Велико Търново не иска нов завод на „Кроношпан“


05 Август 2016, Петък


Великотърновският общински съвет категорично се възпротиви на дървопреработвателното дружество „Кроношпан"

Автор: Здравка Христова

да направи нов завод в старопрестолния град. Мотивите на съветниците са, че с въвеждането на допълнителни технологии в съществуващата вече фабрика, производството ще бъде увеличено 7 пъти над досегашното, с което се увеличава и рискът за здравето на местните жители.
Живущите в няколко квартала и сега недоволстват и постоянно се оплакват от миризмите и отровите, изпускани във въздуха при преработката на дървесина. Великотърновци дори настояват за провеждане на местен референдум затова да го има или не заводът.

Почти с единодушие – с 28 гласа „против“, шестима „въздържал се" и само един „за“, съветниците не приеха екологичния доклад за модернизацията и надстрояването на „Кроношпан" в кв. „Чолаковци".
Кметът Даниел Панов представи от трибуната отрицателното становище на общинската администрация по доклада за ОВОС.
„Аз не съм еколог, но се радвам, че всички съветници се обединявате за чистия въздух в града и бъдещето на нашите деца. Действително инвеститорите трябва да се уважават, но има и определени норми, които трябва да се спазват.

Нашето становище е отрицателно, защото площадката на „Кроношпан" граничи с три квартала. Изискали сме от РИОСВ да се следи чистотата на въздуха в района чрез разполагане на мобилни станции в кв. „Бузлуджа" и „Чолаковци".
Досега нямаме отговор за това искане от лабораторията в Русе. Настояваме да се поставят системи за непрекъснат мониторинг за всички изпускащи устройства. Най-важно е комплексното разрешително, което се издава от министъра на екологията, без него заводът не може да бъде въведен в експлоатация", обясни кметът.

Общинският съвет гласува и мотивите, с които отхвърля екологичната оценка. Съветниците искат седемкратно намаляване на нормите за допустимите емисии за прахови и органични замърсявания и въвеждането на 24-часов мониторинг.
В доклада по ОВОС се посочва, че производственият капацитет на линиите за ПДЧ се предвижда да бъде увеличен от 580 кубически метра за денонощие на 2600 куб.м/денонощие.

„Това прави седем пъти увеличение на производството на дружеството от сега съществуващото. С намалението на пределната концентрация на изпусканите органични замърсители на 30 мг/куб.м за денонощие, както искат великотърновските съветници, положението със замърсяването се свежда на сега съществуващото ниво. По предложението на инвеститора за пределна концентрация на органичните замърсители в атмосферата от 200 мг/куб.м за денонощие с новия завод ще се отделят 3500 кг органични замърсители за 24 часа.

Миризмата на бор, която се усеща от населението, е всъщност от съдържащите се в дървесината алфа и бета пинени, отделно са фенолите и формалдехидите, които са клетъчни отрови. В момента нямаме непрекъснат контрол на пречиствателните съоръжения на завода", заяви пред комисията по екология в ОбС инж. Гинка Савчева от РИОСВ. Тя посочи, че от своя страна екологичната инспекция има сериозни забележки по доклада за ОВОС. 

„Кроношпан“ е един от най-големите замърсители на въздуха и в Бургас. Въпреки протестите на жителите в жк „Славейков“, където вредните емисии се усещат най-силно, от местната екоинспекция не са предприели нищо, за да санкционират нарушителя.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки