Държавата се отказва от Пловдивския панаир, само „червеният” Гергов доволен от сделката


Държавата се отказва от Пловдивския панаир, само „червеният” Гергов доволен от сделката
Георги Гергов – винаги доволен
05 Август 2016, Петък


Задействана е странна операция, при която бизнесменът хем ще се освободи от ненужен терен във Варна, хем ще увеличи дела си в имот край Марица

Автор: Илияна Христова

Грандиозна схема в полза на бизнесмена Георги Гергов задейства тези дни Министерски съвет. Дали умишлено или от недоглеждане, но това се оказа поредният трик, с който на червения бос му се дава възможност да увеличи собствеността си в „Международен панаир Пловдив” АД.
Случаят предизвика скандал в Града под тепетата и рискува да предизвика сериозни обществени трусове в следващите седмици и във Варна. Какво общо има морската община? Колкото и невероятно да звучи, тя също получава дял от Панаира.

В момента държавата притежава 49% от дружеството, а 51% са за бизнесмена. На заседанието си на 27 юли съдружникът с по-малък дял изненадващо реши да се раздели нацяло със собствеността си, предоставяйки 20% от дела си на община Пловдив и 29% - на община Варна.
Акциите, на стойност около 140 млн. лв., включващи 350 декара в центъра на Пловдив, бяха дадени безвъзмездно. Скандалът дойде не толкова заради отказа на държавата да притежава акции в Панаира (раздялата с тях бе запланувана още преди 3 години, за което „Десант“ многократно писа), а от факта, че не се направи опит да бъдат продадени през борсата и да се вземат свежи пари. Както и от замесването на Варна в схемата.

Стенограмата от правителственото заседание показва, че решението се е подготвяло отдавна, защото е прието без никакво обсъждане – икономическият министър Божидар Лукарски го предлага, министрите го гласуват. За да се финишира сделката обаче, общинските съвети на Пловдив и Варна трябва да приемат дарението. И точно тук дойде шумният публичен скандал – във вторник местният парламент в Пловдив отказа подаръка, макар да се управлява от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Мотивът на общинарите под тепетата бе, че това е схема в полза на Гергов, ощетяваща града. Съветниците поискаха всичките 49% да са за Пловдив. С една пета от акциите те реално няма да могат да упражняват контрол върху дружеството. Кметът Иван Тотев също се възпротиви на спусната от началника му Бойко Борисов идея. В смелостта на Тотев и местните гербери изненада няма, тъй като те са на нож с Гергов, а и, нека не забравяме, на последните избори кметът не получи достатъчно подкрепа от лидерите на ГЕРБ и едва успя да ги спечели… Сега той и подопечното му мнозинство не слушат чак толкова лидера си.

Официално Варна бе включена в разпределението на порциите с мотива, че щяла да прави летни изложения в рамките на Панаира. Както си му е редът, кметът на морския град Иван Портних, който е доста по-послушен от Тотев, преди правителственото решение написа писмо и в него обясни колко много се нуждаела Варна от развитието на изложбеното дело. Което е пълна глупост, разбира се.
Истинската цел въобще не е Варна да развива Пловдивския панаир, а да замени подарения от държавата дял срещу т. нар. Дупка във Варна, собственост на Гергов.

“Дупката” е парцел в центъра на града, който стои празен. При социализма там се е планирало изграждане на голям универсален магазин, а през капитализма за това място се появи идея за “Търговски дом”, но под формата на общинска собственост. Гергов взе акции от общинското дружество и лека-полека, чрез увеличаване на капитала, стана пълен собственик (той има афинитет към търговските центрове, в София придоби и ЦУМ).
Впоследствие се оказа, че под терена има ценни археологически находки, затова всякакви амбиции за строителство там бяха попарени. Точно поради тази причина Гергов се мъчи от години да се раздели с имота си, но не и със загуба.

Още при първото правителство на ГЕРБ бяха направени опити от негова страна да пробута терена на държавата или на община Варна. Даже Симеон Дянков и Вежди Рашидов отидоха в морския град, за да преговарят с бизнесмена.
Министърът на културата повтори упражнението и през месец май тази година, канейки Гергов на “мъжка приказка” за съдбата на Дупката. Официалната версия на властта е, че вземат ли занемарения терен, държавата (или общината) ще направят върху него музей, парк, ларго или нещо друго, като така ще се ликвидира циреят в центъра на града. И ето защо бе замесена Варна в схемата за Панаира – на по-късен етап общината ще даде своите 29% на Гергов, а той ще й предостави акциите в Дупката.

Звучи добре, но не съвсем. Тънката подробност е, че в резултат на всичко това бизнесменът ще увеличи дела си в “Междунроден панаир Пловдив” до 80%, т.е. директно ще бъде бетониран там. И точно поради тая причина скочиха съветниците под тепетата. А успоредно с това, Гергов ще се освободи от терена си във Варна, който от години му носи само загуби.
За бъдещата замяна, разбира се, се мълчи. Нито правителството, нито общините Пловдив и Варна говорят за нея. Но точно тя е в основата на цялото упражнение.


Минало незабравимо

Държавата тръгна да се отказва от Пловдивския панаир още през 2006 г., по време на Тройната коалиция. Тогава „Десант“ изнесе данни, че сделката се е осъществила без конкурс, единствено срещу обещание за инвестиции.
49% от капитала бяха дадени на смесено дружество между общината и фирми на Гергов, като бизнесменът получи контрол в него чрез увеличение на капитала. След това купи акции на дребни реститути и достигна 51% собственост от Панаира. Схемата бе разиграна в период, когато изложението бе в забранителния списък за приватизация. В крайна сметка излиза, че действията на ГЕРБ сега са втори голям държавен подарък в полза на бизнесмена. И като обобщение – без отговор виси един огромен въпрос, защо й е въобще на държавата да се отказва от Панаира; защо тя се отървава от дялове, които частници прилапват с огромен хъс!


Дупката във Варна от години е празна, ползва се за паркинг

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки