казарма присъства и в предизборната платформа на НФСБ, а социологически проучвания показват, че тя се ползва с подкрепата на 61% от пълнолетните български граждани.

В полза на националната сигурност са и подготвените от Патриотичния фронт законопроекти за забраната на носенето на облекла и аксесоари, скриващи лицето, придобил гражданственост като Закона за забрана на бурките, както и за задължителното използване на българския език при службите и церемониите на всички вероизповедания, а също и забраната за тяхното задгранично финансиране и материално подпомагане.
Освен това, през април патриотите внесоха предложение да бъде криминализирано проповядването на радикален ислям и този проектозакон, съдържащ и дефиниция на понятието „радикален ислям“, бе приет на първо четене.

В края на лятната сесия на парламента от ПГ на ПФ внесоха още едно свое предложение за промени в Закона за вероизповеданията. Патриотите предлагат да се въведе забрана за използването на озвучителни и усилвателни уредби при извършване на богослужения извън сградите на храмовете, а нарушаването на тази законова норма да се санкционира с глоба от 1000 до 4000 лева.

Мнозинството в Народното събрание прие и законопроекта на Патриотичния фронт за допълнение на Закона за радиото и телевизията, влизащ в сила на 5 август. С него се урежда ситуацията, когато при изтичане на мандата на генералните директори на БНТ и БНР все още не е осъществен изборът на нов директор. В такива случаи членовете на УС на БНТ и БНР ще изпълняват своите правомощия до утвърждаването на нови УС от СЕМ.
На 27 юли на първо четене бе приет и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, регламентиращ целогодишната работа на ракиджийниците с общ обем на казаните до 1000 литра.

За съжаление, мнозинството в 43-то Народно събрание не оцени значимостта на предлаганите от ПФ две допълнения в  Кодекса за социално осигуряване, касаещи пенсионирането на моряците, плавали под български флаг, както и на морските лица. Тези два законопроекта не получиха нужната подкрепа при гласуването им в пленарна зала.


Депутатите от Патриотичния фронт внесоха и предложение българското знаме да се вее над всеки православен храм у нас

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
05.08.2016 09:38:36
0
0
A ZASHTO SAMO VARXU PRAVOSLAVNITE XRAMOVE DA SE POSTAVJA BALGARSKOTO ZNAME,A NE
VARXU VSI4KITE,KOITO SA SI SASHTO BALGARKI?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки