Ислямът е форма на намеса на Турция във вътрешните работи на България


Ислямът е форма на намеса на Турция във вътрешните работи на България
29 Юли 2016, Петък


Законопроектът на ПФ за вероизповеданията трябва да влезе по-скоро в пленарна зала, каза лидерът на НФСБ в радиопредаването „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова. Публикуваме разговорът им от неделя, 24 юли, без съкращения


- Предложенията на ПФ всички вероизповедания да извършват своята религиозна дейност само на български език стресна обществото. Вероятно заради ситуацията в Европа и атентатите в Германия и Франция... От друга страна, родни дипломати подкрепиха вашата идея, като заявиха, че в Австрия и Италия вече има подобни законови постановки. Разкажете ни подробности за вашите идеи и давате ли си сметка какви рискове може да предизвика?

- Като всяко ново нещо в България и след нашите предложения първата реакция е негативна. Предложенията на НФСБ и ПФ обаче не са стряскащи. Толкова ли е стряскащо да се спазва Конституцията на България? В нея пише, че официалният език е български. Тоест това е език, на който се говори по време на обществени събития, включително религиозни проповеди. Така че нашето предложение не е нищо повече от искане да се спазва Конституцията.


- Но в същата Конституция пише, че вероизповеданията са свободни и са отделени от държавата. Затова тя не трябва да се меси в религиозните свободи...

- Не е така. В Конституцията текстовете за това, че българският език е официален, са категорични, те не подлежат на различна или свободна интерпретация. Никой не се опитва да ограничи свободата на вероизповеданията и да налага цензура. Искаме само да се спазва закона.
Да, предложението на ПФ е свързано с негативните промени в Европа през последните месеци, а от няколко дни - и в Турция. Изповядването на религия на друг език е параван за намеса на чужди сили в България.

Да не забравяме, че 90 турски граждани управляват Главното мюфтийство и районите мюфтийства в страната ни. Може да бъда упрекнат в крайност, но това са фактите.
Тези 90 турски граждани имат ръководна и организационна роля.
С други думи, ислямът в България не е религия, а по-скоро е начин за намеса на Турция във вътрешните работи на страната ни. И затова няма нищо по-естествено да има закон, който да задължава всички да говорят на български в своите храмове, най-малкото, за да бъде разбираемо за какво става въпрос. Всичко това е свързано и с радикалния ислям в Близкия изток, който има своите кървави проявления през последните седмици. Това съвсем аргументирано доказва необходимостта от нашия нов законопроект за вероизповеданията.


- Преди няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че има проводници на радикален ислям в България, но те не били свързан с Турция. Самите богослужения в джамиите у нас не се ли водят на арабски език?

- Не са на арабски. В повечето джамии богослуженията се водят на турски език. А главният прокурор е прав за радикалния ислям. Ние не твърдим, че той идва от Турция.
ПФ твърди, че има намеса на Анкара във вътрешните работи на България. Продължавам с фактите. Тези 90 човека са известни с техните имена и адреси и са подадени на ДАНС още преди година и половина. Това, което ви разказвам, не е започнало от миналата година. Този процес вече продължава цяло десетилетие. В началото тези турски граждани бяха 60, а вече са са увеличили на 90 души.


- Би трябвало да имате претенции към ДАНС, щом досега не са взели мерки?

- Да, имаме претенции към ДАНС, и то не само по тази линия, а и по темата за енергетиката. Ще дам пример. Комисията за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, на която аз бях председател, изпрати своя доклад до ДАНС и до министъра на енергетиката.
В доклада има данни за изключителни нарушения в целия отрасъл. Така че ДАНС е сезирана и можем само да чакаме. Но това не означава, че трябва да бягаме от своята отговорност на политици. Напротив. ПФ за това е в Народното събрание - да защитаваме интересите на страната.

Искам да обърна внимание на по-сериозната част от нашия законопроект за промени в Закона за вероизповеданията. А тя е – забранява се всякакво финансиране от чуждестранни лица, правителства, вероизповедания и НПО-та. Забранява се и така нареченото анонимно финансиране – тоест от офшорни фирми. И не на последно място, искаме и да се забрани и финансирането на вероизповеданията от политически партии.


- Оставам с впечатление че вашият законопроект е насочен главно към мюсюлманското вероизповедание. Както каза премирът Бойко Борисов, в момента България седи до бурето с барут заради атентатите в Европа. Не трябва ли да внимаваме повече, защото всяка непремерена дума или законодателен акт може да взриви бурето?

- Нямаме лошо отношение към мюсюлманите. НФСБ има структури в смесените райони с турско говорещо население, с множество мюсюлмани. Има и мюсюлмани в ръководството на партията. Не ме упреквайте в някаква етническа и религиозна нетърпимост.


- Исках да кажа, че и най-принципният законодателен текст в условията на Балканите и особено в Турция, може да бъде изтълкуван превратно?

- Не, няма такова нещо. Нима мислите, че ще си развалим отношенията с Турция заради това, че искаме вероизповеданията у нас да използват официалният български език? Турция не може да се обяви за олицетворение на исляма. Самият факт, че никое друго вероизповедание в България не реагира на законопроекта на ПФ, освен Главното мюфтийство е особено показателен. В името на стабилността и сигурността на нашата държава е добре законопроектът на ПФ да влезе по скоро в пленарна зала. На първо място стоят интересите на България и българският народ.


- Много важни са средствата, с които се защитават държавата и народа. Бойко Борисов каза миналата седмица, по време на инспекцията на границата с Турция: „Всяко нещо, което се казва тук, веднага се носи в Анкара и след това влияе на отношенията ни с Турция. Все пак, тази страна държи ключа за вълната от мигранти и ние разчитаме тя да не се засилва.“ Вие защо не бяхте с премиера, обикновено сте с него, когато обикаля границата с Турция?

- Аз не съм сътрудник на Борисов, че да се движа с него. Само един път се засякохме на границата, когато оглеждахме оградата, която в момента се строи. Тя е много важна за ПФ и нашите избиратели. За нас тя даже е първостепенна задача, която изпълняваме от декември 2014 г.


- Питам, защото премиерът каза, че след президентските избори са възможни промени в кабинета. Възможно ли е да има министри от ПФ?

- Това е някаква оферта, за която не е казана и дума. Научих за това от телевизията. При Борисов винаги е така. Но в случая ви казвам откровено – не е говорено за ремонти в кабинета и участие на ПФ в него.
Иначе трябва да подкрепя Бойко Борисов за внимателния изказ спрямо Турция. Управляващите – министър-председателят, президента и външният министър, трябва да бъдат много внимателни какво говорят. От друга страна, аз съм лидер на независима политическа сила – НФСБ, и съпредседател на ПФ. Ние държим да кажем нашето мнение: който не храни собствена армия, храни чужда.


- Ласкае ли ви възможността Бойко Борисов да се опре на ПФ при ремонта на кабинета? Това увеличава вашата тежест в управляващата коалиция...

- Винаги сме казвали, че не се бъркаме в кадровата политика на управляващите. Това, което ни интересува, е програмата за стабилно управление на правителството. Ние няма да отстъпим от тази програма и следим тя да се изпълнява без отклонения. Така кадрите остават на по-заден план. Кои ще са министрите е работа на най-голямата парламентарна партия - в случая, ГЕРБ. Ако искат да се консултират с нас, са добре дошли.
Патриотичният фронт е последователна политическа сила, на която може да се разчита. В това отношение ние споделяме гледната точка на Борисов, че едни предсрочни избори в настоящия момент биха довели до опасна нестабилност на държавата. Ще последват служебен кабинет, избори, нови преговори за правителство... Това ще доведе до 7-8 месеца безвластие – нещо, с което ние, като патриоти, не сме съгласни.


- Това означава ли, че ще подкрепите ГЕРБ на президентските избори, защото Борисов каза, че ако ги загуби ще има предсрочен парламентарен вот?

- Аз мисля, че това изявление на Борисов е несъстоятелно и е грешка. Какво общо има между президентския вот, където е силно застъпен личностния, мажоритарен елемент с парламентарните избори? Теоретично е възможно и друга политическа сила извън коалицията да издигне личност, която е уважавана от всички и с голям авторитет.


- Но това е само теоретично? Ако считаме че БСП е основен опонент и видим техните кандидати, мислите ли, че е възможно те да изкарат обединителна фигура за целия български народ?

- Дори и президентът да бъде от БСП, това не означава, че трябва да има предсрочни избори, защото вече народът се произнесъл. ГЕРБ продължава да бъде най-голямата политическа сила. Защо е нужно да се отива на предсрочен вот? Това ще бъде безотговорно към народа, който вече е избрал кой да управлява. Ние имаме отговорност, възложена от българския народ през 2014 г., и този дълг трябва да бъде изпълнен.
Искам само да добавя, недейте като медия да насаждате, че имаме някакви регулярни срещи с Бойко Борисов. Не съм говорил с него, откакто инспектирахме граничната ограда в средата на юни.


В категории: Интервю , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
targovez ima-njama njama-ima ,
19.08.2016 13:58:23
0
0
ami moite i na balgaria i balgarite problemi verojatno sa ot daleshnata 1985 godina kogato njakoi si ot bivshite savetski drugari me plenili i podelili s tehni konkurenti ot drugi strani da im rabotja za tehnite problemi na nisko plateni stavki v polsa na oon i drugi organisazii kato na parvo vreme se vazpolsvali podslushvashi i svarsani s tjah hora rodnini prijateli na prinzipa ograbvaneto na ,,ALI BABA OT 40 TE RAZBOJNIZI ,,vapreki she za mene e po dobra prikaskata ,,ALI BABA i MNOGOTO RAZBOJNIZI ,,,pri mene ne samo islamisti no i komunisti fashisti zionisti i buddisti i drugi se mesiha i mesjat v moja shivot kato postojanno mi obiraha vazmoshnostite da imam dostatashno pari i s tova speshelvaha dostatashno pari i s parite spesheleni po tosi nashin kupuvaha i moi i tehni prijateli i ne prijateli postavjali me vav vid magisheski ikonomisheski plen s metoda na ,,zlatnite panishki,,,,, ako slusham i sam poslushen da mi ograbvat vazmoshnostite za sobstven shivot mi sipvali v panishkite neshto za jadene i piene a drugi pak zavishdali za tova i obirali kakvoto ima v panishkite i njakoj pat i panishkite s argumentite she ako ne sa te shte badat drugi razbojnizi kato vav filma ,,doktor shivago ,,njakoj pat ot belite njakoj pat ot shervenite no az pokanih i sinite i shaltite i oranshevite i kafjavite i zelenite i shernite razbojnizi za da ima konkurenzia

2
Jaundalynn
07.08.2016 22:10:32
0
0
The Durham’s - Hey:) I was just checking out all the blogs I knew of and saw your precious pi&8uresc#t230;I mean, he is adorable:) Don’t you just want to eat ‘em:) Hope yall are doing well:) Bless you guys!Stacy
1
targovez Nr50708s parfjumier
31.07.2016 13:50:13
0
0
ami ako ne moshe zakonno da se sprat njakoi nepolesni za balgarite turski islamski
propovednizi to moshe da se pokanjat tehni konkurenti kurdski arabski i drugi propovednizi da se nadpjavat
a az iskam da imam mnogo pari i da otida da propovjadvam ljubov pri ljubimi mladi zdravi seksapilni sheni evropejski vid hristianki po kurorti po sveta .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки