Един смел борец за нашата свобода


Един смел борец за нашата свобода
Сидер Грънчаров Снимка: ДА „Архиви”
03 Август 2016, Сряда


През юли тази година се навършват 140 г. от смъртта на войводата Сидер Грънчаров

Автор: Атанас Коев

След като Гюргевският революционен комитет взема решение да се вдигне въстание в България на 1 май 1876 г., в Търново пристига Стефан Стамболов, главният апостол на Първи революционен окръг, заедно със своите помощници Христо Караминков и Георги Измирлиев. Още с идването си те решават от съображения за сигурност седалището им да се пренесе от старопрестолния град в съседна Горна Оряховица.
В малкото градче двамата братя Вичо и Сидер Грънчарови посрещат видните революционери с отворени обятия и се включват активно в подготовката за бунта. Сидер Грънчаров, поради изключителната му честност, е назначен за касиер на местния революционен комитет. Със събраните комитетски пари, по нареждане на организацията, под предлог че кара стока за продан, той нееднократно пренася контрабадно в България оръжие за бъдещото въстание.

Под маската на почтен търговец, с редовно турско тескере горнооряховският бунтовник често пътува до Влашко, където закупува пушки и върши комитетски дела. Намират се обаче доносници, които наклеветяват видния търговец, заради което той е заподозрян и арестуван от турските власти, но поради липса на доказателства бързо е освободен.
По нареждане на Стамболов веднага заминава за Русе, като целта е турците да забравят за него и по този начин да бъде спасен от нов арест. Оттам горнооряховчанинът се прехвърля във Влашко, където научава за залавянета на своите съратници и другари в родния му град. Той тежко преживява тяхната загуба за делото, но въпреки това не се отчайва и започва да подпомага с парични средства българските революционери, които се нуждаят от тях, за да преживяват. Така за известно време поддържа хъшовете ни в Букурещ и Гюргево.

Накрая решава с оставащите му пари да закупи 70-80 пушки от Русия за формиращата се по това време Ботева чета и с нея да потегли за въстаналата Родина. Оръжията обаче са спрени на руско-румънската граница и Сидер Грънчаров заминава, за да ги освободи от митницата. Когато се връща в Гюргево, разбира с огорчение, че Ботевата чета вече е потеглила към своята голгота.
Горнооряховският бунтар не се отказва от своите намерения да се сражава за поробеното Отечество. Той се отправя за Сърбия, където в Кладово Филип Тотю формира чета, която да се присъедини към Ботевата дружина. Сидер Грънчаров се зачислява веднага в нея и се отправя към Врачанския Балкан с другите въстаници.

Още в първото сражение той се изявява като смел и самоотвержен боец. Когато разбират за трагичния край на Ботев и четата му, част от бунтовниците заедно с Филип Тотю решават да се върнат в Сръбско, но горнооряховецът скача от мястото си и заявява, че ще продължи борбата за освобождението на България. Към него се присъединяват 54 души и той единодушно е избран за техен войвода.
Преди да тръгнат към Балкана войводата се обръща към своя земляк Филип Симидов с думите: „Слушай, ако останеш жив и ти се случи да наминеш в Оряховица, иди, братко, дома ми, където имам стопанка и единствен син. Заклевам те братски и те задължавам – поздрави жена ми и разкажи цялата случка с мене. Кажи и че аз отивам да умра за България, а моя син целуни вместо мене, а пък аз целувам тебе вместо него“.

След това отрядът, предвождан от Сидер войвода, се насочва към връх Мургаш с намерението да се съедини с отстъпващите въстаници от Южна България. При река Искър горноряховският бунтар разделя четата на две, за да може по-безопасно да се придвижва към поставената цел, но при Елисейна групата, на която той е начело, е пресрещната и разгромена от турски башибозук. Останал само с 12 души, той ги групира на три ядки от по четири човека, като всяка от тях поема в различна посока. Със своята група войводата се насочва към Орхание (дн. Ботевград), като в подножието на връх Мургаш се отбиват в манастира „Света Богородица”, за да си набавят храна и да починат. Тук обаче турска потеря ги издебва и избива, а главите им са набучени на колове и донесени в София.

Така трагично загива Сидер войвода, който се сражава за освобождението на поробеното си Отечество, оставяйки богатство, дом и семейство. Със своята дейност и всеотдайност той се нарежда завинаги в Пантеона на безсмъртните борци, отдали живота си за свободата на България. Днес името му носи улица в Горна Оряховица.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки