Няколко мнения за правилното хранене


04 Август 2016, Четвъртък


То е в основата на дълголетието


В оранжерията към двореца във Версай расте портокалово дърво, което е посадено още от английската кралица Елеонора Кастилска (1241-1290). В Мексико все още извисява снага кипарис, съвременник на испанския конкистадор, завоювал Мексико, генерал Кортес (1485-1547). Боабабите в Африка живеят до 6000 години. Дълголетници има и сред рибите – щуката и шаранът могат да достигнат възраст от 300 години. Столетието е нещо обичайно за маймуни, лебеди и папагали, а костенурките измерват годините си с векове. 
Древните гърци са смятали, че да умреш на 70 е почти равносилно на това да си отидеш от този свят още в пелени.

Всеки иска да живее вечно. Или поне възможно най-дълго. Като най-важно условие за дълголетието в своята книга „Да доживееш до 180“ геронтологът Джъстин Глас посочва правилното хранене. Ето какво трябва да е менюто, което според него може да помогне за това.
За закуска той препоръчва яйце или запечени на скара черен дроб, бекон или риба. Освен това може да се изядат не повече от два залъка хляб, масло, мед и пресни плодове. Втората закуска включва чаша мляко или някакъв млечен продукт. Никакви кифли, пирожки или сандвичи.

За обяд геронтологът предлага бульон, доматен сок или някакъв прясно изцеден плодов сок. Менюто може да включва месо, риба, сирене, яйце (каквото не сте яли на закуска), картофи – два малки или един голям, приготвени без да се белят, или една филия хляб с масло. И разбира се, зелени зеленчуци или салати плюс пресни плодове.
Като следобедна закуска може да се изпие слабо кафе или чай. А вечерята е същата като обяда.
Глас обръща внимание, че спанакът превръща в организма калция в безполезна маса; че пресните и сушените сини сливи нарушават баланса на минералните вещества и че суровият белтък съдържа вещество, което потиска биотина – една от най-полезните разновидности на витамин В.

Към съвсем друга гледна точка се придържа обаче Хърбърт Шелтън. Той е убеден, че никога и при никакви обстоятелства не трябва да забравяме за несъвместимостта между белтъчини и въглехидрати. Белтъчините и мазнините, съдържащи се в месото, рибата, бульоните, патладжаните, фасула, бобовите растения, гъбите и орехите, са съвместими с „живи“ продукти като зелените подправки, плодовете, зеленчуците (без картофите), соковете, дините, сухото вино и пр., които на свой ред пък са съвместими с въглехидратите, с които изобилстват хлябът, зърнените храни, картофите, захарта и медът.
Според Шелтън, консумирането на продукти в друга комбинация е недопустимо и опасно за здравето. Така че, съобразно неговите постановки, не бива да ядем месо с гарнитура от картофи или пък риба с хляб. Пък динята и млечните продукти, по негово мнение, с нищо не са съвместими и трябва да се сервират самостоятелно.

Руската диетоложка Надежда Семьонова пък препоръчва меню, което тя смята, че може да ни предпази от много неприятности.
„На закуска яжте продукти с високо съдържание на растителни влакна: каши, плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб – те ще преминат през целия храносмилателен тракт и ще създадат работа на дебелото черво, явяващо се биологическа електростанция.
Обядът може да е от белтъчини или въглехидрати. Ако е белтъчинен, трябва да се състои от месо, риба или пилешко с боб, гъби, патладжани. Но без хляб. По време на него не бива да се ядат сладки плодове и да се пие чай или вода. Храната може да се „полее“ с доматен сок – той е прекрасна добавка към белтъчините. Допустимо е да се похапне и краставица, кисела ябълка или цял домат.

Ако обядът е въглехидратен, сгответе някаква зеленчукова супа със зелени подправки, пържен лук, масло и чесън. Пригответе си задушени зеленчуци, всевъзможни салати, чай и компот, кафе, сокове. 
При продължително спазване на този вид разделно хранене желанието от белтъчинна храна рязко намалява, а към въглехидратната нараства.
За вечеря по желание може да се повтори обедната схема. А ако искате да похапнете по-сериозно, сервирайте печено пиле или месо; варено зеле, салата от домати и краставици и полейте тази вечеря с доматен сок. Чак след два часа поже да пиете чай или някакъв сок и да ядете хляб. 

Ако сте избрали въглехидратния вариант, изяжте някакво зеленчуково блюдо – задушени тиквички, картофени или морковени кюфтета със зелени подправки, плюс печени или варени картофи.
Може да се пие чай или сок с крутони от запържен хляб.
Това е една от многото гледни точки. Коя е най-правилната, може да решите самите вие. Просто се вслушайте в организма си – той ще ви подскаже и няма да ви измами. Следвайте неговия избор. И живейте дълго.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки