Как България се сдобива с подводница


Как България се сдобива с подводница
„Подводник 18”
03 Август 2016, Сряда


Преди 100 години
На 25 май 1916 г. нашето бойно знаме е издигнато


Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

върху първата подводница в българския военен флот. Подводната лодка е изработена в Германия през април 1915 г. и се използва от немските военноморски сили по време на първите години на Първата световна война срещу английските и френските в Атлантика, като през май 1916 г. е предадена на българските съюзници.
На тържеството по този случай присъстват князете Борис и Кирил, които участват в първия й рейд в акваторията на Бургас. Не й дават име, затова тя остава в българската военна история под названието „Подводник 18” (немското й обозначение е UB-1-8).

Необходимо било да се подготви екипаж за нейното използване и затова наши офицери и моряци заминават на обучение в Германия. То е трябвало да продължи около половин година, но още след месец и нещо се оказва, че българите са усвоили всичко необходимо за управлението и използването на подводницата. Това прави силно впечатление на германските обучаващи, защото за същата цел немските офицери се подготвят 3 г., а моряците – 1 г.

Българският състав от 17 матроси с командир лейт. Никола Тодоров и помощник-командир – мичман І ранг Иван Вариклечков пристъпва към изпълнение на бойните си мисии. На 6 септември 1916 г. „Подводник 18” преодолява множеството минни полета и се промъква в пристанище Кюстенджа, където събира данни за числеността и разположението на румънските и руските бойни кораби в него, които доставя на българското и германското командване. След това задачата на подводницата е да гони вражеските кораби от българското крайбрежие.

На 13 декември 1916 г. тя пресреща ескадра руски бойни кораби, които са изпратени със задачата да бомбардират Балчик, и ги принуждава да се оттеглят. Командващият вражеската армада остава с впечатление, че са нападнати от най-малко 4 подводници, тъй като лейт. Никола Тодоров с ловки маньоври за кратко време се появява с „Подводник 18” на различни места около корабите на неприятеля. Комадващият руската ескадра капитан първи ранг Кутявкин е понижен в звание и чин и понеже не могъл да понесе унижението, скоро след това си подава оставката и преминава в запаса.
В периода май 1916 г. – октомври 1918 г. „Подводник 18” изпълнява успешно повече от 160 бойни задачи, свързани с разузнаването и с охраната на българското черноморско крайбрежие.

След войната подводната лодка е конфискувана от френските окупационни сили. Дълго време се е смятало, че след това е откарана в Тунис, където корпусът е нарязан за скрап, а двигателят й е продаден. На 7 юли 2011 г. обаче тогавашният началник на българските военноморски сили контраадмирал Пламен Манушев информира, че „Подводник 18” е намерен на 15 август 2010 г. на морското дъно, на 19 мили югоизточно от Варна, където дълбочината е 30 м.
Още по-сензационно обаче е съобщението, че корпусът на подводницата е открит някъде в Източните Родопи. Ако поне едно от двете твърдения отговаря на истината, то би следвало в най-скоро време останките на „Подводник 18” да бъдат доставени или във Военноморския музей във Варна, или във Военноисторическия музей в София.


Патриотичен календар

29 юли 1014 г. — Българската войска претърпява в Битката при Беласица поражение от войските на византийския император Василий II. При вида на 15 000 осакатени военнопленници цар Самуил умира

29 юли 1856 г. — (стар стил) В Търново Капитан дядо Никола обявява въстание

29 юли 1885 г. — На заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в село Дермендере (дн. Първенец) се взима решение за обявяване на въстание за съединението на Княжество България с Източна Румелия

30 юли 1868 г. — На връх Бузлуджа османски редовни войски разбиват четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

31 юли 1878 г. — В Битката при Стара Загора войските на Сюлейман паша превземат и опожаряват града

31 юли 1997 г. — Приет е настоящият герб на България, изработен по проект на Николай Гогов и Георги Чапкънов, в който има 3 лъва и 4 корони

1 август 1879 г. — Създадена е Дунавската военна флотилия, с което се поставя началото на българските ВМС

1 август 1885 г. — В Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева

3 август 1903 г. — По време на Илинденско-Преображенското въстание в град Крушево, Република Македония, българските въстаници обявяват създаването на Крушевска република, която съществува само 10 дни

3 август 2001 г. — Ражда се първото бебе в България, заченато по метода ин витро от замразен ембрион


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки