Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
29 Юли 2016, Петък


За някои вестите са радостни, за други – тъжни


Британските пенсионери губят от брексита 115 милиарда

Около 60% от поданиците на Обединеното кралство, по-възрастни от 65 години, са гласували за напускането на Евросъюза. Делът на привържениците на брексита в тази възрастова група се оказва по-голям, отколкото в която и да било друга. Но за парадокс, благосъстоянието на старото поколение британци в значителна степен зависи от пенсията им, а след референдума за излизането от ЕС дефицитът на финансирането й е доста обострен.
Общият недостиг на парите в британските пенсионни програми се е увеличил от 820 милиарда лири (1,1 трилиона долара) на 900 милиарда лири, свидетелстват данни на Hymans Robertson.

И след плебисцита дефицитът продължи да нараства и към 1 юли вече достига рекордното ниво от 935 милиарда британски лири, което е със 115 милиарда фунта стерлинги повече, отколкото преди гласуването на референдума.
Отрицателно влияние върху пенсиите оказва не само намаляването на доходността от облигациите, но и всичко, което нанася щети на местната икономика.
По данни от проучване сред икономисти, проведено от агенция „Блумбърг“ между 15 и 20 юли т.г., през тази година се очаква ръст на БВП на Великобритания с 1,5%, а за 2017 г. този процент ще е едва 0,6. Преди всенародното допитване за брексита се очакваше ръст от 1,8% за тази година и съответно 2,1% за следващата.


Украинците се уредиха с още един празник

Украинският президент Порошенко подписа тези дни указ за ежегодното отбелязване на нов празник, наречен Ден на Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Той ще бъде отбелязван на датата 29 юли. Съгласно текста на документа, който е публикуван на сайта на украинския държавен глава, празникът се учредява с цел „по-нататъшното развитие на националните военни традиции, като се отчита важната роля на силите за специални операции на ВСУ при осигуряването на отбранителната способност на страната“.


Намерен е двойник на Млечния път

Астрофизици от САЩ и Канада са открили тъмен двойник на Млечния път, когото кръстили Dragonfly (Водно конче) 44. Пълният текст на изследването е достъпен на сайта arXiv.org, а накратко за него съобщи изданието Nature News.
При съпоставка между масите на двете галактики, тази на двойника е сто пъти по-рехава от родния Млечен път. А това означава, че в центъра й може да се намира квазар, който отделя газово-прахова материя, необходима за формирането на звезди.
Скоростта на въртене на Dragonfly 44 засега е малка, но учените предполагат, че преди е била по-висока. Такова забавяне експертите свързват с евентуален сблъсък с други галактики.

„Водно конче“ е разположена в съзвездието „Косите на Вероника“ на разстояние 99 мегапарсека от Слънцето.
Посредством доплерова спектроскопия астрофизиците са определили, че относителната скорост на звездите в новооткритата галактика е 47 километра в секунда.
Dragonfly 44 е един трилион пъти по-тежка от нашето небесно светило и в нея има 90 съзвездия.
За откриването й са били нужни 33,5 часа наблюдения на учените от обсерваторията „Кека“ в Хавай.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки