Лебедово езеро сред Белоградчишките скали и валкюрии в Магурата


05 Август 2016, Петък


Свикнали сме да свързваме името на режисьора Пламен Карталов с новаторски идеи и необичайни сценични решения, но поредният му замисъл минава всякакви граници.

Автор: Яна Славянска

На 5 август започва нов летен фестивал на Софийската опера и балет, който гръмко е озаглавен „Опера на върховете“, а в ролята на сцена за изявите му ще влязат Белоградчишките скали и пещерата Магура.
Няма лошо, дори звучи предизвикателно интересно. Докато човек не види репертоара, който е подготвен да се представи в това място, явяващо се един от стоте национални наши туристически обекти и световно признато чудо на природата.

И така, насред построената още през римско време историческа крепост зрителите ще могат да гледат постановка на... „Лебедово езеро“. Трудно е да си представим, че „прелитащите“ сред монолитните скални образувания Одета и Одилия всъщност „плуват“ във воден басейн, ама нейсе.
Може пък, докато гледат другия спектакъл – „Тоска“, хората да си представят за миг, че са в Рим, където се разиграва действието. Но със сигурност ще им е по-трудно да се „пренесат“ в Пекин, за да проследят сред Белоградчишките скали любовната драма на принцеса Турандот.

Още по-потресаващо ще е това, което е предвидено да се случи покрай пещерата Магура, където ще се проведе пърформанс по Вагнер в три действия – на входа на пещерата в концертната й зала и на изхода. Там ще бъдат пресъздадени картини от оперите на знаменития немски композитор като фрагмент от „пещерата на Венера” и „Ездата на валкюрите”!
Все пак организаторите са предвидили тези, на които това изпитание им дойде множко, да опитат от колекцията на прочутите български вина от региона.

Това с гроздовата напитка без грешка оказва благоприятно въздействие и често се използва в подобни мероприятия. Неотдавна в Лясковец изложбата „Атанас Буров и родът Бурови“ бе гарнирана тъкмо с дегустация на лясковски вина с горнооряховски суджук за мезе.
Ето така днес се осъществява сцената от Вазовото „Под иго“ за „пиянството на един народ“.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки