Изпълнителен лист срещу родител, който отказва да плаща за детето си


04 Август 2016, Четвъртък


Здравейте, журналисти от „Десант“. Чета редовно вестника ви и особено добро впечатление ми прави грамотното и компетентно списване на рубриката „Кантора“.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Искам да се възползвам и аз от правото на безплатна юридическа консултация. Проблемът ми е свързан с издръжката на детето ми. Баща му е осъден да заплаща по 80 лева месечно, включително за една година назад от излизането на съдебното решение. До ден днешен обаче той не е платил и една стотинка. Трябва ли отново да водя дело заради отказа му да изпълни решението на съда?
Ася Василева,
Пловдив

Паричната издръжка се изплаща ежемесечно, както обяснихме в случаите по-горе. При забава се дължи законна лихва. Следва да се снабдите на базата на осъдителното съдебно решение с изпълнителен лист срещу бащата.
След това трябва да се обърнете с молба до държавен или частен съдебен изпълнител за образуване на изпълнително дело срещу задълженото да заплаща издръжка лице. Когато по изпълнителното дело се установи, че неизправният длъжник няма доходи и не притежава имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение, държавата изплаща присъдената на ненавършил пълнолетие български гражданин издръжка.
Това става за сметка на неизправния длъжник в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България.

В чл. 6 от Наредбата е посочено, че взискателят - кредиторът по изпълнителното дело, тоест, вие, чрез съдебния изпълнител, трябва да подадете писмено искане до общината по постоянния си адрес за изплащане на издръжката.
При постъпване на искането за изплащане на присъдената издръжка в общината се създава досие, в което се съхраняват всички документи, съдържащи информация за взискателя и длъжника и за извършените плащания.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки