Апоплексията е най-опасното заболяване по кайсията


Апоплексията е най-опасното заболяване по кайсията
02 Август 2016, Вторник


Кайсията се напада от редица болести: ранно кафяво гниене (Monilia laxa), късно кафяво гниене (Monilia fructigena), гномония (Gnomonia erythrostoma),

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

гъбна сачмянка (Stigmina carpophila), бактериална сачмянка, апоплексия и др.
Ранното кафяво гниене е гъбна болест, която причинява опожаряване на цветовете. Късното кафяво гниене напада плодовете.
Гномията е икономически важна болест, която се развива при влажно време. При благоприятни условия тя може да причини преждевременен листопад и обезлистяване на дърветата. Признаците й са появата на неправилни хлоротични петна, които некротират от центъра към периферията на листата. По плодовете се образуват вдлъбнатини. Патогенът зимува в растителните остатъци.

Сачмянката (гъбна, бактериална) напада листата, леторастите и плодовете. По листата се образуват червено-кафяви пръстеновидни петна, които в центъра некротират, тъканта пада и листата изглеждат като надупчени. По леторастите се образуват елипсовидни, вдлъбнати петна. Нападнатите от сачмянка завръзи са деформирани, напукани и по-късно окапват.
Апоплексията е най-опасната болести по кайсията. При нея се наблюдават хлоротични листа, подтисната вегетация, внезапно увяхване и изсъхване на цели клони и дървета. Причините за появата й не са напълно изяснени. По-податливи на апоплексия са кайсиевите насаждения, при които не се извършва навременна и качествена растителна защита срещу посочените по-горе болести и срещу някои неприятели (източен плодов червей, листогризещи гъсеници, хоботници, корояди, дървесинояди и др). 

Предполага се, че от апоплексия боледуват дървета с частични повреди от измръзване, в които впоследствие се развиват патогени (паразитни гъби). Те причиняват запушване по проводящата система, ограничават притока на хранителни вещества и нарушават нормалното протичане на физиологичните процеси при кайсията.
Кайсията е студоустойчив вид. В състояние на дълбок покой тя издържа без проблем отрицателни температури от порядъка на минус 25-30ºС. След излизане от покой, при повратни студове, нейната студоустойчивост рязко намалява. Поради тази причина кайсиеви насаждения трябва да се отглеждат в райони без резки температурни амплитуди.  

Прилагането на добра агротехника и борбата с вредителите са от важно значение за намаляване риска от развитие на апоплексия по кайсията. Изсъхналите дървета трябва да се изкореняват и унищожават. Растителните остатъци задължително се събират и изгарят (в листата и мумифициралите плодове зимуват редица патогени). Болните леторасти се изрязват 15-20 см под повредата, а инструментите след резитбата – дезинфекцират със спирт или белина (10% разтвор).
През есента, след масовия листопад, е задължително да се извърши обилно пръскане на клоните и ствола на дърветата с 2% бордолезов разтвор. Чрез качествено провеждане на дълбоката оран се намалява инфекциозният фон от зимуващите патогени.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки