Лечебни средства от гроздови семки


04 Август 2016, Четвъртък


Гроздето и гроздовият сок са обичани и от малки, и големи. А виното, добито от гроздовите зърна, присъства на трапезата ни на всеки празничен повод.


Но всички се цупят на малките семки в този плод и предпочитат безсеменните сортове от него. Само че те са дори по-полезни от самото грозде. Французите са разбрали това още преди векове и са ги ползвали за лечение на трудно заздравяващи рани и скорбут. А съвременните изследвания категорично доказаха тяхната ефективност при високо кръвно, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт и още много болести.
Само че, ако просто ги схурскаме, няма да има никакъв положителен ефект. Те трябва да се използват под формата на масло или настойка.

Масло от гроздови семки. Семките се измиват с вода и се подсушават във фурна, загрята до 40-45 градуса. След това се смилат в кафемелачка, с тях се напълва половинлитрова бутилка и се заливат с рафинирано слънчогледово олио. Шишето се затваря плътно с капачка и се оставя да престои на хладно в течение на една седмица, като периодично се разклаща. После маслото се прецежда през марля и се оставя за още 2-3 дни в затворен буркан. След това внимателно се прелива в чист съд или в бутилка отделилото се отгоре зеленикаво олио. От него се приема по 1 с.л. на ден, като с профилактична цел се пие по 10 дена във всеки сезон, а за лечение на сърдечносъдови заболявания, болести на стомашно-чревния тракт, атеросклероза и колит приемът му продължава до един месец.

Настойка от гроздови семки. Семки от червени сортове грозде се измиват, изсушават и смилат. С получения прах се пълни наполовината шише с вместимост ½ л, което се долива догоре с водка. Държи се на тъмно в течение на един месец, като ежедневно се разклаща. След това настойката се прецежда. В продължение на 5 дена се приема по една капка по време на хранене. После се прави петдневно прекъсване и схемата се повтаря в течение на един месец.

Настойка за профилактика на сърдечни заболявания.
Изсушените гроздови семки се смилат с кафемелачка. Половин чаена лъжичка от готовия прах се залива с ½ л вряла вода, съдът се завива и се оставя да престои 4-5 часа. После течността се прецежда и от нея се пие 4-5 пъти дневно по 1/3 чаша един час преди хранене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки