Махнахме Ленин, за да сложим Ататюрк?


Махнахме Ленин, за да сложим Ататюрк?
Само портретът на Левски напомня, че действието се развива в България. А когато и той изчезне от стената?...
05 Август 2016, Петък


Eдна дребна на пръв поглед случка мина-замина тези дни на екрана на БНТ.

Автор: Илияна Христова

В съботното предаване “Плюс това” бе излъчен репортаж от кърджалийското село Рани лист, където местните турци споделят размишления върху опита за преврат в Анкара.
В един момент камерата показва селския кмет Гюлтекин Файък, който също разсъждава по въпроса, седнал в кабинета си. Над него висят потрети на Васил Левски и… Мустафа Кемал Ататюрк. Кметът на едно българско село е развял като знаме в институцията си Апостола на българската свобода и бащата на съвременна Турция.

Авторът на репортажа явно не вижда нищо нередно. Дори съобщава, че селският първенец е голям почитател на Ататюрк и почти тържествено обявява, че е закачил потрета му на стената, снимката даже стояла от години там.
Дали от кумова срама, по време на снимките кметът на българското село е махнал поне турския червен флаг с полумесец, който е поставен на лично място в кабинета на Файък. В профила си в социалната интернет мрежа „Фейсбук“ той е напускал десетки снимки, в които или позира, или развява турския национален символ.
Дали  репортерът на БНТ е проучил предварително своя събеседник, не знаем. Можем само да предполагаме, че за него и това е нормално – знаме на чужда държава да се вее в официална българска институция.

Но да се върнем на въпросното предаване. Нищо нередно не забелязват и водещите в София, а също и гостите им в студиото – разговорът продължава по предварително начертаната тема, появяват се едно след друго интервюта и на други ДПС активисти. Няма кой да се възмути от натрапваната пропаганда от ефира на държавната телевизия.
Впрочем, старият портрет от стената, който ни гледаше, някога бе на Ленин. Или на другаря Сталин. По-възрастните помнят тези времена. Днес в кърджалийските села се радват на Ататюрк. Ами, ако на някой от тези кметове утре му хрумне да махне Левски?

По същото време, докато течеше рекламата на ДПС в БНТ, в другия край на България – Полски Тръмбеш, бе основан аматьорски футболен отбор. Името му е „Анадола“...
Бавно и неусетно тече тиха, но трайна и повсеместна “анадолизация”на България – от властта до битовите отношения.
Именуването на футболни отбори и веенето на знамена у дома или на работа трудно може да се регулира със закон. Но окачването на символи в официалните институции и при официални мероприятия (флаг, герб, потрети, плакати, значки…) – може. Парламентът трябва спешно да се заеме, защото най-страшни от всички са тихите попълзновения, с които свикваме.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
05.08.2016 09:19:42
0
0
KAKVO VIZDAME NA SNIMKATA?!1-VO OT DVATA PORTRETA NA STENATA,TOZI NA ATATJURK E
PO-GOLJAM!2-RO PLAKATA S TURSKIJA FLAG-SASHTO E PO-GOLJAM I PO4TI ZAKRIVA BALGARSKOTO ZNAME!PO-JASNA SIMVOLIKA OT TOVA,NJAMA NA KADE!!!I TOVA V KABINETA NA
OFICIALEN DARZAVEN 4INOVNIK!!!TOZI V BALGARIJA LI E KMET ILI V ANADOLA!?I PREDSTAVITEL NA ,,BALGARSKA,,POLITI4ESKA PARTIJA LI!?NJAMA LI ZAKONI,ADMINISTRATIV
EN I KONSTITUCIONEN SAD V BALGARIJA!???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки